Nyemission | Nyheter om nyemissioner 2021 - Börskollen

5 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Nyemission

Nyemission – Aktuella nyheter om nyemissioner 2021

Sidans innehåll

Vad är en nyemission och vad betyder det för dig som aktieägare? På denna sida ska vi reda ut och förklara begrepp som nyemission, företrädesemission och riktad nyemission samt vad det innebär för dig som aktieägare.

Du finner även ett kategoriserat nyhetsflöde där vi samlar nyheter som är relaterade till bolag som är aktuella med nyemissioner i olika form.

Nyemission – vad betyder nyemission?

Du som redan är en van aktieinvesterare har säkert hört talas om uttrycket nyemission. Om du själv inte har investerat i aktier, eller om du inte är så insatt i olika uttryck inom aktievärlden är det absolut ett begrepp som kan vara bra att lära sig mer om. Kort och gott innebär en nyemission att ett bolag går ut med ett erbjudande där antingen allmänheten, utvalda investerare (exempelvis fonder eller institutioner) och/eller redan befintliga aktieägare har möjligheten att teckna fler nya aktier till ett, ofta men inte alltid, rabatterat lägre pris.

Kort och gott innebär en nyemission att ett bolag går ut med ett erbjudande om där man har möjligheten att teckna fler nya aktier till ett, ofta men inte alltid, rabatterat lägre pris.

Ett företag gör detta för att man vill få in mer kapital i företaget och/eller för att få in fler eller nya investerare, ibland av strategisk karaktär. Nedan har vi samlat allt du behöver veta!

Vad är nyemission?

En nyemission är en akt som ett aktiebolag kan göra om det finns ett behov av att ta in mer kapital i bolaget. Detta gör man då genom att erbjuda redan befintliga ägare och/eller allmänheten att teckna nya aktier i företaget – detta för att få fler att investera och på så vis få in mer kapital.

När en nyemission erbjuds kan aktierna oftast (dock inte alltid) tecknas till ett lägre pris, en rabatt, för att fler ska vilja investera.

Vad innebär en nyemission för dig som aktieägare?

En nyemission innebär att ett företag vill få in mer kapital vilket vanligtvis också innebär fler nya aktieägare. För de redan befintliga aktieägarna kommer en nyemission kort och gott innebära att deras del i bolaget blir mindre i förhållande till hur den var innan nyemissionen, vilket brukar kallas för utspädning. Hur stor utspädningen blir beror på hur många nya aktier som emitteras samt villkoren. Med andra ord innebär det din del av bolaget procentuellt sett blir mindre och att fler aktieägare ska vara med och dela på kakan i form av framtida vinster och potentiell utdelning.

En nyemission behöver trots detta dock inte alls vara något negativt för dig som befintlig aktieägare, något som vi utvecklar mer nedan.

Varför gör man en nyemission?

Som tidigare nämnt görs en nyemission oftast då ett bolag är i behov av att få in mer kapital. Med nyemissionen menas att man delar upp och utökar antalet aktier, för att sen kunna erbjuda fler intressenter att investera i företaget. Detta sker oftast till ett något lägre pris. På så sätt får bolaget fler investerare, aktieägare, och mer kapital.

Ett bolag som ansöker om att göra en nyemission gör det oftast av anledning att få in mer kapital för att kunna växa eller göra uppköp. Sen kan det också bero på andra, lite mer negativa orsaker, som att de vill rädda företaget från en ekonomiskt svår sits. En nyemission kan också göras istället för att ta lån eller för att undvika att företaget går i konkurs.

Beroende på orsakerna till nyemissionen kan den alltså vara såväl negativ som positiv för dig som aktieägare. Orsaken och hur marknaden ser på nyemissionen är vanligtvis det som avgör. Generellt sett bör man vara försiktig med bolag som tar in kapital av fel orsaker (för att undvika ekonomiska svårigheter, konkurs etc) och se det som något mer positivt i det fall kapitalet fyller ett specifikt syfte som du som aktieägare anser är en bra väg framåt för bolaget (kan t.ex röra sig om ett strategiskt förvärv eller acceleration av försäljning och marknadsföring för att ta tillvara på en möjlighet eller expandera internationellt).

Hur fungerar en nyemission?

Slutligen ska vi kortfattat belysa hur processen går till samt olika former av nyemissioner. När ett företag vill göra en nyemission krävs det att hela bolaget går igenom en ganska stor process för att förslaget ska bli godkänt. Det är trots allt en förändring av större karaktär som påverkar såväl bolaget som dessa nuvarande aktieägare. Processen brukar se ut såhär:

Föreslå en nyemission – företrädesemission?

Första steget i processen är att bolagets styrelse skriver ett förslag om att en nyemission ska göras. Sen är det upp till styrelsen eller bolagsstämman att fatta ett beslut kring förslaget, det vill säga om det ska genomföras eller inte.

Vid beslutet ska man också räkna in om nyemissionen ska vara med eller utan företrädesrätt, eller om det ska vara en så kallad riktad nyemission. En nyemission med företrädesrätt kallas också för företrädesemission vilket innebär att redan befintliga aktieägare får företräde till att teckna de nya (nyemitterade) aktierna.

Väljer man istället att göra en riktad nyemission innebär det att de nya teckningsrätterna riktas till vissa bestämda intressenter. Detta kan exempelvis vara till anställda i bolaget, eller till en annan målgrupp som bolaget vill få som investerare (exempelvis fonder eller institutioner av olika slag).

Genomförande av nyemission - teckningsperiod

Om det visar sig att bolaget och de beslutande bestämmer sig för att göra en nyemission påbörjas en period som kallas för teckningsperiod. Det innebär att bolaget i fråga härmed måste gå ut med informationen om att en nyemission kommer att ske samt när.

I och med det måste de då även skicka ut information om att befintliga aktieägare och/eller allmänheten kommer få ett erbjudande om att teckna nya aktier. Aktierna erbjuds då oftast till ett lägre pris och under en specifik period, så kallad teckningsperiod.

Teckning av aktier

Nästa steg i processen är att intressenter ska anmäla sitt intresse om att teckna fler/nya aktier i bolaget. Detta pågår under en viss period. När perioden är över så ska alla som visat intresse tilldelas aktier.

Tilldelning – kapitalökning

Det slutgiltiga och sista steget i processen är att de som tecknat fler eller nya aktier ska betala för dessa. När det väl är färdigt och hela processen är bearbetad kommer bolaget att ha fler aktieägare, fler investerare och ett större kapital. Kapitalökningen registreras sen hos Bolagsverket – sen är det fritt fram för bolaget att använda och förvalta pengarna.

Vad heter nyemission på engelska?

Kärt barn har många namn och på engelska finns flera ord som kan användas. De vanligaste är new issue eller new issue of shares, primary offering eller public float.

Teckna i aktuella nyemissioner hos Avanza och Nordnet

Många nyemissioner går att teckna via de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet.

→ Läs mer och ta del av aktuella investeringserbjudanden hos nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

  • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
  • Handla aktier, fonder och derivat
  • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Aktuella nyheter om nyemissioner 2021

Nedan samlar vi nyheter som är relaterade till bolag som är aktuella med emissioner i olika form.

Visa hela texten ▼

Nyheter om nyemissioner

Oj, här var det tomt. Prova ladda om sidan.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!