Regeringen sänker svensk bnp-prognos
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Regeringen sänker svensk bnp-prognos

Regeringen sänker svensk bnp-prognos

Regeringen skriver ned den svenska bnp-prognosen. Svensk ekonomi bedöms nu gå allt trögare utifrån tulloron. För 2025 skrivs bnp-tillväxten ned från tidigare 2,1 procent till 1,8 procent.

För 2025 skrivs bnp-tillväxten ned från tidigare 2,1 procent till 1,8 procent. Gällande 2026 är nedgången ännu mera markant, från en bnp-tillväxt på tidigare 2,8 procent till 2,3 procent.

– Det är tydligt så att den återhämtning vi såg förra året är bruten. Det är fortfarande osäkert och det kan bli sämre eller det kan bli bättre. Riskerna är dock först och främst på nedsidan men det är ändå viktigt för oss att ha en riktning, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

Hanterbart för arbetsmarknaden

Regeringens prognos ligger nu i linje med exempelvis Swedbanks konjunkturprognos som presenterades förra veckan. Konjunkturinstitutet (KI) generaldirektör Albin Kainelainen påpekar att den även ligger i linje med KI:s bedömning.

— Det är den bild som även vi har och det finns en ganska stor enighet kring att tulloron ger negativa effekter men effekterna är ganska begränsade även om riskerna är stora, säger han till TT.

Betydelsen för svensk ekonomi och konsekvenser för den svenska arbetsmarknaden är utifrån nuvarande scenario hanterbart, påpekar Kainelainen:

— Vi hade ungefär den här tillväxten för 2025 i vår prognos och vi ser ingen rusande arbetslöshet. Det är klart att svenska hushåll och företag får det tuffare men än så länge ser vi inga dramatiska effekter av den oro som uppstått men såklart att riskerna har ökat.

Pessimistiska hushåll

Finansminister Elisabets Svantesson beskriver svensk ekonomi som varande i en utdragen lågkonjunktur. Och att det amerikanska handelskriget skapar stor osäkerhet och bedöms bromsa återhämtningen i ekonomin.

Svantesson konstaterar att de svenska hushållen är pessimistiska.

– I grund och botten så är det mycket osäkerhet och än så länge har vi inte så mycket data eller så mycket utfall som visar hur handeln har förändrats.

Finansministern ser samtidigt positivt på gårdagens handelsavtal för Storbritannien.

– I grund och botten är det bra att man kan få fram ett avtal och komma till avslut. Sen ska man komma ihåg att det handlar om högre tullar än vad vi haft tidigare.

Källa: Sophie Gräsberg/TT, Tobias Österberg/TT

Nyhetsbrev