Vi konsumerar allt mindre vin – lägsta nivån på 28 år
Världens vinintag sjönk förra året till sin lägsta nivå sedan 1996, enligt en rapport från branschorganisationen OIV. Orsakerna till minskningen är bland annat höjda priser på grund av inflation och geopolitiska spänningar samt minskad efterfrågan i Kina. Dessutom har extrema väderhändelser på grund av klimatförändringar lett till en minskad vinproduktion.
- Global vinkonsumtion minskade med 2,6 procent från 2022, till 221 miljoner hektoliter.
- Den globala vinproduktionen sjönk med 10 procent förra året, delvis på grund av extrema väderhändelser kopplade till klimatförändringar.
- Sverige importerade 2 miljoner hektoliter vin förra året, en minskning med 7,3 procent från 2022.
Enligt OIV:s rapport föll vinets efterfrågan kraftigt i Kina, vilket ses som en effekt av landets ekonomiska avmattning. Trots detta förblir portugiserna, fransmännen och italienarna de största vindrickarna per capita i världen.
Effekter på vinproduktionen
Torka, bränder, skyfall, hetta och andra extrema väderhändelser har haft en stor inverkan på vinproduktionen, vilket ledde till en global minskning med 10 procent förra året skriver DI. Framtida förändringar i klimatet väntas förvärra dessa problem. Utbrott av svampsjukdomar har också orsakat stora problem för vinproducenterna.
Sveriges vinimport minskar
Vi noterar att Sverige importerade 2 miljoner hektoliter vin förra året, vilket representerar en minskning med 7,3 procent från 2022. Trots detta är Sverige fortfarande en av världens största importörer av bag-in-box-vin.
OIV-chefen John Barker påpekar att även om klimatrelaterade problem inte kan förklara hela produktionstappet så är det sektorns största utmaning inför framtiden. "Vi vet att vinrankan, som en långlivad växt som ofta odlas i sårbara områden, är starkt påverkad av klimatförändringarna", säger han.
Rosé – en stabil dryckeskategori
När vårsolen gör entré, markerar det starten för rosésäsongen i Sverige. Carl-Johan Svaton, öl- och vindirektör på Arvid Nordquist, betonar att rosé är en stabil och väletablerad dryckeskategori som har bibehållit höga försäljningssiffror efter att ha ökat för flera år sedan.
Dock är försäljningen av rosé känslig för väderlek, speciellt i början av säsongen. Anneli Sjöblom, marknadschef på Hermansson & Co, förklarar att trots en kall start har försäljningen nu börjat öka. Dessutom har rosé, och särskilt rosébubbel, börjat sälja bättre även under vintermånaderna.
Tre mest sålda Rosévinerna förra året enligt systembolaget:
- Puy Chéri Syrah Rosé (pris 2023/2024) - 95kr
- Domaine de Collavery - 109kr
- Domaine de Collavery - 79kr