Teckningsrätter & teckningsoptioner | Allt du behöver veta som aktieägare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

4 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Teckningsoptioner,

Teckningsoptioner, teckningsrätter och uniträtter – Så fungerar det för dig som aktieägare

Sidans innehåll

Teckningsoptioner ger innehavaren rätten, men inte skyldigheten, att teckna nya aktier i ett bolag till ett förutbestämt pris. De används ofta i samband med nyemissioner för att stimulera de befintliga aktieägarnas intresse eller locka nya investerare.

Fortsätt att läsa denna guide för att lära dig mer om teckningsrätter, teckningsoptioner och uniträtter!

Vad är teckningsrätter, teckningsoptioner och uniträtter?

Teckningsrätter är direkt kopplade till nyemissioner av aktier. Teckningsoptioner är lite mer flexibla och kan handlas som separata instrument. Uniträtter ger tillgång till en kombinerad paketlösning bestående av aktier och optioner.

Så här kan skillnaderna illustreras på ett pedagogiskt sätt:

Teckningsrätter (TR)

 • Vad de är: Rättigheter som ges till befintliga aktieägare när ett företag emitterar nya aktier.
 • Syfte: Ger aktieägarna möjlighet att köpa nya aktier före allmänheten, ofta till ett lägre pris.
 • Särskiljande egenskaper: Teckningsrätter är tidsbegränsade och måste användas inom en viss tidsperiod, annars förfaller de.

Teckningsoptioner (TO)

 • Vad de är: Ett finansiellt instrument som kan köpas eller säljas på marknaden.
 • Rättighet: Ger innehavaren rätten (men inte skyldigheten) att köpa aktier i framtiden till ett förutbestämt pris.
 • Särskiljande egenskaper: Teckningsoptioner är flexibla och kan användas eller säljas när som helst innan de löper ut.

Uniträtter (UR eller UT)

 • Vad de är: Rättigheter att köpa en “unit”, vilket är en kombination av flera värdepapper. En unit innefattar oftast aktier och teckningsoptioner som är paketerade tillsammans.
 • Syfte: Erbjuder en paketlösning för investering i både aktier och optioner.
 • Särskiljande egenskaper: Innehållet i en unit varierar beroende på erbjudandet.

Du kan använda teckningsoptioner för att köpa nya aktier

Som aktieägare kan du köpa nya aktier genom teckningsoptioner. Dessa ger dig möjlighet att delta på bolagets tillväxtresa genom att investera i ytterligare aktier. Denna process börjar ofta med att bolaget ger sina nuvarande aktieägare en teckningsoption. En sådan option låter dig köpa nya aktier i bolaget till ett fördelaktigt pris.


Bolaget gör då en nyemission och kan erbjuda befintliga aktieägare att få företrädesrätt att teckna de nya aktierna. Att göra detta stärker deras position i bolaget och ger dem möjlighet att försvara eller öka sin andel av ägandet i bolaget.

Rätten att teckna nya aktier ges vanligtvis till befintliga aktieägare. Du kan således få möjlighet att köpa nya aktier innan de erbjuds till allmänheten. Ofta kan de nya aktierna tecknas till ett lägre pris än marknadsvärdet.

Teckningsoptionen är ett avtal som ger dig rätten att teckna nya aktier i bolaget under en specifik tidsperiod. Denna option kan du antingen utnyttja själv eller sälja vidare. Om du väljer att göra varken eller förfaller den.

Så går du tillväga om du erhåller teckningsrätter

Om du äger aktier i ett bolag som ska göra en nyemission och du erhåller teckningsrätter går det i praktiken till på följande sätt:

 1. Du erhåller dina teckningsrätter. Som aktieägare i bolaget får du automatiskt teckningsrätter i samband med nyemissionen. Om du har konto hos någon av de populära nätmäklarna Avanza eller Nordnet får du en automatisk notis om detta.
 2. Du fattar beslut om teckning. Du måste besluta om du vill använda dina teckningsrätter för att köpa nya aktier eller sälja dem på börsen.
 3. Du agerar. Om du väljer att teckna nya aktier använder du dina teckningsrätter. Du betalar då det förutbestämda priset per ny aktie.

När du ska fatta detta beslut bör du göra vissa viktiga överväganden. Du bör framför allt vara medveten om:

 • Bolagets marknadsvärde. Jämför priset på teckningsoptionen med aktiens rådande marknadsvärde.
 • Tidsram. Var medveten om under vilken tid du kan utnyttja dina teckningsrätter.

Exempel på hur teckningsrätter kan användas

Låt oss säga att bolaget “X” erbjuder teckningsrätter till sina aktieägare. Om du äger 100 aktier och bolaget erbjuder en rätt per aktie får du 100 teckningsrätter. Om priset för att teckna en ny aktie är 50 kronor och aktiens nuvarande marknadsvärde är 70 kronor sitter du i en bra sits. Du kan då antingen köpa aktierna till ett rabatterat pris eller sälja dina teckningsrätter på börsen.

I det givna scenariot är rabatten på att teckna nya aktier 28,57 % jämfört med aktiens nuvarande marknadsvärde. Å andra sidan skulle du uppskattningsvis kunna sälja teckningsrätterna på börsen för strax under 20 kronor styck, allt annat lika. Detta värde motsvarar mellanskillnaden mellan aktiens marknadsvärde (70 kronor) och priset för att teckna en ny aktie (50 kronor) plus en mindre rabatt.

FAQ – Fler frågor och svar om teckningsrätter och teckningsoptioner

Vad är en teckningsoption?

En teckningsoption är ett finansiellt instrument som ger dig möjlighet, men inte skyldighet, att köpa nya aktier i ett företag. Aktierna kan köpas till ett förutbestämt pris och inom en bestämd tidsram.

Hur fungerar teckningsrätter?

Teckningsrätter är rättigheter att teckna aktier som tilldelas befintliga aktieägare i ett bolag. Rätterna ger dem företräde att köpa nya aktier innan dessa erbjuds till allmänheten. Detta sker ofta till ett rabatterat pris jämfört med aktiekursen.

Vad händer om jag inte använder mina teckningsrätter?

Om du inte väljer att utnyttja dina teckningsrätter inom den fastställda tidsperioden förfaller de. Du förlorar då möjligheten att köpa nya aktier till det rabatterade priset. Detta kan vara en försummad möjlighet om aktien stiger efter emissionen.

Kan jag sälja mina teckningsrätter?

Ja, det är möjligt att sälja dina teckningsrätter på den öppna marknaden. Detta kan vara ett bra alternativ om du inte vill eller kan teckna nya aktier själv. Marknadsvärdet på teckningsrätterna kan variera beroende på efterfrågan och marknadsläge.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 27 november 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader