Expert: Inflationen för hög för räntesänkning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Expert: Inflationen för hög för räntesänkning

Expert: Inflationen för hög för räntesänkning

Inflationen låg still i april på 2,3 procent. Den är fortfarande för hög för att Riksbanken ska sänka styrräntan i morgon, enligt bedömare.

Inflationen enligt måttet KPIF var oförändrad på 2,3 procent i april – samma nivå som i mars, visar en första beräkning gjord av Statistiska centralbyrån (SCB).

Den underliggande inflationen, rensat för energipriser, ligger dock högre, över 3 procent.

– Vilket fortfarande är för högt för att Riksbanken ska öppna för en räntesänkning, säger Susanne Spector, chefsekonom på Danske Bank.

Det blir alltså ingen ränteändring imorgon (torsdag)?

– Nej, de här siffrorna bekräftar Riksbankens prognos. Så det här ändrar egentligen ingenting när de går in i dagens möte, säger hon.

Inte så svag

Och konjunkturen är inte så svag att Riksbankens skulle agera proaktivt och sänka räntan nu, enligt Spector som tror att Riksbankens ligger still med räntan på 2,25 procent hela 2025. Flera andra bankekonomer tror dock på en eller ett par räntesänkningar senare i år.

Jens Magnusson, chefsekonom på banken SEB, tycker att dagens inflationssiffra är goda nyheter men något som inte kommer att förmå Riksbanken att sänka räntan i nuläget.

– Det kommer nog inte att påverka Riksbankens beslut i morgon men det blir lättare att öppna upp för kommande sänkningar när det nu var en bra siffra i dag, säger Jens Magnusson som tror på en sänkning senare i år.

Lägre än väntat

Analytiker hade räknat med att KPIF-inflationen skulle öka till 2,4 procent i april, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

I KPIF-måttet, som är det Riksbanken använder i formuleringen av sitt inflationsmål på 2 procent, har boräntornas effekter på inflationen rensats bort.

Räknar man in bolåneräntorna föll inflationen – enligt KPI-måttet – till 0,3 procent i april. Det kan jämföras med 0,5 procent i mars och en snittprognos på 0,5 procent även för april.

Svenska marknadsräntor och kronan rörde sig inte nämnvärt efter det att SCB presenterat siffrorna för april.

Källa: Olle Lindström/TT, Beatrice Nordensson/TT

Nyhetsbrev