SEB-aktien faller – oväntat stora kreditförluster

Storbanken SEB redovisar en rörelsevinst i linje med marknadens förväntningar. Men kreditförlusterna stiger oväntat kraftigt och utsikterna grumlas av stor osäkerhet i skuggan av Trumpregeringens handelskrig.
SEB:s besked om ett nytt program för återköp av aktier – en sorts utdelning till ägarna – på 2,5 miljarder räckte inte för att blidka marknaden.
"Ta det lugnt"
Det är all osäkerhet som följer på president Donald Trumps tullchock den 2 april och den påföljande pausen av tullar som är problemet, enligt SEB-chefen Johan Torgeby.
– Osäkerheten gör att det blir total inaktivitet i företagsekonomin. Just nu tar företagen inga viktiga beslut, säger han.
Han tillägger att han tycker denna strategi är "klok".
– Ta det lugnt. Det här är för rörligt, säger han om det världsekonomiska läget just nu.
Torgeby tror även att det väsentligt lägre ränteläget i Sverige skulle ha fått större genomslag i form av konsumtion och framtidstro om det inte hade varit för det osäkra läget.
Kronlyftet negativt för SEB
De oväntat stora kreditförlusterna under första kvartalet förklarar han med "en handfull krediter på storbolagssidan". Det handlar om flera olika typer av industrier i olika ekonomier, som haft en lång relation till SEB.
– Nu tycker vi inte de går i rätt riktning, så nu lägger vi undan. Man kan tycka att det är mycket, men det är 200-300 miljoner kronor extra som vi lägger undan för några enskilda engagemang, säger han.
Kronans kraftiga lyft i år drar ned SEB:s kostnader i utländsk valuta. Men det sänker också värdet av intäkterna från utlandet.
– Nettot av det är negativt för SEB när kronan stärks. Vi har mer intäkter än kostnader utomlands, säger Torgeby.
Rättad: I en tidigare version av texten förekom felaktiga siffror för förra årets kvartal.
Fakta: Räntenettot pressas av lägre räntor
Storbanken SEB:s räntenetto – det som banken tjänar på skillnaden på in- och utlåning – pressades nedåt av lägre räntor första kvartalet: ned till 10,5 miljarder från 11,8 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare. Provisionsnettot steg dock till 6,7 miljarder, från 5,6 miljarder.
Avsättningarna för att täcka kreditförluster lyfte markant, till 663 miljoner kronor. Det kan jämföras med 73 miljoner ett år tidigare.
Rensar man bort kreditförlusterna och påförda avgifter föll rörelseresultatet för SEB med nästan två miljarder till 11,6 miljarder kronor i första kvartalet – ett vinstfall på drygt 14 procent.
SEB-aktien hade inför rapporten gått upp drygt 5 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med en nedgång på drygt 3 procent för Stockholmsbörsen. Efter rapporten tillhörde SEB förlorarna med ett kursfall på 2 procent, medan börsen i stort backade 0,5 procent i den tidiga eftermiddagshandeln.
Källor: Bloomberg, SEB
Källa: Joakim Goksör/TT