Press på kinesiska företag – CATL överväger licensmodell av batteriteknologi

Världens största batteritillverkare till elbilsindustrin, CATL, kan komma att licensiera ut sin teknik till amerikanska biltillverkare, inklusive Tesla, istället för att bygga egna fabriker i landet. Detta trots det politiska klimatet i USA som stramar åt reglerna för utländska aktörer på batterimarknaden.
- CATL överväger att licensiera ut sin batteriteknik i USA istället för att bygga egna fabriker.
- Det kinesiska företaget har redan en liknande arrangemang med Ford.
- Detta kommer i skuggan av USA:s strävanden att minska Kinas engagemang i den amerikanska elfordonsindustrins leveranskedja.
Enligt CATL:s ordförande Robin Zeng, kommer de geopolitiska spänningarna inte att påverka företagets expansion i USA. Istället verkar företaget anpassa sig till det rådande politiska klimatet genom att licensiera ut sin teknologi till amerikanska biltillverkare.
Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.
Politiskt tryck på kinesiska företag
CATL, liksom andra kinesiska företag, har hamnat under lupp av amerikanska myndigheter och politiker på grund av sina kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet. Den nya lagen, Inflation Reduction Act, är tänkt att minska beroendet av utländska enheter inom batterimarknaden och kritiska mineraler genom att stänga ute dem under de kommande två åren. En effekt av lagen är att köpare av bilar som använder kinesiska leverantörer inte kommer att vara berättigade till en skattelättnad på 7 500 dollar från och med 2025.
Denna nya lagstiftning har fått vissa kinesiska tillverkare att försöka kringgå reglerna. Detta har gjorts genom att etablera joint ventures med amerikanska frihandelspartners, som t.ex. Sydkorea och Marocko, i hopp om att kvalificera sig för amerikanska subventioner och på så sätt lättare kunna expandera på den amerikanska marknaden.
Vi på Börskollen ser med intresse på hur situationen utvecklas och hur den kommer att påverka kinesiska företags framtida verksamhet i USA.