Besqab gör avsättning och nedskrivning, vill ta in 825 miljoner i nyemission
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Besqab gör avsättning och nedskrivning, vill ta in 825 miljoner i nyemission

Besqab

Bostadsutvecklaren Besqab gör en avsättning av engångskaraktär för pågående projekt och en omvärdering av bolagets exploateringsfastigheter vilket innebär en nedskrivning. Åtgärderna påverkar inte kassaflödet. Vidare avser bolaget ta in 825 miljoner kronor i en företrädesemission, enligt ett pressmeddelande.

Inom affärsområde Projektutveckling Bostad blir det en avsättning om 335 miljoner kronor.

"Avsättningen speglar försiktigare antaganden om återstående bedömda projektvinster med hänsyn till framtida försäljningsintäkter för osålda lägenheter samt en bedömning om fortsatt högt kostnadsläge", skriver bolaget.

Mot samma bakgrund sker även en omvärdering av exploateringsfastigheter, vilket innebär en nedskrivning om 330 miljoner kronor i samband med bokslutet.

Totalt innebär det att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2022 enligt segmentsredovisningen kommer inkludera engångsposter om totalt 665 miljoner kronor. För helåret beräknas rörelseresultatet preliminärt uppgå till cirka -630 miljoner kronor. Enligt IFRS beräknas rörelseresultatet för helåret uppgå till cirka -240 miljoner.

Besqab avser att genomföra en fullt garanterad nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare om 825 miljoner kronor, villkorat av godkännande från en efterföljande bolagsstämma. Nyemissionen ska genomföras under andra kvartalet och bolaget återkommer med tidsplan och mer detaljer.

Besqab har erhållit tecknings- och garantiåtaganden från flera större aktieägare vilket innebär att företrädesemissionen är fullt garanterad. Nettolikviden från nyemissionen avses användas till en förtida återbetalning av bolagets 800 miljoner kronor seniora icke säkerställda gröna obligationer med förfall den 14 maj 2024.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Besqab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Besqab

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt