Ekonomen om tullarna: Lägre än någon vågat tro

Att tullarna mellan USA och Kina kapas så mycket under en aviserad tullpaus är en lättnad för de globala finansmarknaderna, konstaterar Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn.
USA kapar importtullen mot Kina till 30 procent under den 90 dagar långa tullpaus som meddelades på måndagen, efter helgens förhandlingar. Kina sänker samtidigt sina tullar till 10 procent.
Trots att tullarna dras ner mer än många förväntat sig säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson att det är lite olyckligt att det just bara är en paus.
– Det är lika mycket osäkerheten som bekymrar och som gör att företag och kanske även hushåll skjuter upp sina beslut, säger han och fortsätter:
– Man vill inte investera eller göra några stora åtaganden när det gäller ekonomin därför att man inte vet hur det kommer se ut om en vecka eller tre månader.
Stor förhandlingsvilja
Både Maria Landeborn och Jens Magnusson konstaterar att det var väntat att USA och Kina skulle komma överens om en tullpaus, men att det kom lite tidigare och med större neddragning än väntat.
– Att man kommer överens om en så låg tullnivå i dag, det visar ändå på en stor förhandlingsvilja från både Kina och USA, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank.
Nordnets sparekonom Frida Bratt beskriver tullpausen som ett glädjande besked men betonar att det bara är en tillfällig paus och fortsatt höga tullar.
“Under tullpausen kommer de (tullarna) fortfarande vara avsevärt högre än innan Trump blev president, vilket nog är oklart om marknaden egentligen tagit höjd för”, påpekar hon i en skriftlig kommentar.
Dousa välkomnar
Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) beskriver tullpausen som ett steg i rätt riktning och understryker att det är bra för hela världshandeln.
"Det här visar med all tydlighet att Trump inte har råd med ett handelskrig", säger han i en skriftlig kommentar.
Även SEB:s chefsekonom Jens Magnusson säger att tullpausen är en positiv signal för omvärlden.
– Det säger någonting till resten av världen att det ändå finns ett utrymme här att förhandla på riktigt. Det var inte bara en paus för syns skull, utan man är faktiskt beredd att göra eftergifterna från amerikansk håll, säger Jens Magnusson.
Källa: Sophie Gräsberg/TT