Varningen: Här är Sveriges dyraste fonder
Trots att Sverige har relativt låga fondavgifter i jämförelse med många andra europeiska länder, finns det ett antal fonder med betydligt högre avgifter. Det uppmärksammar Morningstar i en ny analys, där de också ställer frågan om dessa fonder lyckas leverera den avkastning som motiverar deras kostnader.
Finanssajten Morningstar har gjort en sammanställning av Sveriges dyraste fonder. Där finner de att tio specifika fonder sticker ut med höga avgifter, alla aktivt förvaltade och med avgifter långt över det svenska genomsnittet. Trots höga kostnader visar dessa fonder generellt inte på högre riskjusterad avkastning.
- De dyraste fonderna i Sverige har avgifter långt över genomsnittet.
- Tundra Sustainable Frontier Fund är den dyraste fonden med 2,90% i årlig avgift.
- Prestationsbaserade avgifter kan leda till ytterligare kostnader för investerare.
Aktiefonder dominerar bland de dyraste
De dyraste fonderna i Sverige är huvudsakligen aktiefonder, med några få blandfonder. Tundra Sustainable Frontier Fund toppar listan med en årlig avgift på 2,90 procent, vilket är tre gånger högre än genomsnittet för aktivt förvaltade fonder i landet. Trots denna höga avgift har fonden haft en relativt medioker riskjusterad avkastning, enligt Morningstars bedömning. Det är dock den fond av de tio dyraste fonderna som presterat bäst i år med en avkastning på 25,9 procent.
Topp 3 - dyraste fonder
Fond | Löpande avgift |
---|---|
Tundra Sustainable Frontier Fund | 2,90% |
FondNavigator 0-100 Balanserad | 2,30% |
Carnegie Indienfond | 2,30% |
Källa: Morningstar.
För hela sammanställningen se Morningstar.se.
Prestationsbaserade avgifter och deras påverkan
Flera av de dyraste fonderna inkluderar prestationsbaserade avgifter, vilket kan leda till ytterligare kostnader för investerare vid hög avkastning. Exempelvis tar Alcur Grow B (med en löpande avgift på 2,10 procent)ut en prestationsbaserad avgift på 10 procent om avkastningen överstiger ett visst ränteindex. Vi på Börskollen rekommenderar att man noggrant överväger dessa avgifter när man väljer fond, då de kan påverka den totala kostnaden betydligt.
Låga betyg från Morningstar
Ingen av de tio dyraste fonderna har lyckats få höga betyg i Morningstar Medalist Rating. Majoriteten har fått negativa betyg, vilket indikerar en förväntad underprestation jämfört med liknande fonder. Det är främst de höga avgifterna som pekas ut som en svaghet, vilket gör det viktigt för investerare att noga överväga om dessa fonder verkligen erbjuder det de söker.