Om betalsystemen slås ut – så många har kontanter för att klara sig ens en vecka

Bara två av fem svenskar har kontanter hemma för att klara sig en vecka i händelse av en kris, visar en undersökning från Finansinspektionen. Myndighetens rekommendation är att ha mångsidig finansiell beredskap, om en samhällskris skulle slå till. Medelålders personer är särskilt utsatta.
- Endast 40% av svenskarna har kontanter för en veckas behov.
- Medelålders har sämre ekonomisk beredskap jämfört med yngre och äldre grupper.
- Finansinspektionen betonar vikten av diversifierad finansiell beredskap.
Enligt Finansinspektionen har fyra av fem svenskar fler än ett sätt att logga in på banken och ungefär hälften har kort i fler än en bank. Trots detta är beredskapen för kriser bristfällig.
Många svenskar är sårbara om en kris skulle göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Om viktiga it-system inte fungerar kan det påverka ditt betalkort eller möjligheten att ta ut pengar. Om internet och mobilnät slås ut kan det på kort tid bli besvärligt att göra betalningar och andra bankärenden. Vi ställer höga krav på finansmarknaden att stå emot störningar, men även du kan göra mycket för att beredskapssäkra din ekonomi. Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI
Medelålders mest sårbara
Undersökningen visar att personer mellan 30 och 50 år har sämst ekonomisk beredskap. Denna grupp saknar ofta både kontanter och extra bankkort. Yngre och äldre svenskar har bättre förutsättningar för att hantera finansiella störningar.
Viktiga råd för ekonomisk motståndskraft
För att stärka sin finansiella beredskap rekommenderar Finansinspektionen att ha kontanter hemma, flera betal- och kreditkort från olika banker, samt alternativa sätt att logga in på banken. Dessutom är det viktigt att regelbundet se över sitt försäkringsskydd.
Sprid riskerna i sparandet
Finansinspektionen betonar också vikten av att sprida riskerna i sitt sparande. Genom att investera i breda fonder och ha en buffert på ett sparkonto, kan man skydda sig mot oväntade finansiella förändringar.
Undersökningen genomfördes i februari 2025 i samarbete med Origo Group och omfattade över 1000 svenskar.