Starka kronan – en dold fälla för svenska börsjättar

Den svenska kronans förstärkning mot den amerikanska dollarn och euron kan få kännbara konsekvenser för svenska börsbolag. Valutakursförändringar påverkar både intäkter och vinster, särskilt för företag med omfattande internationell verksamhet.
- Svenska kronan har stärkts 14% mot dollarn sedan årsskiftet.
- Många svenska företag har stor exponering mot euron och dollarn.
- Valutaeffekter kan leda till sänkta vinstförväntningar inför 2025.
Enligt en nyhet från Dagens industri har den svenska kronans förstärkning mot den amerikanska dollarn och euron under året betydande konsekvenser för svenska börsbolag.
Förändringarna i valutakurser påverkar särskilt företag med stor verksamhet utomlands, då transaktions- och omräkningseffekter kan leda till minskade marginaler och vinster.
Stark krona påverkar exportberoende företag
Svenska bolag med tillverkning i Sverige och intäkter i utländsk valuta påverkas av transaktionseffekter. När faktureringsvalutan försvagas, minskar intäkterna i svenska kronor, medan kostnaderna förblir oförändrade.
Exakt hur viktig den amerikanska dollarn är för de svenska börsbolagen är svårt att fastslå, men enligt databasen Factsets algoritmer har 12 av de 30 bolagen i OMXS30 USA som sin största marknad.
Dagens industri.
Företag som har stor verksamhet utomlands drabbas av omräkningseffekter. Intäkter och kostnader i samma valuta påverkar inte marginalerna nämnvärt, men vinster i utländsk valuta minskar i värde vid omräkning till kronor.
Dagens industri rapporterade tidigare i år att kronförstärkningen skulle bli ett hårt slag för den redan pressade skogssektorn. SCA som har kostnader i svenska kronor men intäkter i euro, och dessutom prissätts massan de säljer i dollar. Även om bolaget har valutasäkringar för 50–70 % av det kommande året, väntas effekterna bli märkbara längre fram under 2025.
"Det här slår hårt mot de svenskbaserade skogsbolagen – särskilt SCA", sa analytikern Oskar Lindström då.
I maj skrev vi på Börskollen även om hur en av Dagens industris analyser visat på att SKF och Sandvik varnar för negativa valutaeffekter på 400 respektive 600 miljoner kronor.
Även Boliden, som tidigare gynnats av valutaförändringar, väntades drabbas – även om stigande metallpriser kan mildra effekten. Andra exportbolag saknar just den typen av skydd och riskerar därför ännu större press på resultatet.
Förväntade effekter på kommande rapporter
Rapporterna för det första kvartalet visade små valutaeffekter, men för det andra kvartalet väntas denna bild förvärras. Den amerikanska dollarn har försvagats med 7% och euron med 3% mot kronan jämfört med samma kvartal föregående år.
Di förutspår att valutaeffekter kommer stärkas ytterligare de kommande kvartalen och bli en het fråga under rapportperioden. Analytiker kan behöva justera sina förväntningar på omsättning och vinst för resterande delen av 2025.