Aktiechefen ratar bankerna när riskviljan ökar – här bör du istället satsa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Aktiechefen ratar bankerna när riskviljan ökar – här bör du istället satsa

Aktiechefen

Riskaptiten bland investerare på Stockholmsbörsen ökar. Det innebär intressanta möjligheter inom vissa branscher, konstaterar Carnegie Private Bankings aktiechef i en ny analys. I en miljö med fallande räntor och i en tid där det är långt kvar tills nästa utdelningsperiod rekommenderas dock försiktighet inom banksektorn.

  • Stockholmsbörsen har avkastat över 35 procent sedan i höstas.
  • Ökad riskvilja bland investerare, särskilt i mindre bolag.
  • Banksektorn kan få det svårare framöver.

Intressanta sektorer och ökad riskvilja

Stockholmsbörsen har stigit över 35 procent sedan botten i höstas, inklusive utdelningar. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, har märkt att investerarna ökar sin aktieexponering i takt med att börsuppgången breddas. Det framkommer i en ny analys från investmentbanken.

Den ökade riskviljan avspeglas i ett ökat intresse för mindre bolag och kapital som tidigare låg utanför marknaden återvänder nu till aktiemarknaden, delvis tack vare lägre räntenivåer.

Påverkan av värderingar och möjliga rekyler

Hedberg menar att höga värderingar inte kommer att utgöra ett hinder för fortsatt uppgång på kort sikt. Faktorer som räntans utveckling och vinstförväntningar kommer att fortsätta påverka börsens riktning. Potentiellt kortsiktiga rekyler kan dock utlösas. I en period med tunnare nyhetsflöde och en säsongsmässigt svagare period kan det leda till kortsiktiga vinsthemtagningar och rekyler.

Risk i banksektorn – andra branscher att satsa på

Vi på Börskollen noterar att Hedberg ser en viss risk i banksektorn. I en miljö med fallande räntor som pressar räntenettot och med långt kvar till nästa utdelningssäsong, rekommenderar han investerare att överväga andra sektorer för bättre avkastning. Han lyfter även fram skogsbolag, fastighetsbolag och konsumentbolag som intressanta alternativ.

Trots svagare arbetsmarknadsdata från USA oroar sig marknaden inte, då en viss inbromsning i ekonomin kan bidra till att inflationen gradvis rör sig mot Federal Reserves mål. Detta stärker scenariot om en möjlig mjuklandning i ekonomin med potentiella räntesänkningar under andra halvåret.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt