Fribrev pension | Maximera din pension genom att flytta dina…
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

3 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Fribrev

Fribrev pension – Vad är fribrev och vad bör man tänka på?

Sidans innehåll

Ett fribrev är en form av pensionskapital som det inte längre görs nya inbetalningar till. Det representerar de ackumulerade pensionssparanden som du har samlat ihop på de företag där du tidigare har varit anställd eller genom ett eget pensionssparande i privat regi.

Fribrevet uppstår när du avslutar en anställning och arbetsgivaren slutar betala till din pensionsförsäkring. Detsamma sker också när du slutar betala in via ett tidigare privat pensionssparande.

Fribrev tjänstepension

Fribrev via tjänstepension innebär att du har en pensionsförsäkring från en tidigare arbetsgivare där det inte görs nya inbetalningar. Det är viktigt att hålla koll på dessa för att maximera ditt pensionssparande och för att göra medvetna val kring en eventuell flytt av fribrevet.

Vilken funktion fyller fribrevet?

Fribrev fungerar som ett sparkapital och värdet bygger på de tidigare inbetalningarna och försäkringens värdeutveckling. Det är inte ovanligt att ha tjänstepensioner från olika arbetsgivare. Många har också ett eller flera gamla privata pensionssparanden.


En av de största fördelarna med fribrev är att ett sådant ger dig flexibilitet när det kommer till att hantera dina pengar. Eftersom pengarna redan är ihopsparade kan du fokusera på att optimera avkastningen utan att bekymra dig för att behöva göra mer inbetalningar. Dessutom har du möjlighet att flytta det till en annan pensionsförvaltare. Därmed öppnas möjligheten upp att dra nytta av bättre investeringsalternativ eller lägre avgifter.

Å andra sidan finns det också en del nackdelar som du behöver känna till. Till exempel kan ditt fribrev generera en låg avkastning eller ha höga förvaltningsavgifter, om du inte aktivt hanterar det. Det är också viktigt att tänka på att somliga fribrev kan ha begränsningar när det kommer till investeringsalternativ eller utbetalningssätt.

Kan man flytta ett fribrev?

Ja, du kan flytta ditt fribrev mellan olika försäkringsbolag. Flytträtten för tjänstepension möjliggör denna överföring. Flytten kan ge dig en bättre överblick över dina pensionspengar och potentiellt lägre avgifter. Du kan dock inte flytta det om du redan har gått i pension. Dessutom är det viktigt att dubbelkolla med försäkringsbolaget om det finns någon särskild blankett som behövs för att utföra flytten.

Faktum är att det kan vara en bra idé att överväga att flytta ditt fribrev. För att effektivt hantera det bör du nämligen hålla dig uppdaterad om dess värde och de villkor som gäller. Rådgör gärna med en finansiell rådgivare för att sätta dig in i de bästa strategierna för att maximera ditt pensionskapital. Att jämföra olika pensionsförvaltares erbjudanden kan vara ett bra sätt att få en bättre förståelse för var du kan få bäst avkastning och lägst avgifter. På så vis kan du välja det bästa alternativet för dig.

Viktiga aspekter att tänka på

Det finns vissa saker som du bör tänka på när det kommer till fribrev:

  • Utbetalning: Kontrollera när fribrevet börjar betalas ut. Vissa börjar automatiskt betalas ut när du fyller 65 år. Om du vill ändra tidpunkten för utbetalning bör göras innan försäkringen börjar betalas ut.
  • Avgifter: Jämför avgifterna hos olika försäkringsbolag innan du flyttar ditt fribrev.
  • Översikt: Genom att samla dina pensionspengar på ett ställe kan du få en bättre översikt och potentiellt öka din pension.

Tips: Läs också om de bästa PPM-fonderna i vår stora guide om Pensionsfonder.

Om Svenska Fribrevsbolaget

Svenska Fribrevsbolaget är en unik aktör på den svenska pensionsmarknaden. Företaget specialiserar sig specifikt på hanteringen av fribrev. De tillhandahåller tjänster kopplade till flyttbara tjänstepensioner. Detta innebär att de är specialister på att hantera pensionsförsäkringar där inbetalningarna har upphört, så kallade fribrev. Detta är alltså något som kan ske när du till exempel byter arbetsgivare.

Företaget grundades 2016 och är det första och i dagsläget enda i Sverige som helt och hållet sysslar med hantering av fribrev. Deras tjänster inkluderar bland annat att ge kunderna en bättre överblick över sin tjänstepension. De gör det även möjligt att få lägre fondavgifter och därigenom en potentiellt högre pension. Svenska Fribrevsbolaget erbjuder en kostnadsfri pensionsanalys, vilken kan hjälpa dig att förbättra din pension med hjälp av fribrev.

Företaget har utvecklat en digital plattform för att effektivisera hanteringen av fribrev. Det tog dem fem år att färdigställa denna plattform. Den är idag en del av företagets strategi att utmana de större pensionsjättarna på marknaden.

FAQ – Fler frågor och svar om fribrev

Vad är ett fribrev?

Ett fribrev är en typ av pensionsförsäkring där det inte längre görs nya premieinbetalningar. Det representerar ofta sparande pensionsmedel från tidigare anställningar eller privat pensionssparande.

Kan jag flytta mitt fribrev?

Ja, det är möjligt att flytta fribrev mellan olika försäkringsbolag. Denna möjlighet gäller endast i de fall där det inte längre görs inbetalningar. Du kan dock inte flytta ditt fribrev om du redan har gått i pension.

Vilka fördelar finns det med att flytta sitt fribrev?

Genom att flytta ditt fribrev kan du eventuellt få möjlighet till lägre förvaltningsavgifter, bättre överblick och kontroll över din pension samt potentiellt högre avkastning. När du samlar allt på ett ställe kan du effektivisera förvaltningen.

När börjar fribrev betalas ut?

Utbetalningen av fribrev varierar beroende på försäkringsavtalet. Många börjar automatiskt att betalas ut när du fyller 65 år, men det kan variera. Kontrollera villkoren för ditt specifika fribrev innan utbetalningen påbörjas.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 27 november 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.