Börskollen-intervju med investeringscoachen och inspiratören Ara Mustafa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med investeringscoachen och inspiratören Ara Mustafa

Börskollen-intervju

I veckans intervju får du en chans att lära känna placeraren, inspiratören tillika Nordnets investeringscoach Ara Mustafa. I denna intervju delar han med sig av varför han valde ekonomispåret trots att föräldrarna tyckte att han skulle bli läkare eller ingenjör, sina resa inom börs och placeringar samt sin investeringsprocess med fokus på globala aktier. Missa inte detta!

Hej Ara Mustafa. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

En 27 år gammal Stockholmsbo som med jordens röta lyckats fixa en karriär inom både finans och media för att nu vara Nordnets nya investeringscoach.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Föräldrarna, som båda är läkare, tjatade om att jag också skulle bli läkare sen jag var liten. Eller okej, kanske ingenjör men det var plan B. Det fanns bara ett problem: Jag var bra på NO-ämnena och matematik men hade noll intresse. Jag älskade historia och när jag var 10 år ville jag bli arkeolog men det var urkorkat tyckte föräldrarna “Har du sett arkeolog blir miljonär?”. Så den drömmen dog!

Jag ville därefter med min kompis starta ett företag, var kanske 11 år, där vi skulle köpa färskt bröd och leverera till grannar på helgmorgnar. Lite en prenumerationstjänst där vi skulle lägga in tilläggstjänster som morgontidning. Den här idén tyckte mina föräldrar var så korkad att den övertrumfade arkeologkarriär-idén jag haft innan. “Du vill sälja bröd? Du tror du blir miljonär på bröd? Om du blir sjuk, vem ska leverera bröd? Huh? Tyst, fokusera utbildningen sen du går universitet sen du blir läkare, ingenjör, riktig jobb”

Jahopp, ingen arkeologi, ingen egenföretagare och nu är man 13 år. Politik då? Det tyckte jag var kul! Började skriva insändare, prao:ade hos Fredrik Malm i riksdagen, gick med i ett ungdomsförbund. Men jag hade nått nya höjder av idioti enligt pappa “Jag lämnar Kurdistan på grund av politik sen min son hämtar hem politik. Sluta omedelbart, den inte riktigt jobb utan riktig problem”

Men nu var jag 14 år och förstod att det fanns pengar som ekonom, jag var intresserad av det men denna gång höll jag mina karriärplaner för mig själv innan föräldrarna sågar den också.”

Okej, inte arkeologi, inte eget företag, inte politik. Vad ska man göra? Pappa hade haft ett konto på Nordnet, som 7-åring hade jag följt hans aktier på Text-TV. Det var “Volvo B, Ericsson B, Alfa Laval” men jag hade sett det på sin höjd som en bisyssla, pappa gjorde ju liksom detta parallellt med att vara läkare. Men nu var jag 14 år och förstod att det fanns pengar som ekonom, jag var intresserad av det men denna gång höll jag mina karriärplaner för mig själv innan föräldrarna sågar den också.

Var så osäker på ekonomkarriären att jag inte ens övervägde annat än “natur-natur” för att “hålla alla dörrar öppna”, vilket var bland det dummaste jag gjort. Hade grymma betyg men hatade ämnena och hade haft bra mycket roligare på ekonomiprogrammet. Så när efter gymnasiet hade jag bestämt mig: Ekonomi och finans. Inget annat.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Vill man lyckas i livet? Då ska man ta risk. Det kommer gå åt helvete många gånger men över tid så kommer man komma längre i livet.”

När jag började plugga finans på universitet blev det väldigt tydligt: Billiga indexfonder är det enda som egentligen funkar, att köpa aktier själv och försöka slå börsen är lönlöst. Man skulle också fylla portföljen med långa obligationer och vid en viss mäng av index/obligationer så når man optimalaste avkastningen sett till risken.

Problemet är bara att det är bottenlöst tråkig inställning till börsen. Men så kommer en dag när Günther Mårder skulle gästföreläsa på universitetet. Och Günther…han var något annat än dötrista indexkramare. Riskminimerande aktieportfölj? Släng dig i väggen! Då kunde man lika gärna bli en tråkig bokförare. Vill man lyckas i livet? Då ska man ta risk. Det kommer gå åt helvete många gånger men över tid så kommer man komma längre i livet.

För mina investeringar så kör jag en rätt koncentrerad portfölj där jag chansar på efter ordentligt med research. Har varit med om rejäla smällar men också hiskeligt bra avkastning.”

Med facit i hand påverkade detta mitt liv helt och hållet idag. För mina investeringar så kör jag en rätt koncentrerad portfölj där jag chansar på efter ordentligt med research. Har varit med om rejäla smällar men också hiskeligt bra avkastning. Netto så har det gått bättre än index vilket glädjer mig.

Du är ju också en tämligen välkänd investeringsprofil genom din tidigare roll på reporter EFN, nya roll som investeringscoach hos Nordnet och med ca 12 000 följare på Twitter. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Måste vara att folk tycker jag har intressanta insikter eller åtminstone är rolig. Jag kör mycket utbildande tweets och gör även videor som är för Twitter. Just videorna är väl kanske det som uppskattas extra ihop med tweets om roliga grejer min pappa säger i vardagen.

Jag lägger enormt värde i att ha en välföljd Twitter-profil. Jag tror i grunden programledarjobb är grovt överskattade, jättemånga kan lära sig att göra det jag gör. Jag blir utbytbar, en råvara, en pjäs att byta ut mot nästa arbetssökande. Men genom att bygga eget varumärke via Twitter och andra sociala medier så blir jag inte lika utbytbar.  

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Inom finans så har jag sett upp till Alexander Eliasson som jag lärde känna via Twitter, superduktig! Han är svinduktig och liksom jag gillar att investera globalt.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Ofta blir jag väldigt ensam i Sverige med mina aktiecase vilket gör att jag måste förlita mig helt på min egen analys utan möjlighet eller risk att påverkas av andras åsikter.”

Jag investerar globalt i aktiecase av olika karaktär. Det blir liksom aktier i Portugal, Belgien, Holland, Indonesien, USA och så vidare. Ofta blir jag väldigt ensam i Sverige med mina aktiecase vilket gör att jag måste förlita mig helt på min egen analys utan möjlighet eller risk att påverkas av andras åsikter.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

Mina fem viktigaste urvalskriterier är:

  1. En bra affärsidé med bra produkt. Tummar man på detta är exakt allt annat helt värdelöst för mig. Helst så vill jag testa produkten själv, läsa på detaljerna, se recensenter testa. Så tillverkar bolaget nudlar så testar jag dem och jämför med konkurrenter. Har bolaget matbutiker så testar jag att gå in i dem och får en känsla av kvalitén. Kanske låter som hokus pokus men det här gör skillnad för mig.
  2. Värdering. Här analyserar jag vad jag tror vinsten blir i framtiden och räknar på nyckeltal som EV/EBIT, P/E, P/EBITDA med mera. Denna bit är dock rätt tidskrävande och svårast för det handlar om egengjorda prognoser.
  3. Belåning. Jag gillar när bolagen inte har för hög belåning. Vad jag vill undvika är bolag med så stora skulder i förhållande till deras verksamhet att vinsten riskerar att utraderas vid högre räntor. Denna bit är alltid viktig men i år har den blivit viktigare.
  4. Utdelning. Okej, jag investerar utomlands, risken är uppenbar att aktien aldrig kommer upptäckas av andra och rusa i pris. Kan jag då räkna med att få tillbaka mina pengar och göra vinst enbart med dess utdelningar? Här måste svaret alltid vara “ja”.
  5. Ägare & ledning. Sköts bolaget av tomtar så rör jag inte i dem med tång. Jag vill ha en kompetent ledning som är tungt investerade i aktien. Gör ledningen ett misstag kanske jag förlorar 100 000 kronor men de själva förlorar i princip hela sin förmögenhet. Tar ledningen de riskerna så tror de själva på bolaget vilket är extremt viktigt.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Jag har katastrofal tajming med allt jag köper. När jag tycker en aktie är bra och analysen är klar så köper jag allt på en gång. Inte svårare än så.

Sälja däremot är mycket svårare. Brukar inte bli så ofta men skulle aktien gå upp bortom vad jag tycker är rimlighetens gräns så säljer jag och tar hem vinsten. Desto svårare är det åt andra hållet när bolaget underpresterar. Då dubbelkollar jag min egen analys. Har något väsentligt hänt som gör att bolagets verksamhet kommer gå sämre än jag räknade med så säljer jag, även om det blir tung förlust. Sker oftast i samband med en kvartalsrapport som kommer in väsentligt sämre än jag räknat på.

De senaste årens börs har ju minst sagt varit volatil, med Corona, den efterföljande haussen och därefter en ny rejäl körare ner, vilket ju onekligen har givit dig som investerare en möjlighet att stresstesta sin strategi. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Har du gjort eller överväger några större förändringar framöver?

Var en galen period men 2020 blev mitt bästa börsår någonsin. Desto tuffare nu med nedgången 2022 men trots det känner jag mig lugn med min strategi. Jag har stenkoll på mina aktier.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Mitt nybörjartips är enkelt. Den stora delen av sitt sparande i fonder, ETF:er, investmentbolag och så vidare. Därefter en mindre summa, säg 5 000 kr i läropengar.”

Mitt nybörjartips är enkelt. Den stora delen av sitt sparande i fonder, ETF:er, investmentbolag och så vidare. Därefter en mindre summa, säg 5 000 kr i läropengar. De där läropengarna ska man investera aggressivt och försöka i rask takt öka i värde. Som konsekvens kommer man eventuellt åka dit på nyemissioner, blankarrapporter, insiderförsäljning, vinstvarningar och så vidare. De där läropengarna kommer man helt enkelt ofrivilligt förlora till sist, det man får tillbaka är en massa kunskap och erfarenheter. Det är så mycket trevligare att göra sina nybörjarmisstag med läropengar än hela sin samlade förmögenhet.

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Måste jag välja så tror jag att börsen står högre om 12 månader, alternativt att den står lägre :)

Gällande trender så kan jag nog vara mer seriös och säga att tillväxtbolag som växer med förlust och med stor belåning kommer att ha sin armageddon kommande period. Vissa kommer kunna vända verksamheten till vinst och överleva. Andra kommer gå under. Epoken med gratis pengar som plöjs in i förlustdrivande bolag är förbi.

Epoken med gratis pengar som plöjs in i förlustdrivande bolag är förbi.”

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Alexander Eliasson x3 :)


Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Alfa Laval

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt