Professorn: Tullkaos förlamar världens transporter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Professorn: Tullkaos förlamar världens transporter

Professorn: Tullkaos förlamar världens transporter

Svenska rederier riskerar högre hamnavgifter i USA och få vill investera när tullpolitiken fortsätter ändras. – Osäkerhet är det dyraste för rederierna, det förlamar på något sätt, säger Johan Woxenius, professor i logistik.

Måndagens tullpaus mellan USA och Kina kom som en lättnad för marknaden, men den fortsatta osäkerheten tynger sjöfarten som får svårt att planera långsiktigt.

– Just när det blir det här ryckiga så kan inte fartygen användas särskilt väl, säger Johan Woxenius, professor i sjöfartens logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Han lyfter att medan många företag i viss mån kan anpassa produktionen så är kostnaderna för rederiernas fartyg närmast desamma.

– Ett halvfullt fartyg kostar i princip lika mycket att flytta som ett fullt, säger han och tillägger:

– För rederierna så är det den dubbla smällen, de får färre containrar att flytta men också väldigt mycket mindre betalt per container.

Branschorganisationen Svensk sjöfarts näringspolitiska expert Camilla Åberg Linder säger att bara för att det är paus på tullarna betyder inte det att situationen är bra.

– Det man vill ha är långsiktighet och förutsägbarhet, och det får man ju inte nu.

Fler avgifter

Förutom tullar kan svenska rederier påverkas av högre hamnavgifter i USA. USA:s handelsrepresentant, USTR, har lagt förslag om höjda hamnavgifter för alla fartyg byggda utanför USA som fraktar fordon. Förslaget initierades under Joe Bidens tid som president och tidigare har ytterligare hamnavgifter lagts mot specifikt kinesiska fartyg.

Avgiften som föreslås att införas i oktober skulle debitera omkring 1 500 kronor per fordon som fartygen har kapacitet till att frakta.

– Så länge det finns någon som vill betala för det här så kan man ju fortsätta, men om det inte finns betalningsvilja, då måste man göra andra transporter, säger Camilla Åberg Linder.

Kranarna öppnas inte

Kinas export till USA ökade kraftigt inför tullhöjningen men stannade sedan av. Måndagens tullpaus väntas inte ge någon rusning till Kinas containerhamnar. Johan Woxenius säger att även om tullarna kapats rejält så är det relativt höga tullar fortsatt.

– Jag tror inte att man öppnar kranarna helt, med alla konsumentvaror. Utan det är nog fortfarande så att man funderar och analyserar lite.

Det är ännu oklart hur tullpolitiken och osäkerheten kring det kommer att slå mot den svenska sjöfarten.

– Om ett år så finns det säkert mer svart på vitt vad som har hände året med Trump, säger Camilla Åberg Linder.

Fakta: Tullpausen mellan USA och Kina

USA och Kina pausar tullar gentemot varandra i 90 dagar.

Under pausen sänks USA:s importtullar mot Kina från 145 till 30 procent.

Kina sänker samtidigt sina importtullar mot USA från 125 till 10 procent.

Innan Trumps andra mandatperiod låg tullarna på omkring 20 procent, med vissa undantag.

Källa: Sophie Gräsberg/TT

Nyhetsbrev