Därför ratar bankerna EU-förslag om ersättning till bedrägerioffer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Därför ratar bankerna EU-förslag om ersättning till bedrägerioffer

Därför

EU föreslår att banker oftare ska tvingas ersätta kunder som drabbas av bedrägerier. Svenska Bankföreningen, med Swedbanks vd Jens Henriksson som ordförande, är kritiska och menar att förslaget kan minska kundernas säkerhetsmedvetenhet.

  • EU-förslag kräver att banker ersätter bedrägerioffer oftare.
  • Svenska Bankföreningen varnar för minskat säkerhetsmedvetande.
  • Regeringen vill bekämpa bedrägerier men ser behov av ytterligare diskussion.

Ökad ersättningsskyldighet för bankerna

Bankbedrägerier, särskilt riktade mot äldre personer, har ökat markant i Sverige under de senaste åren. Regeringen krävde tidigare i år att bankerna skulle vidta åtgärder för att stävja denna utveckling, vilket resulterade i ett åtgärdspaket från branschen.

Frågan om bankernas skyldighet att ersätta drabbade kunder har samtidigt blivit alltmer aktuell. En dom från Högsta domstolen 2022 ökade möjligheterna för bedrägerioffer att få tillbaka sina pengar vid obehöriga transaktioner. Nu arbetar EU med ett förslag som skulle utöka denna ersättningsskyldighet till att även omfatta behöriga transaktioner, där kunder själva luras att föra över pengar.

Bankföreningens farhågor

Förslaget, som är en del av ett betaltjänstförordningsförslag klubbat av EU-parlamentet i april, har mött starkt motstånd från den svenska bankbranschen. Svenska Bankföreningen, tillsammans med sina nordiska motsvarigheter, har uttryckt oro över att en sådan skyldighet skulle kunna stödja den kriminella affärsmodellen och göra EU-medborgarna mer sårbara.

”En återbetalningsrätt för behöriga transaktioner kan göra betaltjänstanvändare mindre bekymrade över säkerheten eller leda till en ökning av 'friendly fraud',” skriver de nordiska bankföreningarna i ett brev till EU-kommissionen.

Detta rapporterar Dagens Industri om.

Regeringens syn

Finansdepartementet anser dock att bankernas oro är överdriven. Victoria Ericsson, pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), uppger för Dagens Industri att förslaget innehåller undantag för situationer där kunden agerat bedrägligt eller grovt oaktsamt.

”Det är banken som har bevisbördan för att kunden agerat bedrägligt,” förklarar Ericsson. Arbetet med förslaget fortsätter i det nyvalda EU-parlamentet, och vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen noga.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt