Fi granskar banker efter uppsägningar av konton – risk att det sker i onödan

Finansinspektionen har inlett en granskning av svenska banker och i fall dessa avslutar konton utan tillräcklig anledning. Över 60 000 svenskar drabbades av detta under ett år, vilket väcker frågor om bankernas metoder och de potentiella konsekvenserna för konsumenterna.
- Över 60 000 svenskar fick sina konton uppsagda under 2022.
- Finansinspektionen undersöker om bankerna gör individuella bedömningar.
- Nordea är restriktiv med konton för kunder utanför EU/EES.
Finansinspektionen uttrycker oro över att banker kan avsluta kunders betalkonton utan att göra en individuell bedömning, rapporterar Svenska Dagbladet. Det finns risk att bankerna begränsar konsumenternas tillgång i onödan, enligt Malin Alpen på Finansinspektionen.
Läs mer: Allt fler får bankkontot avslutat utan att förstå varför
Fler konton avslutas än tidigare
År 2022 fick mer än 60 000 svenskar sina betalkonton avslutade. Det svenska betalsystemet har blivit allt mer digitaliserat, vilket gör det svårt att fungera utan ett betalkonto. Malin Alpen betonar vikten av att bankerna inte begränsar tillgången i onödan.
Bankerna har en skyldighet att erbjuda betalkonton, men undantag finns, bland annat vid misstanke om penningtvätt. Finansinspektionen granskar om bankers bedömningar är för generella och om de påverkar konsumenternas rätt till ett konto.
Idag är det oerhört problematiskt att leva utan tillgång till betalkontonMalin Alpen, områdeschef för betalningar på Finansinspektionen till SvD.
Kritik från utlandssvenskar
Utlandssvenskar, särskilt i USA, har också drabbats av avstängda konton. Cecilia Borglin generalsekreterare i Svenskar i världen uppger att flera medlemmar fått sina konton avslutade av Nordea på grund av deras utlandsvistelse.
Nordea meddelar att de är restriktiva med att erbjuda konton utanför EU/EES på grund av ökade risker för penningtvätt. Finansinspektionen planerar att presentera en analys av bankernas metoder under våren och överväger vidare undersökningar.
”Nordea gör alltid en individuell bedömning i de fall som är aktuella och följer beslut från exempelvis ARN och domstol. Att kontot används är inte i sig ett skäl att banker ska tillhandahålla ett betalkonto”, säger Hugo Laigar, Nordeas pressavdelning till SvD.