Pensionsjätten: AI-hajpen ingen IT-bubbla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Pensionsjätten: AI-hajpen ingen IT-bubbla

Pensionsjätten:

Har halvledarjätten Nvidias framgångståg bara inletts eller kan det vara en repris på IT-bubblan? – Det är precis den frågan många investerare ställer sig, säger vd:n för Första AP-fonden, Kristin Magnusson Bernard.

Förväntningar var högt ställda, trots det motsvarades de när kanske New York-börsens hetaste bolag släppte nya kvartalssiffror i veckan.

Det amerikanska bolaget som rider på AI-vågen har haft en extrem utveckling med till exempel en kursuppgång på över 200 procent på ett år och det är därför diskussionen väckts kring en eventuell bubbelvarning.

Kristin Magnusson Bernard som är vd för Första AP-fonden, säger inte emot men ser en tydlig skillnad från det som kom att kallas IT-bubblan under senare del av 90-talet och in på på 2000-talet.

– Tittar man på vad som talar för att det är något annat så handlar det om tillväxt och intjäning vilket skiljer sig väldigt mycket från hur det var under IT-bubblan.

Kraftigt ökad försäljning

Nvidia uppvisade exempelvis en ökad försäljning med 265 procent under fjärde kvartalet samtidigt som bolagets vinst var en förbättring med 486 procent. Just den marknadsledande position bolaget skaffat sig kommer att ha stor betydelse, konstaterar Kristin Magnusson Bernard.

– Så länge de kan få en väldigt stark position i att erbjuda standardiserade lösningar till ekonomin så kommer deras tillväxt att fortsätta.

Hos Första AP-fonden finns Nvidia med i portföljen, förutom företagsobligationer uppgick innehavet vid årsskiftet 2023/24 till 600 000 aktier och ett dåvarande marknadsvärde på nästan 3 miljarder kronor. Det är en bara bråkdel av AP-fondens samlade kapital på drygt 454 miljarder kronor men de nya teknikjättarnas betydelse ska inte underskattas, påpekar Kristin Magnusson Bernard:

– Flera av de här bolagen är värda mer än ett antal tillväxtländer. För oss som investerare blir det om man ska hårdra det lite — ska vi analysera Indien eller Nvidia, konstaterar hon.

För 2023 lyckades fonden återigen överträffa avkastningsmålet vilket hon beskriver som extra skönt med tanke på utmaningarna. Inför fortsättningen av 2024 är nu bedömningen en mjuklandning för ekonomin.

– Amerikansk ekonomi kan till och med ha bottnat och vara på väg att ta fart igen. Det kanske inte ens blir någon recession över huvud taget skulle jag gissa på. För euroområdet särskilt och till viss del Sverige ser det lite tuffare ut.

Fakta: Första AP-fondens resultat

Första AP-fonden överträffade avkastningsmålet under 2023. Totalt 4,8 miljarder kronor överfördes till inkomstpensionssystemet, visar bokslutet.

Fonden, som har ett mål om 3,0 procents real avkastning under en rullande tioårsperiod, har därmed uppvisat en genomsnittlig real avkastning på i snitt 5,0 procent de senaste 10 åren. Det förvaltade kapitalet uppgick vid årsskiftet till 454,4 miljarder kronor.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt