Teckningsrätter & teckningsoptioner | Allt du behöver veta som aktieägare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

4 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Teckningsoptioner,

Teckningsoptioner, teckningsrätter och uniträtter – Så fungerar det för dig som aktieägare

Sidans innehåll

Teckningsoptioner ger innehavaren rätten, men inte skyldigheten, att teckna nya aktier i ett bolag till ett förutbestämt pris. De används ofta i samband med nyemissioner för att stimulera de befintliga aktieägarnas intresse eller locka nya investerare.

Fortsätt att läsa denna guide för att lära dig mer om teckningsrätter, teckningsoptioner och uniträtter!

STÄNG X
Börja investera idag!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Vad är teckningsrätter, teckningsoptioner och uniträtter?

Teckningsrätter är direkt kopplade till nyemissioner av aktier. Teckningsoptioner är lite mer flexibla och kan handlas som separata instrument. Uniträtter ger tillgång till en kombinerad paketlösning bestående av aktier och optioner.

Så här kan skillnaderna illustreras på ett pedagogiskt sätt:

Teckningsrätter (TR)

 • Vad de är: Rättigheter som ges till befintliga aktieägare när ett företag emitterar nya aktier.
 • Syfte: Ger aktieägarna möjlighet att köpa nya aktier före allmänheten, ofta till ett lägre pris.
 • Särskiljande egenskaper: Teckningsrätter är tidsbegränsade och måste användas inom en viss tidsperiod, annars förfaller de.

Teckningsoptioner (TO)

 • Vad de är: Ett finansiellt instrument som kan köpas eller säljas på marknaden.
 • Rättighet: Ger innehavaren rätten (men inte skyldigheten) att köpa aktier i framtiden till ett förutbestämt pris.
 • Särskiljande egenskaper: Teckningsoptioner är flexibla och kan användas eller säljas när som helst innan de löper ut.

Uniträtter (UR eller UT)

 • Vad de är: Rättigheter att köpa en “unit”, vilket är en kombination av flera värdepapper. En unit innefattar oftast aktier och teckningsoptioner som är paketerade tillsammans.
 • Syfte: Erbjuder en paketlösning för investering i både aktier och optioner.
 • Särskiljande egenskaper: Innehållet i en unit varierar beroende på erbjudandet.

Du kan använda teckningsoptioner för att köpa nya aktier

Som aktieägare kan du köpa nya aktier genom teckningsoptioner. Dessa ger dig möjlighet att delta på bolagets tillväxtresa genom att investera i ytterligare aktier. Denna process börjar ofta med att bolaget ger sina nuvarande aktieägare en teckningsoption. En sådan option låter dig köpa nya aktier i bolaget till ett fördelaktigt pris.


Bolaget gör då en nyemission och kan erbjuda befintliga aktieägare att få företrädesrätt att teckna de nya aktierna. Att göra detta stärker deras position i bolaget och ger dem möjlighet att försvara eller öka sin andel av ägandet i bolaget.

Rätten att teckna nya aktier ges vanligtvis till befintliga aktieägare. Du kan således få möjlighet att köpa nya aktier innan de erbjuds till allmänheten. Ofta kan de nya aktierna tecknas till ett lägre pris än marknadsvärdet.

Teckningsoptionen är ett avtal som ger dig rätten att teckna nya aktier i bolaget under en specifik tidsperiod. Denna option kan du antingen utnyttja själv eller sälja vidare. Om du väljer att göra varken eller förfaller den.

Så går du tillväga om du erhåller teckningsrätter

Om du äger aktier i ett bolag som ska göra en nyemission och du erhåller teckningsrätter går det i praktiken till på följande sätt:

 1. Du erhåller dina teckningsrätter. Som aktieägare i bolaget får du automatiskt teckningsrätter i samband med nyemissionen. Om du har konto hos någon av de populära nätmäklarna Avanza eller Nordnet får du en automatisk notis om detta.
 2. Du fattar beslut om teckning. Du måste besluta om du vill använda dina teckningsrätter för att köpa nya aktier eller sälja dem på börsen.
 3. Du agerar. Om du väljer att teckna nya aktier använder du dina teckningsrätter. Du betalar då det förutbestämda priset per ny aktie.

När du ska fatta detta beslut bör du göra vissa viktiga överväganden. Du bör framför allt vara medveten om:

 • Bolagets marknadsvärde. Jämför priset på teckningsoptionen med aktiens rådande marknadsvärde.
 • Tidsram. Var medveten om under vilken tid du kan utnyttja dina teckningsrätter.

Exempel på hur teckningsrätter kan användas

Låt oss säga att bolaget “X” erbjuder teckningsrätter till sina aktieägare. Om du äger 100 aktier och bolaget erbjuder en rätt per aktie får du 100 teckningsrätter. Om priset för att teckna en ny aktie är 50 kronor och aktiens nuvarande marknadsvärde är 70 kronor sitter du i en bra sits. Du kan då antingen köpa aktierna till ett rabatterat pris eller sälja dina teckningsrätter på börsen.

I det givna scenariot är rabatten på att teckna nya aktier 28,57 % jämfört med aktiens nuvarande marknadsvärde. Å andra sidan skulle du uppskattningsvis kunna sälja teckningsrätterna på börsen för strax under 20 kronor styck, allt annat lika. Detta värde motsvarar mellanskillnaden mellan aktiens marknadsvärde (70 kronor) och priset för att teckna en ny aktie (50 kronor) plus en mindre rabatt.

FAQ – Fler frågor och svar om teckningsrätter och teckningsoptioner

Vad är en teckningsoption?

En teckningsoption är ett finansiellt instrument som ger dig möjlighet, men inte skyldighet, att köpa nya aktier i ett företag. Aktierna kan köpas till ett förutbestämt pris och inom en bestämd tidsram.

Hur fungerar teckningsrätter?

Teckningsrätter är rättigheter att teckna aktier som tilldelas befintliga aktieägare i ett bolag. Rätterna ger dem företräde att köpa nya aktier innan dessa erbjuds till allmänheten. Detta sker ofta till ett rabatterat pris jämfört med aktiekursen.

Vad händer om jag inte använder mina teckningsrätter?

Om du inte väljer att utnyttja dina teckningsrätter inom den fastställda tidsperioden förfaller de. Du förlorar då möjligheten att köpa nya aktier till det rabatterade priset. Detta kan vara en försummad möjlighet om aktien stiger efter emissionen.

Kan jag sälja mina teckningsrätter?

Ja, det är möjligt att sälja dina teckningsrätter på den öppna marknaden. Detta kan vara ett bra alternativ om du inte vill eller kan teckna nya aktier själv. Marknadsvärdet på teckningsrätterna kan variera beroende på efterfrågan och marknadsläge.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 27 november 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.