Blev förmögen på Spotify – här letar hon efter nya guldkorn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Blev förmögen på Spotify – här letar hon efter nya guldkorn

Blev förmögen på Spotify – här letar hon efter nya guldkorn

Sophia Bendz var en av nyckelpersonerna bakom Spotifys framgångar och är numera en av Sveriges mest framstående affärsänglar. I en intervju med Dagens Industri delar hon med sig av sina investeringsstrategier och erfarenheter – från de tidiga dagarna med Spotify till dagens riskkapitalvärld.

  • Sophia Bendz blev förmögen genom tidig investering i Spotify.
  • Hon är nu en aktiv investerare med ägande i över 50 bolag.
  • Bendz delar med sig av sina investeringsprinciper och lärdomar.

Enligt Dagens Industri har Sophia Bendz investerat i över 50 bolag, och hennes intresse för investeringar väcktes redan under tiden på Spotify – där hon var med från början och byggde upp varumärket.

Hon har sedan arbetat på Atomico och är nu partner på Cherry Ventures, där hon nyligen var med och stängde en fond på 5,7 miljarder kronor.

En investeringsstrategi baserad på erfarenhet

Bendz säger till Di att hon gillar att ta risker och investera i tidiga skeden av bolagsutveckling. Hon var en av de första att investera i AI-bolaget Sana, som nu är värt flera miljarder.

Hon uppmanar nya investerare att använda pengar de har råd att förlora och att vara beredda på att det kan ta tid innan pengarna kan realiseras.

Använd pengar som du kan leva utan och tänk inte att du kommer ha tillgång till dem om några år. För även om det går bra så tar det lång tid att bygga bolag. Och det kan ta längre tid att få loss pengarna. Kolla på Klarna som först efter 20 år är på väg mot börsen. Sophia Bendz till Di.

Hennes investeringsfilosofi kretsar kring att hitta grundare som brinner för sin idé och har förmågan att bygga starka team. Hon letar också efter unik teknik och affärsmodeller med potential för lönsamhet.

Andra kriterier är hur väl bolaget kan berätta historien om sig själv, att de kan sina nyckeltal och att de vet hur kapitalet ska användas.

Lärdomar från misslyckanden

Hennes portfölj innehåller bolag som Bokio, Montrose, Sana Labs, Tipptap, Oura Ring och Hedvig, men hon har också haft investeringar som gått mindre bra, vilket hon ser som lärorika erfarenheter. Exempel på detta är Karma och Simple Feast.

Hon säger i intervjun att hon lärt sig att inte investera för snabbt, utan att lära känna bolaget över tid och reservera kapital för framtida investeringsrundor.

Nyhetsbrev