SPAC | Nyheter om SPACs 2021 - Börskollen

4 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
SPAC

SPAC – Aktuella nyheter om SPACar 2021

Sidans innehåll

Med hjälp av ett SPAC-bolag kan traditionell börsnotering / IPO skyndas på markant. Nedan förklarar vi begreppet SPAC mer ingående och du finner även aktuella nyheter som rör svenska och internationella SPAC-bolag.

SPAC – genvägen till börsen!

När ett bolag introduceras på börsen kallas det på engelska Initial Public Offering, eller IPO förkortat. Processen att gå från privat till publikt bolag är relativt komplicerad och kräver i de flesta fall hjälp från finansiella och juridiska rådgivare angående vilka papper och formalia som måste hanteras. Sedan måste en börsrevisor granska och godkänna bolaget. Det är bara en bråkdel av de moment som ingår vid en traditionell börsnotering. Med hjälp av ett SPAC-bolag kan denna process påskyndas markant – nedan berättar vi mer!

Vad betyder SPAC?

SPAC är en förkortning för Special Purpose Acquisition Company. Det är en bolagsform vars huvudsakliga syfte är få ett annat bolag börsnoterat. Detta sker antingen genom att fusionera eller förvärva bolaget i fråga. En SPAC kan med andra ord beskrivas som ett skalbolag eller blank check-företag.

SPAC är en förkortning för Special Purpose Acquisition Company. Det är en bolagsform vars huvudsakliga syfte är få ett annat bolag börsnoterat.

Det börsnoterade blank check-företaget har nästan aldrig någon egen verksamhet, utan existerar endast för att låta ett annat företag ta deras plats på börsen. Att använda SPAC är framför allt vanligt för nya techbolag som annars kan drabbas hårt av den traditionella, långsammare IPO-processen. SPAC-bolaget själv måste genomgå IPO-processen för att bli börsnoterat, men ägarna använder sin expertis för att skynda på både de byråkratiska delarna och insamlandet av kapital.

Som investerare i ett blank check-företag vet man inte exakt vad man investerar i. Informationen som finns tillgänglig är att ett SPAC-företag planerar att ta över eller gå med i ett onoterat företag. Vilket onoterat företag det gäller är generellt inte publik information, även om det normalt spekuleras flitigt i vad det kan vara.

Tips: På vår sida om Börsnoteringar & IPOs läser du mer om varför ett bolag vill notera sig på börsen samt nyheter om aktuella börsnoteringar.

Varför SPAC?

SPAC är ett relativt nytt fenomen som började användas i mitten av 1990-talet. Det har på senare år blivit alltmer populärt eftersom att den traditionella vägen mot börsen är komplicerad och kostsam. SPAC har därmed blivit en slags genväg för företag som vill ta sig till börsen.

Fenomenet SPAC exploderade och under 2020 var över hälften av alla noteringar i USA SPACs. 2021 har startat ännu vildare och i år har redan fler SPAC-bolag noterats globalt än under hela fjolåret.

Vilka risker finns det med SPAC?

Som alltid i fallet med investeringar finns det risker – och i fallet med SPACs kanske dessa är ännu mer påtagligt då man har betydligt mindre mängd information att basera sitt beslut på. Att investera i en SPAC innebär ju rent krasst att man köper en påse pengar, vilket kan vara svårt att värdera. Man får då istället ta en funderare kring vilka personer eller företag som är initiativtagare till SPACen och vad de har för track record sedan tidigare.

Eftersom det kan ta upp till 36 månader innan ett förvärv identifierats och slutförts så är det klokt att komma ihåg att SPACens noteringskurs (låt oss säga 100 kronor ) oftast är värt just 100 kronor. Sen är börsen framåtblickande så det räcker ju med att det börjar ryktas om en identifierad affär för att aktiekursen potentiellt ska stiga rejält. Hur mycket mer än dessa 100 kronor som man tycker att bolagets ledning och tidigare historik är värt är upp till var och en att resonera kring.

Om du exempelvis har betalat 200 kronor för aktien så kommer du i så fall få tillbaka 100 kronor om affären inte blir av eller om du väljer att tacka nej till den och dina aktier blir  inlösta. Det innebär alltså en potentiell nedsida på -50 procent jämfört med vad du betalat.

Villkoren kan också skilja sig mellan olika SPAC:ar, varför det är klokt att läsa dessa noga, i det prospekt som delges investerarna inför noteringen. Hur ser villkoren ut för småsparare kontra de större aktörerna eller sponsorn? Kolla även hur sponsoroptionen är utformad och om den ser ut att vara utformad för att gynna ett långsiktigt tänkande.

SPAC exempel – Virgin Galactic och svenska ACQ Bure

Det kanske mest kända exemplet den senaste tiden är brittiska företaget Virgin Galactic. De planerar att erbjuda rymdresor för turister, vilket fick venture-aktören Chamath Palihapitiya att lyfta på ögonbrynen. Han använde då sitt SPAC-bolag för att gå ihop med Virgin Galactic, vilket ledde till en smidigare, billigare och enklare process för att få Virgin Galactic börsnoterat. Palihapitiya lyckades få ihop 800 miljoner USD innan fusionen fastställdes.

ACQ Bure är namnet på Sveriges första SPAC som noterades på Nasdaq Stockholm den 25 mars 2021. ACQ Bure noterades som ett tomt skal med en kassa på 3,5 miljarder SEK och en styrelse som har 36 månader på sig att förvärva ett onoterat bolag, där det förvärvade bolaget då övertar ACQ Bures börsplats. Målet för ACQ Bure är att investera i ett onoterat nordiskt hållbart kvalitetsbolag med ett bolagsvärde på mellan 3–7 miljarder SEK.

Handla populära SPACar hos Avanza och Nordnet

De flesta noterade SPACarna går att handla via de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt tipsa båda två.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

  • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
  • Handla aktier, fonder och derivat
  • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Tips: Du kan även ladda ner vår gratis aktieapp och skapa bevakningar för de SPAC-bolag du vill följa samt få en pushnotis vid nyheter händelser – smidigt va? För mer inspiration rekommenderar vi också vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter!

Aktuella nyheter om SPACar 2021

Nedan samlar vi nyheter om svenska eller internationella bolag som är relaterade till SPACar i olika form.

Visa hela texten ▼

Nyheter om SPACar

Oj, här var det tomt. Prova ladda om sidan.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!