Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

7 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Räkna

Räkna ut lön efter skatt 2023 september – Använd vår smidiga kalkylator för att beräkna lön efter skatt

Få koll på din exakta lön efter skatt med vår lönekalkylator. Här förklarar vi även kommunal skatt, kyrkoavgift, statlig inkomstskatt och andra saker som direkt påverkar din inkomst, och därför är bra att känna till!

Bruttolön, nettolön, grundavdrag och kommunal skatt – begreppen förvirrar många. I den här guiden får du därför hjälp med att reda ut vad allt betyder och vad som påverkar din lön efter skatt.

Genom att ha koll på din faktiska inkomst från jobbet kan du lägga upp en smart budget och hålla koll på att din lön stämmer varje månad.

Räkna ut din lön med lönekalkylatorn

Vår kalkylator räknar ut din nettolön automatiskt – den faktiska summa pengar som sätts in på ditt konto från arbetsgivaren varje månad. Du fyller först i din bruttolön innan skatt, alltså den lönesumma som står på ditt anställningsavtal, samt i vilken kommun du bor för att räkna ut skatt.

Fördelar med att räkna ut lönen efter skatt

Varför ska man räkna ut lönen efter skatt – räcker det inte att veta sin avtalade månadslön? Eftersom skatt dras vet du dock inte vad din egentliga lön blir, den summa pengar som betalas in på ditt konto. Det finns flera fördelar med att veta vad din lön blir efter skatt:

  • Du får exakt koll på din förväntade inkomst per månad och år.
  • Det blir lättare att göra en exakt budget för din ekonomi.
  • Du kan snabbt upptäcka om lönen inte skulle stämma en månad.

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Vad används min inkomstskatt till?


Inkomstskatten kan ibland kännas sur. Men dina pengar gör nytta på flera sätt i samhället. Totalt betalar svenskar drygt 2 150 miljarder kronor i skatt per år. Ungefär 700 miljarder av dessa går till kommunerna, cirka 370 miljarder till regionerna och 1 000 miljarder till staten.

  • Inom kommunen står skola och omsorg för de största kostnaderna, dit en stor andel av skatten därför går.
  • Regionens skattepengar går bland annat till att finansiera sjukvården.
  • Staten använder en stor del av skattepengarna till pensioner och olika bidrag, som barnbidrag, aktivitetsersättning och ekonomiskt stöd till kommunerna.

Pensionsgrundande inkomst

Utöver skatten är en del av din inkomst dessutom pensionsgrundande. Det innebär också att ju längre du arbetar, desto högre blir din pension över tid. Det finns en övre gräns för hur hög pensionsgrundande inkomst det går att få per år; ett inkomsttak. År 2023 ligger den gränsen på 557 250 kronor.

Exempel: Vad får jag ut i lön efter skatt?

Ebba är 30 år och bor i Göteborg, som har en kommunalskattesats på 32,6% år 2023. Hon tjänar 37 000 kronor i månaden i bruttolön. Hon är medlem i Svenska Kyrkan.

Ebbas arbetsgivare betalar 48 625 kronor. Nettolönen, som blir Ebbas faktiska inkomst varje månad, hamnar på 27 856 kronor.

Bryter vi ner vad arbetsgivaren betalar ser vi vart samtliga 48 625 kr består av:

Typ Summa
Arbetsgivaravgift - 11 625 kr (när denna dras av får vi bruttolönen, 37 000 kr)
Kommunalskatt - 11 644 kr
Statlig inkomstskatt - 0 kr (eftersom Ebbas inkomst ligger under brytpunkten)
Jobbskatteavdrag + 3 050 kr
Kyrko- och begravningsavgift - 567 kr
Public service-avgift - 108 kr
Skattereduktion förvärvsinkomst + 125 kr
Total summa skatter 20 769 kr
Utbetald lön 27 856 kr

Du kan enkelt beräkna hur mycket lön efter skatt du får i lönekalkylatorn längre upp.

Vad är en skattetabell?

I Sverige görs skatteavdraget på arbetsinkomster och pension utifrån en skattetabell. Skattetabeller, som tillhandahålls av Skatteverket, används därför av arbetsgivare för att se vilken skatt som ska betalas från den inkomst som en anställd får.

En arbetsgivare är skyldig att göra skatteavdrag enligt skattetabell hos Skatteverket. Vilken skattetabell som ska användas beror på den aktuella kommunalskatten för den anställda. Det är alltså kommunen du bor i som avgör vilken skattetabell som ligger till grund för din inkomst.

Bruttolön och nettolön – vad betyder det?

Bruttolön är din lön före skatt

Bruttolön är vad man brukar kalla för lön före skatt. Men det är mer än skatt som är medräknat i den summan. Även eventuella förmåner, som bilförmån eller lunchkuponger, är generellt medräknat när man pratar bruttolön. När man pratar lön på en arbetsintervju, på lönesamtal, med kollegor eller med sina kompisar så är det i regel bruttolönen man pratar om.

Nettolön är lönen som betalas in på ditt konto

Nettolön är enkelt förklarat de pengar som återstår efter att skatter och avgifter dras från din lön – den summa som går att se på kontot varje månad. Detta är i regel den summa som i slutändan är mest intressant för dig som löntagare, även om man oftast pratar i termer av bruttolön.

Skillnaden mellan nettolön och bruttolön ökar till en viss gräns ju högre lön du har. Detta är vad som kallas progressiv skatt och beror på att du påförs fler eller högre skatter när du når vissa brytgränser på löneskalan.

Skatten är olika beroende på var du bor

Vilken kommun bor du i? Det är en fråga som avgör hur stor din inkomstskatt blir. Anledningen till att olika platser i Sverige har olika skatter är att kommunfullmäktige beslutar om det på kommunal nivå.

Kommun med högst skatt 2023: Dorotea, 35,15%
Kommun med lägst skatt 2023: Österåker, 28,98%

Skillnaden mellan dessa två kommuner blir 6 kr och 17 öre per 100 kr du tjänar.

Vad är grundavdrag?

När du får inkomster från tjänst, eget företag, pension eller annat arvode har du rätt till grundavdrag, det vill säga att en viss summa av det du tjänar per år är befriad från skatt. Detta fribelopp varierar från år till år. Hur stort grundavdrag du får beror på din inkomst och din ålder. Grundavdraget är något högre för personer som fyllt 66 år.

År 2023 höjdes det lägsta grundavdraget, för årsinkomster mellan 22 300 kr och 52 400 kr, till 22 300 kr. Det högsta grundavdraget ligger på 40 500 kr och gäller för årsinkomst på 142 900 till 163 500 kr.

Arbetsgivaravgift

Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgift som är en procentsats baserat på din bruttolön. I regel syns det inte på din lönespecifikation hur stor avgift din arbetsgivare betalar in varje månad eftersom det adderas som ett procentuellt påslag ovanpå din bruttolön.

Detta kan du räkna ut detta själv då det är ett påslag på 31,42% av bruttolönen och har så varit i många år. Arbetsgivaravgift kallas också sociala avgifter. Detta är något som i grunden finansierar socialförsäkringen vi har i Sverige.

Lägre skatt efter 66 års ålder

Om du väljer att fortsätta arbeta efter fyllda 66 år kan du förvänta dig lite mer pengar. Detta beror på att vid 66 års ålder får du ett högre grundavdrag samt jobbskatteavdrag. Detta leder i sin tur till ett lägre totalt skattetryck och mer kvar i plånboken för dig som arbetstagare.

Skatter och avgifter som påverkar din nettolön

Kommunalskatt och regionskatt

Kommunalskatten baseras på din hemortskommun och skattepengarna används i huvudsak till barn, skola och omsorg/vård. En mindre del går också till vägar, parker, LSS/LAS samt försörjningsstöd.

Regionskatt hette tidigare landstingsskatt och är en del av kommunalskatten. Regionskatten som du betalar används till hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och tandvård.

Brytpunkt för statlig skatt


Statlig skatt behöver du enbart betala om din årsinkomst överstiger än en viss skiktgräns. Denna skiktgräns har år 2023 en brytpunkt på 598 500 kr, motsvarande en månadslön på 51 158 kronor.

Den statliga skatten är 20% av det belopp som du tjänar över brytpunkten. Man behöver alltså inte oroa sig över att få ut mindre i total lön vid en löneförhöjning som gör att man överstiger denna gräns. Pensionärer kan dessutom tjäna mer, drygt 56 900 kr i månaden, innan de når brytpunkten för statlig skatt.

Jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget är en skattesänkning för alla som arbetar. Dess syfte är att uppmuntra till lönearbete genom att sänka skatten på inkomst vid arbete.

Värnskatt finns inte längre kvar

Fram till och med 2019 var värnskatten en skatt på ytterligare 5%-enheter som man belastades med om man tjänade över 680 000 kr. Den avskaffades i samband med januari-överenskommelsen. Så från och med 2020 finns inte värnskatt kvar.

Skatt till kyrkan

Om du är medlem i Svenska Kyrkan betalar du extra skatt i form av kyrkoavgift. Den dras från din lön automatiskt varje månad och finansierar främst lokala församlingens verksamheter, som underhåll av kyrkobyggnader, öppna förskolor och kyrkans arbete för människor i utsatta situationer. Du kan undvika skatten genom att inte vara medlem i Svenska Kyrkan.

De flesta löntagare skulle kunna spara ett par tusenlappar per år genom att avsluta sitt medlemskap, men det är i slutändan ett personligt val. Skatten varierar beroende på var du bor.

Exempel: En person boende i Solna med månadslön på 35 000 kr betalar 227 kr per månad, eller 2 724 kr om året, i kyrkoavgift.

Begravningsavgift

Begravningsavgift finansierar begravningsverksamheten och behöver betalas av alla. Denna kommer du inte ifrån även om du gått ur Svenska Kyrkan.

Public Service-avgift

Public Service-avgiften används för Public Service; Sveriges radio, Sveriges television och Sveriges utbildningsradio. Public service-avgiften ersatte 2019 den tidigare Radio- och TV-avgiften.

Vanliga frågor och svar om att räkna ut lön efter skatt

Här hittar du svar på några vanliga frågor om att beräkna lön.

Vad är skillnaden på bruttolön och nettolön?

Bruttolön är din avtalade månadslön, före skatter och avgifter är avdragna. Det är bruttolönen man brukar prata om när man pratar om hur mycket man tjänar vid lönesamtal eller med vänner och familj. Nettolön är det belopp som betalas in på ditt konto, efter skatter och avgifter.

Hur mycket betalar jag i skatt på lönen?

Det beror bland annat på vilken kommun i Sverige du bor i och om du är medlem i Svenska Kyrkan eller inte. Räkna ut din lön efter skatt med kalkylatorn längre upp i guiden för att ta reda på hur mycket skatt du betalar, och hur mycket pengar som blir kvar! Hur mycket skatt som dras ska även framgå på din lönespecifikation varje månad.

Vad blir min lön efter skatt?

Enklast och snabbast är att använda en lön efter skatt-kalkylator. Du hittar en sådan lånekalkylator i början av denna guide.

Varför är skatten olika mellan kommuner?

Det beror på att skattesatsen bestäms av kommunfullmäktige i respektive kommun. Faktorer som kan påverka skatten i din kommun är skatteintäkter och utgifter, till exempel om det bor många äldre i kommunen krävs större resurser till äldreomsorgen samtidigt som skatteintäkterna är lägre. Det kan leda till en högre skatt än andra kommuner med bättre ekonomi, eller annan politisk styrning.

Måste jag betala skatt till Svenska kyrkan?

Ja, om du är medlem i Svenska kyrkan. Den ligger i genomsnitt på cirka 1 procent av din lön. Om du inte vill betala denna kyrkoavgift kan du gå ur kyrkan.

Visa hela texten ▼

Beräkna lön efter skatt

Räkna ut din nettolön 2023

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt din så kallade nettolön. Här kan du räkna ut din nettolön dvs hur mycket pengar du får behålla efter skatt baserat på kommunal skatt, landstings skatt och om du är med i kyrkan.


Resultat

Du får behålla 0 kr efter skatt
Skatter och avgifter i ALE kommun
Kommun & församlingALE - NÖDINGE FÖRSAMLING
Skattesats exkl. kyrkoavgift33.608%
Kyrkoavgift0.84%
Begravningsavgift0.258%
Landstingsskatt11.48%

Uträkning lön och skatter

Beskattningsbar inkomst
Arbetsgivaren betalar0 kr
Bruttolön0 kr
Grundavdrag0 kr
Beskattningsbar inkomst0 kr
Skatter
Kommunalskatt & Landstingsskatt0 kr
Statlig skatt0 kr
Jobbskatteavdrag0 kr
Avgifter
Kyrkoavgift0 kr
Begravningsavgift0 kr
Public service-avgift0 kr
Resultat
Summa skatter & avgifter0 kr
Nettolön efter skatt0 kr

Kolla vad grannen tjänar i lön?

Med Lönekollen kan du – helt anonymt – se lönen för alla i Sverige från 16 år direkt på skärmen. Utöver detta kan du även se inkomst av kapital, eventuella betalningsanmärkningar med mera. Ingen kopia skickas till den omfrågade.

Se lönen för alla i Sverige från 16 år - helt anonymt
Upptäck inkomst av kapital & betalningsanmärkningar m.m
Ingen kopia skickas till den omfrågade

Kommunalskatten 2023 – alla landets kommuner

Här hittar du en aktuell lista över de totala skattesatserna i landets samtliga 290 kommuner. Uppgifterna bygger på officiella uppgifter från Skatteverket och presenteras i bokstavsordning.

Kommunalskatt

KommunSkattesatsÅr
ALE33.608%2023
ALINGSÅS33.098%2023
ALVESTA33.678%2023
ANEBY34.108%2023
ARBOGA33.548%2023
ARJEPLOG35.098%2023
ARVIDSJAUR34.398%2023
ARVIKA33.688%2023
ASKERSUND33.658%2023
AVESTA33.858%2023
BENGTSFORS34.658%2023
BERG34.478%2023
BJURHOLM34.758%2023
BJUV32.428%2023
BODEN34.198%2023
BOLLEBYGD33.328%2023
BOLLNÄS33.628%2023
BORGHOLM33.698%2023
BORLÄNGE34.308%2023
BORÅS33.048%2023
BOTKYRKA32.488%2023
BOXHOLM33.628%2023
BROMÖLLA33.998%2023
BRÄCKE35.348%2023
BURLÖV31.528%2023
BÅSTAD31.668%2023
DALS-ED34.948%2023
DANDERYD30.688%2023
DEGERFORS34.808%2023
DOROTEA35.408%2023
EDA34.208%2023
EKERÖ31.288%2023
EKSJÖ34.278%2023
EMMABODA34.078%2023
ENKÖPING33.308%2023
ESKILSTUNA33.108%2023
ESLÖV31.978%2023
ESSUNGA33.308%2023
FAGERSTA33.248%2023
FALKENBERG32.758%2023
FALKÖPING33.688%2023
FALUN33.958%2023
FILIPSTAD34.208%2023
FINSPÅNG33.958%2023
FLEN33.358%2023
FORSHAGA33.808%2023
FÄRGELANDA34.648%2023
GAGNEF34.178%2023
GISLAVED34.008%2023
GNESTA33.208%2023
GNOSJÖ34.258%2023
GOTLAND33.858%2023
GRUMS34.438%2023
GRÄSTORP33.728%2023
GULLSPÅNG34.228%2023
GÄLLIVARE34.148%2023
GÄVLE34.028%2023
GÖTEBORG32.858%2023
GÖTENE33.858%2023
HABO34.188%2023
HAGFORS33.958%2023
HALLSBERG33.358%2023
HALLSTAHAMMAR32.948%2023
HALMSTAD32.638%2023
HAMMARÖ34.858%2023
HANINGE32.018%2023
HAPARANDA34.098%2023
HEBY34.468%2023
HEDEMORA34.058%2023
HELSINGBORG31.648%2023
HERRLJUNGA33.678%2023
HJO33.738%2023
HOFORS34.628%2023
HUDDINGE31.808%2023
HUDIKSVALL33.378%2023
HULTSFRED34.028%2023
HYLTE33.108%2023
HÄLLEFORS33.858%2023
HÄRJEDALEN34.428%2023
HÄRNÖSAND34.888%2023
HÄRRYDA32.238%2023
HÄSSLEHOLM32.638%2023
HÅBO33.058%2023
HÖGANÄS31.168%2023
HÖGSBY34.328%2023
HÖRBY32.518%2023
HÖÖR33.188%2023
JOKKMOKK34.548%2023
JÄRFÄLLA31.328%2023
JÖNKÖPING33.658%2023
KALIX34.148%2023
KALMAR33.928%2023
KARLSBORG33.058%2023
KARLSHAMN34.628%2023
KARLSKOGA33.808%2023
KARLSKRONA33.948%2023
KARLSTAD33.208%2023
KATRINEHOLM33.208%2023
KIL33.808%2023
KINDA33.258%2023
KIRUNA34.648%2023
KLIPPAN32.188%2023
KNIVSTA32.878%2023
KRAMFORS34.688%2023
KRISTIANSTAD32.898%2023
KRISTINEHAMN33.908%2023
KROKOM34.128%2023
KUMLA33.408%2023
KUNGSBACKA32.988%2023
KUNGSÖR33.168%2023
KUNGÄLV33.178%2023
KÄVLINGE29.948%2023
KÖPING33.298%2023
LAHOLM32.238%2023
LANDSKRONA31.678%2023
LAXÅ33.988%2023
LEKEBERG34.238%2023
LEKSAND33.708%2023
LERUM32.388%2023
LESSEBO34.068%2023
LIDINGÖ30.178%2023
LIDKÖPING32.998%2023
LILLA EDET34.108%2023
LINDESBERG34.108%2023
LINKÖPING32.008%2023
LJUNGBY33.328%2023
LJUSDAL34.128%2023
LJUSNARSBERG33.308%2023
LOMMA31.078%2023
LUDVIKA33.958%2023
LULEÅ34.098%2023
LUND32.678%2023
LYCKSELE34.658%2023
LYSEKIL34.198%2023
MALMÖ32.678%2023
MALUNG-SÄLEN34.458%2023
MALÅ34.958%2023
MARIESTAD32.998%2023
MARK33.248%2023
MARKARYD33.568%2023
MELLERUD34.338%2023
MJÖLBY33.708%2023
MORA34.228%2023
MOTALA33.508%2023
MULLSJÖ34.358%2023
MUNKEDAL35.118%2023
MUNKFORS33.958%2023
MÖLNDAL32.248%2023
MÖNSTERÅS34.328%2023
MÖRBYLÅNGA34.328%2023
NACKA30.318%2023
NORA34.058%2023
NORBERG33.798%2023
NORDANSTIG34.278%2023
NORDMALING34.858%2023
NORRKÖPING33.558%2023
NORRTÄLJE32.058%2023
NORSJÖ34.958%2023
NYBRO34.448%2023
NYKVARN32.308%2023
NYKÖPING32.508%2023
NYNÄSHAMN32.188%2023
NÄSSJÖ34.558%2023
OCKELBO34.528%2023
OLOFSTRÖM34.008%2023
ORSA34.208%2023
ORUST34.248%2023
OSBY33.698%2023
OSKARSHAMN34.468%2023
OVANÅKER33.628%2023
OXELÖSUND33.308%2023
PAJALA34.998%2023
PARTILLE31.698%2023
PERSTORP32.248%2023
PITEÅ33.848%2023
RAGUNDA35.178%2023
ROBERTSFORS34.758%2023
RONNEBY34.108%2023
RÄTTVIK33.708%2023
SALA33.448%2023
SALEM31.758%2023
SANDVIKEN33.378%2023
SIGTUNA32.338%2023
SIMRISHAMN31.948%2023
SJÖBO32.358%2023
SKARA33.238%2023
SKELLEFTEÅ34.208%2023
SKINNSKATTEBERG33.598%2023
SKURUP31.858%2023
SKÖVDE33.348%2023
SMEDJEBACKEN34.348%2023
SOLLEFTEÅ34.938%2023
SOLLENTUNA30.458%2023
SOLNA29.708%2023
SORSELE35.208%2023
SOTENÄS33.728%2023
STAFFANSTORP30.528%2023
STENUNGSUND33.378%2023
STOCKHOLM29.885%2023
STORFORS34.638%2023
STORUMAN34.708%2023
STRÄNGNÄS32.758%2023
STRÖMSTAD33.648%2023
STRÖMSUND35.178%2023
SUNDBYBERG31.588%2023
SUNDSVALL34.138%2023
SUNNE33.608%2023
SURAHAMMAR33.448%2023
SVALÖV32.178%2023
SVEDALA31.678%2023
SVENLJUNGA33.788%2023
SÄFFLE33.458%2023
SÄTER34.208%2023
SÄVSJÖ33.938%2023
SÖDERHAMN33.428%2023
SÖDERKÖPING32.988%2023
SÖDERTÄLJE32.488%2023
SÖLVESBORG34.118%2023
TANUM33.298%2023
TIBRO33.448%2023
TIDAHOLM33.808%2023
TIERP33.258%2023
TIMRÅ34.738%2023
TINGSRYD34.258%2023
TJÖRN33.448%2023
TOMELILLA32.048%2023
TORSBY33.958%2023
TORSÅS33.548%2023
TRANEMO33.238%2023
TRANÅS34.02%2023
TRELLEBORG31.838%2023
TROLLHÄTTAN34.098%2023
TROSA32.588%2023
TYRESÖ31.838%2023
TÄBY29.888%2023
TÖREBODA33.458%2023
UDDEVALLA33.898%2023
ULRICEHAMN32.788%2023
UMEÅ34.408%2023
UPPLANDS VÄSBY31.758%2023
UPPLANDS-BRO31.738%2023
UPPSALA33.108%2023
UPPVIDINGE34.058%2023
VADSTENA34.608%2023
VAGGERYD33.508%2023
VALDEMARSVIK34.288%2023
VALLENTUNA31.238%2023
VANSBRO34.188%2023
VARA34.108%2023
VARBERG31.988%2023
VAXHOLM31.638%2023
VELLINGE29.938%2023
VETLANDA34.028%2023
VILHELMINA35.008%2023
VIMMERBY34.478%2023
VINDELN35.208%2023
VINGÅKER33.758%2023
VÄNERSBORG33.948%2023
VÄNNÄS34.958%2023
VÄRMDÖ31.318%2023
VÄRNAMO33.538%2023
VÄSTERVIK33.278%2023
VÄSTERÅS31.498%2023
VÄXJÖ32.448%2023
VÅRGÅRDA33.348%2023
YDRE34.358%2023
YSTAD31.548%2023
ÄLMHULT34.118%2023
ÄLVDALEN34.678%2023
ÄLVKARLEBY34.658%2023
ÄLVSBYN34.048%2023
ÄNGELHOLM31.728%2023
ÅMÅL34.198%2023
ÅNGE34.878%2023
ÅRE34.178%2023
ÅRJÄNG33.908%2023
ÅSELE35.208%2023
ÅSTORP31.728%2023
ÅTVIDABERG34.198%2023
ÖCKERÖ33.298%2023
ÖDESHÖG34.408%2023
ÖREBRO33.158%2023
ÖRKELLJUNGA30.498%2023
ÖRNSKÖLDSVIK34.258%2023
ÖSTERSUND33.978%2023
ÖSTERÅKER29.238%2023
ÖSTHAMMAR33.658%2023
ÖSTRA GÖINGE32.428%2023
ÖVERKALIX34.398%2023
ÖVERTORNEÅ33.348%2023