Stuga i Sverige eller hus vid Medelhavet? Här får du mest för pengarna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Stuga i Sverige eller hus vid Medelhavet? Här får du mest för pengarna

Stuga i Sverige eller hus vid Medelhavet? Här får du mest för pengarna

En starkare svensk krona gör det mer fördelaktigt att köpa semesterhus vid Medelhavet. Trots kraftiga prisuppgångar i Sydeuropa är det ofta billigare än i Sveriges mest populära sommarorter. Men skillnaderna mellan länder och regioner är stora – från fyndnivåer i Italien till toppnoteringar på Mallorca.

  • Sydeuropeiska bostäder är ofta billigare än svenska fritidshus.
  • Priserna har ökat i Spanien men sjunkit i Italien.
  • Full koll på totalkostnader är avgörande vid bostadsköp.

Enligt en ny prisjämförelse från mäklarfirman Bjurfors är semesterbostäder i Sydeuropa i snitt en miljon kronor billigare än svenska sommarstugor i attraktiva lägen.

Det skriver Expressen. Priserna har visserligen stigit i Spanien, Frankrike och Portugal – men de ligger fortfarande under svenska nivåer.

Prisökningar och valutaförändringar

Kronan har stärkts med runt fem procent mot euron det senaste året, vilket ger svenskar bättre köpkraft. I Spanien steg priserna med elva procent under 2024, medan de i Italien legat stilla eller till och med sjunkit.

En semesterbostad på 75 kvadratmeter kostar i snitt 2,6 miljoner kronor i Sydeuropa.

Vi svenskar har fått lite mer köpkraft, säger Irja Amolin hos mäklaren Bjurfors. Irja Amolin, Bjurfors

För motsvarande bostäder i svenska kust- och fjällområden ligger snittpriset på 3,6 miljoner kronor. Det är betydligt högre än det generella fritidshuspriset i Sverige, som enligt Svensk Mäklarstatistik är 2,3 miljoner.

Toppdestinationer och kostnader

Bland Sydeuropas destinationer är Sardinien billigast med 1,51 miljoner – medan Mallorca toppar listan med 4,25 miljoner. I Sverige är Stockholms skärgård dyrast på 6,23 miljoner, medan Höga kusten är billigast med 1,63 miljoner.

För- och nackdelar med utlandsboende

Sydeuropa lockar med lägre levnads- och boendekostnader – samt fler soltimmar. Men resorna kan bli dyra, särskilt för familjer. För att göra en trygg affär bör man köpa i etablerade områden, ha en tydlig budget och räkna med extra kostnader för juridik och administration.

Uthyrning kan ge värdefull extrainkomst, men reglerna varierar stort. På Mallorca krävs till exempel turistlicens för korttidsuthyrning. Det är avgörande att ta reda på vad som gäller – och att anlita en kunnig mäklare med koll på lokala lagar.

Nyhetsbrev