Braincool polisanmäler ex-vd, ska ta in upp emot 95 miljoner i nytt kapital
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Braincool polisanmäler ex-vd, ska ta in upp emot 95 miljoner i nytt kapital

Medicinteknikbolaget Braincool meddelar att det polisanmäler sin tidigare vd över ett förbjudet lån, samt att det kommer att behöva göra en kapitalanskaffning på 85-95 miljoner kronor. Bolaget försenar också sin årsredovisning till senast den 5 april, från det tidigare datumet 22 mars.

Polisanmälan kommer efter att ex-vd Martin Waleij ska på eget bevåg ha genomfört en falsifierad utbetalning, som i själva verket var ett lån från bolaget på 7,65 miljoner kronor till honom själv som privatperson.

Då summan inte återbetalats har bolaget tvingats till en polisanmälan. Waleij hade per fredagen den 22 mars betalat tillbaka en mindre summa.

”Det är en väldigt tråkig och beklaglig händelse. Det är inget vi kunnat förutse och vi har heller inte kunnat hantera det annorlunda än att avskeda och polisanmäla förre vd:n. Såvitt vi kan bedöma av våra hittills gjorda granskningar är det en isolerad händelse och vi agerar nu med kraft för att återställa förtroendet”, kommenterar styrelseordförande Hans Henriksson.

Martin Waleij har på sistone varit bolagets Head of Commercial Operations men avskedas nu med omedelbar verkan. Sedan i februari är tidigare operativa chefen Jon Berg vd.

Händelsen med Martin Waleij uppges inte påverka bolagets löpande verksamhet. Däremot kommer man att behöva ta in nytt kapital, bland annat som ersättning för det förbjudna lånet. Andra skäl är att det behövs rörelsekapital samt att bolaget måste stärka sin finansiella ställning för att kunna utnyttja fler låne-trancher från EIB. Kapitalanskaffningen kommer att genomföras som en företrädesemission. Emissionen uppges ha stöd av sex storägare som tillsammans kontrollerar 22 procent av aktierna och rösterna.

Braincool gör också en rättelse kring ett pressmeddelande från den 29 juni förra året. Rubriken och inledningen i den uppges ha varit missvisande.

Det står att Braincool erhållit ”Breakthrough Device Classification for new stroke therapy from FDA”. Det korrekta ska vara att Braincool ansökt om ”Breakthrough Device”. Status nu är att ansökan behandlas och det är en pågående process. I övrigt är pressmeddelandet korrekt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BrainCool

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BrainCool

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt