Världens rikaste människa 2024? | Lista över världens rikaste
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

9 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vem

Vem är världens rikaste människa 2024? Vi listar världens och Sveriges rikaste personer

Sidans innehåll

Vilka är världens rikaste personer just nu? Hur många miljarder kronor består deras förmögenhet av? Här hittar du en lista över världens rikaste människor 2024 och en lista med Sveriges rikaste personer.

  • Världens rikaste personer och Sveriges dollarmiljardärer har förmögenheter som inte bara möjliggör ett liv i lyx utan också ger dem makt att skapa betydande förändringar.
  • Definitionen av rikedom varierar; för vissa innebär det ekonomisk säkerhet och komfort, medan för andra innebär det friheten att göra storslagna inköp och leva ett liv i överflöd.
  • Stor ekonomisk förmögenhet ger frihet och möjligheter, men också ett större ansvar och möjligheten att påverka samhället positivt.

Världens rikaste personer fascinerar många. De har inte bara tillräckligt med pengar för att leva resten av sina liv i lyx, utan kan också skapa stora förändringar med sina tillgångar. I Sverige finns det också personer som tillhör den exklusiva klubben av så kallade dollarmiljardärer.

Men vilka är egentligen Sveriges och världens rikaste, och hur har de kunnat uppnå sin förmögenhet? Hur definierar man rikedom? Vi kommer att titta närmare på detta – häng med och få inspiration från deras väg till att ha miljarder dollar!

Rekommenderas: Läs gärna vår guide Så blir man rik och vi kan även tipsa om guiden Leva på avkastning.

Vad innebär det att vara rik?

Definitionen av att vara rik kan betyda olika saker för olika människor. För vissa handlar det om att ha tillräckligt med pengar för att leva ett bekvämt liv utan att behöva oroa sig för ekonomisk säkerhet. Medan för andra kan det handla om att ha en enorm förmögenhet och ha möjligheten att köpa vad de vill och leva som kungar och drottningar.

En sak är dock de flesta överens om: finansiell förmögenhet ger en stor frihet och möjlighet att göra saker som man annars inte skulle kunna. Men det medför även ett betydligt större ansvar när pengarna börjar nå miljardbelopp, då man har mer resurser och makt att påverka samhället.

Pengar till att förbättra världen


På det hela taget, att vara rik handlar inte bara om pengar, utan också om hur man väljer att använda sin förmögenhet för att göra världen till en bättre plats. Många rika personer och kändisar väljer därför att skänka pengar till välgörenhet, starta egna välgörenhetsprojekt och på andra sätt ge stöd där det behövs i samhället. Det ger inte bara pengar till områden som behöver det, utan blir också en inspiration för andra människor och en ögonöppnare.

Till exempel är skådespelaren Leonardo Dicaprio väldigt aktiv inom klimatfrågor och bevarande av vilda djur och natur, bland annat genom filmen Before the Flood från 2016 där han reser runt för att undersöka klimatförändringarnas negativa effekt på jorden.

Lista topp 15: Världens rikaste personer 2024

Löpande presenterar den amerikanska affärstidningen Forbes en lista över världens dollarmiljardärer. Den som ligger etta på listan är världens rikaste människa, mätt i hur stor ekonomisk förmögenhet personen har.

Här följer listan över de rikaste personerna i världen! Efter listan får du en inblick i ett urval av dessa människors karriär och hur de har lyckats uppnå sina enorma förmögenheter.

Plats Namn Förmögenhet
(miljarder usd)
Ålder Engagemang Land
1 Bernard Arnault (med familj) 222 75 LVMH Frankrike
2 Jeff Bezos 200 60 Amazon USA
3 Elon Musk 191 52 Tesla, SpaceX, X etc USA
4 Mark Zuckerberg 178 39 Meta USA
5 Larry Ellison 156 79 Oracle USA
6 Warren Buffett 139 93 Berkshire Hathaway USA
7 Bill Gates 131 68 Microsoft USA
8 Larry Page 129 51 Google USA
9 Steve Ballmer 124 68 Microsoft USA
10 Steve Ballmer 124 68 Microsoft USA
11 Segey Brin 124 50 Google USA
12 Mukesh Ambani 115 66 Blandat Indien
13 Armancio Ortega 113 88 Zara Spanien
14 Micheal Bloomberg 106 82 Bloomberg USA
15 Carlso Slim Helu (med familj) 102 84 Telekom Mexico

Uppdaterad: 2024-04-04. Källa: Forbes.

Bernard Arnault med familj

Lyxvarumagnaten Bernard Arnault har länge legat i toppen av listan. Bernard Arnault är den största ägaren i världens ledande lyxvaruimperium, LVMH.

Från byggbranschen till lyxparfymer

Han började sin yrkesbana som ingenjör på sin fars byggföretag, Ferret-Savinel, där han efter några år blev utnämnd till VD, 1978. I mitten av 1980-talet förvärvade han en företagsgrupp som ägde bland annat varumärket Christian Dior.

I slutet av 80-talet blev han en viktig del i sammanslagningen av Louis Vitton och Moët Hennessy till LVMH. LVMH omfattar idag många olika varumärken inom bland annat kläder, parfym och viner. Att LVMH:s aktie stigit är en bidragande faktor till Arnaults växande förmögenhet.

Elon Musk

Elon Musk, född 1971, växte upp i Sydafrika och bor idag i USA. Han är mest känd som grundare av Tesla, en av världens ledande tillverkare av elektriska fordon, och rymdföretaget SpaceX. Som en enormt framstående entreprenör i teknikbranschen har Elon Musk vid flera tillfällen toppat listan som världens rikaste person.

Köpte upp X (Twitter)

Musk har också varit involverad i flera andra företag inom teknikbranschen, inklusive Paypal, och 2022 blev det klart att han blev ny ägare av Twitter. Hans framstående roller och innovation har gjort att han lyckats tjäna miljardbelopp. Många av Musks företag har fokuserat på att lösa globala problem, som klimatförändringar och begränsningar i rymdutforskning: Tesla tillverkar elbilar som minskar koldioxidutsläppen, SpaceX arbetar med att låta vanliga människor uppleva rymden och har som mål att ta människor till planeten Mars.

Jeff Bezos

Grundaren av e-handelsjätten Amazon, Jeff Bezos, är född 1964 i Albuquerque, USA. Han rankar konstant högt på listan över världens rikaste. Amazon är den största internationella plattformen för e-handel, efter att ha grundats 1994 som en nätbokhandel. Idag finns företaget i många länder, inklusive Sverige sedan år 2020, och säljer bland annat elektronik, kläder och livsmedel.

Äger även The Washington Post

År 2013 blev Bezos ägare av kända tidningen The Washington Post och har investerat i flera teknikföretag, såsom Lyft och Airbnb. Tillsammans med Amazons jättetillväxt har allt detta bidragit till att göra honom till en av världens rikaste människor. Han har donerat mycket pengar till välgörenhet genom sin välgörenhetsorganisation, The Bezos Earth Fund.

Warren Buffett

Ett annat känt namn på miljardärslistan är Warren Buffett, född 1930 i USA. Många ser honom som världens främsta investerare, med investeringar i framförallt Berkshire Hathaway som han äger till cirka en tredjedel. År 2008 rankade Forbes honom som rikast i världen.

Inspirerar genom unik investeringsstil

Buffett är känd för att leva ett ganska sparsamt liv trots sina miljarder dollar på banken, i en medelklassvilla som han köpte 1967 i födelsestaden Omaha. Hans intresse för investeringar började tidigt och han har skapat en egen stil för investeringar som blivit en förebild för många, tack vare Buffetts finansiella framgångar.

Genom att köpa in bolag och aktier långsiktigt för sitt kassaflöde, snarare än snabb vinst vid kursuppgång, är stilen något av en motsats till daytrading. Buffett har också valt att bara investera i bolag som han förstår sig på, och därför har IT-företag generellt uteblivit från Berkshire Hathaways portfölj. Miljardären berättade år 2006 att 85 procent av hans förmögenhet kommer att doneras till välgörenhet när han dör.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg har penldat i toppskicket över världens rikaste och sticker i synnerhet ut om man beaktar hans förhållandevis låga ålder. Zuckerberg föddes 1984 i New York. Tillsammans med några av sina klasskamrater på Harvard University startade han år 2004 upp sociala medier-plattformen Facebook, som han idag är VD för (numera Meta).

Mestadels av Zuckerbergs förmögenhet kommer från att han äger en stor del av Facebook-aktierna. Som 23-åring, år 2008, blev han historiens yngsta self-made-miljardär. Mark Zuckerberg och hans fru, Priscilla Chan, har startat välgörenhetsorganisationen Chan Zuckerberg Initiative.

Lista topp 10: Rikast i Sverige 2024


Vem är rikast i Sverige? Lämnar vi den internationella marknaden och zoomar in på Norden uppgår förmögenheterna inte till lika många miljarder dollar – men det finns trots allt flera svenskar som kan titulera sig som dollarmiljardärer.

Här följer en aktuell topplista över de rikaste av Sveriges miljardärer och lite mer bakgrund om några av de mest framstående. Du kan även se hur de står sig i den internationella rankingen.

Även här har vi valt att utgå från miljarder dollar, men du kan enkelt räkna om till kronor genom att multiplicera med aktuell växelkurs.

Plats
(internationellt)
Namn Förmögenhet
(miljarder usd)
Ålder Engagemang
1 (108) Stefan Persson 17,7 76 H&M
2 (233) Antonia Ax:son Johnson 9,9 80 Blandat
3 (323) Carl Bennet 8,0 72 Investeringar
4 (335) Fredrik Lundberg 7,8 72 Fastigheter, investeringar
5 (359) Frederik Paulsen 7,3 73 Hälsovård
6 (381) Finn Rausing 7,1 69 Tetra Laval
7 (383) Jorn Rausing 7,1 64 Tetra Laval
8 (383) Kirsten Rausing 7,1 71 Tetra Laval
9 (428) Martin Lorentzon 6,6 55 Spotify
10 (463) Erik Douglas 6,2 44 Fastigheter, investeringar

Uppdaterad: 2024-04-04. Källa: Forbes.

Lär dig mer om några av Sveriges rikaste

Stefan Persson

Sveriges rikaste man heter Stefan Persson, född 1947 i Stockholm. Han var VD i H&M från 1982 till 1997, som efterträdare till sin far Erling Persson, och sedan klädjättens styrelseordförande fram till 2020. Stefan Perssons äldsta son, Karl-Johan, blev ny VD för H&M år 2009.


Stefan Persson föddes in i entreprenörskapet tack vare att hans far var grundaren till Hennes & Mauritz, och han blev därför tidigt naturligt involverad i företaget. Journalisterna Erik Palm och Jonas Alsgren har skrivit en bok om Persson, “The Big Boss”, som belyser både framgångar och kritik mot företagskulturen, bland att ägarfamiljen ska ha prioriterat höga vinstutdelningar till aktieägarna framför välgörenhet och att man utnyttjat unga, underbetalda sömmerskor. Idag har Stefan Persson ett innehav på cirka 167 miljarder kronor och är alltså den rikaste i Sverige.

Antonia Ax:son Johnson (med familj)

Rikast i Sverige bland kvinnorna är Antonia Ax:son Johnson, som föddes i New York 1943 och är en svensk familjeföretagare i fjärde generationen. Hennes farfars far grundade Axel Johnson AB år 1873 och Antonia Ax:son Johnson var styrelseordförande i bolaget mellan åren 1982 och 2015. Då tog hennes dotter Caroline Berg över som ordförande. Idag består koncernen av bolag som KICKS och delägda Axfood.

Ax:son Johnson har tagit emot flera utmärkelser, bland annat som hedersdoktor vid Middlebury College i USA 1998, Ekonomiska forskningsinstitutet vid Handelshögskolan i Stockholms årliga pris, SSE Research Award, och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens Stora guldmedalj för sina insatser som entreprenör och företagsledare. Med en passion för hästar har Antonia Ax:son Johnson även byggt upp ett stuteri som blivit ett av Sveriges ledande utbildnings- och tävlingsstall.

*Melker Schörling (med familj)

Hög upp på listan fanns tidigare också Melker Schörling med familj. Melker Schörling är född 1947 i Närke, uppväxt i en lantbrukarfamilj och utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Göteborg.

1978 fick han sin första VD-roll på Fläkt Group. 1987 blev han VD för Securitas och gjorde samma år sin första stora investering i företaget. Tio år senare startade han investmentbolaget MSAB, Melker Schörling AB, som framgångsrikt varit med och utvecklat många bolag till att bli ledande. Schörling har bland annat byggt upp sin finansiella rikedom genom flera VD-roller, men också genom privata investeringar i bland annat Nibe Industrier och framgångsrika investeringar genom MSAB.

*Han avled dessvärre den 10 december 2023.

Fördjupning: Har miljardärer något gemensamt?


Rika personer kommer från olika bakgrunder och det finns inget hemligt recept för att bli miljardär. Däremot finns det vissa gemensamma nämnare hos flera världens rikaste människor, som sticker ut. Till att börja med, så är det många miljardärer som blivit födda in i rika familjer med framgångsrika företag. Detta ger de tillgång till nätverk och kunskap som gör att de kan lyckas tjäna pengar, och inte minst få högt uppsatta positioner i familjeföretaget.

Men det finns också gott om miljardärer som arbetat sig uppåt på egen hand genom att starta eget företag, utan att ha en familj med stora ekonomiska tillgångar. Det kräver en kombination av hårt arbete och ambition, och kanske ett visst mått av tur. Andra egenskaper som många miljardärer delar är att de är risktagande, men samtidigt fattar smarta, genomtänkta beslut, att de har hög energinivå och är motiverade, och intresserade av investeringar.

Andelen kvinnliga miljardärer är låg och det är främst män som toppar listorna. En förklaring är att toppositioner ofta innehas av män och att kvinnor inom bland annat finans- och tech-branscherna, där många miljardärer är verksamma, fortfarande är starkt underrepresenterade.

USA dominerar stort när det gäller nationaliteter. Där finns en stor andel av världens mest framgångsrika bolag, som Apple, Tesla och Amazon. Åldersmässigt är det framförallt äldre personer som är rikast – kanske helt enkelt för att de haft längre tid på sig att förbättra sin ekonomi. Hur dessa listor över världens rikaste människor kommer att förändras blir intressant att se de kommande decennierna. Kanske kommer vi att se fler kvinnor och fler yngre personer?


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.