WACC - Viktad kapitalkostnad och hur du kan använda det - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
WACC

3 minuters lästid

WACC - minsta möjliga accepterade avkastning

När man talar om minimalt kapital för att gå runt, talar man ofta om alla interna processer. Vad behöver man minst ha i kapital under året för att verksamheten ska kunna rulla på som den ska.

Det är en intressant och nödvändig kalkyl, men säger ofta inte hela sanningen. Nästan alltid finns det nämligen yttre krav. Dessa krav på kapital kan komma från antingen aktieägare, långivare och skattekostnader. Med WACC försöker man alltså få fram den genomsnittliga vägda kapitalkostnaden. Nyckeltalet är mycket vanligt vid interna kalkyler för att kunna ha ett hum om vad företaget minst måste tjäna. Det har också sin roll bland investerare som utvärderar företas finansiella status.

WACC står för Weighted Average Cost of Capital och översätts normalt till Viktad kapitalkostnad eller Genomsnittlig vägd kapitalkostnad på svenska.

Vad är WACC?

WACC står för Weighted Average Cost of Capital och översätts normalt till Viktad kapitalkostnad eller Genomsnittlig vägd kapitalkostnad på svenska. I grunden innefattar det alla kostnader för ett företags eget kapital plus lån, det vill säga kostnaden för företagets finansiering.

Ett annat sätt att se på det är att detta nyckeltal visar hur hög den minsta möjliga avkastningen är, för att företaget ska kunna betala utdelning till aktieägare och ränta till långivare.

Kalkylränta och WACC formula

Kalkylränta är ett ord som ofta dyker upp i samband med viktad kapitalkostnad. När man räknar på kalkylräntan kan man ta med ränta till långivare och aktieägarnas aktiekrav, men det är också vanligt att bara använda den ena eller andra av dem.

WACC kräver alltid att både avkastningskrav och lån är med, eftersom man här försöker få fram hur stor del av företagets finansiering som består av eget kapital kontra lån, och vad minsta möjliga avkastningen måste vara. Weighted Average Cost of Capital kan med andra ord vara en del, eller en egen typ, av en kalkylränta och utmärker sig med att inte bara ta upp vad verksamheten kostar för att gå runt, utan också lägger till krav från aktieägare, långivare och skatt.

Formeln går att göra mer eller mindre komplicerad beroende på hur mycket information och siffror som finns tillgängliga. För enkelhetens skull presenterar vi här först den mest slutgiltiga WACC formeln:

Viktad kapitalkostnad = Kostnad för eget kapital + Kostnad för skulder

Bryter man upp det ett steg bakåt ser det ut såhär:

Kostnad för eget kapital = Andel av kapital som består av eget kapital (eget kapital / totalt kapital) * Aktieägares avkastningskrav

Kostnad för skulder = Andel av kapital som består av skulder (skulder/ totalt kapital) * Låneränta * (1 - Skattesatsen)

WACC skrivs ut i procent och visar den lägsta avkastningen ett företag kan ha för att kunna betala av sina kapitalkostnader.

WACC - användningsområde

Viktad kapitalkostnad kan absolut användas som utomstående investerare, men det är framför allt internt som nyckeltalet används. När ett företag analyserar och utvärderar potentiella expansioner eller andar satsningar, kan Weighted Average Cost of Capital ses som en tröskel för vad företag minst måste dra in. Som sagt gäller det då både interna kostnader för att verksamheten ska kunna gå runt och krav från långivare, aktieägare och skattekostnader.

Hur hög eller låg en WACC "borde" vara beror till största delen på bransch och företagets storlek. Generellt innebär hög höga krav från investerare och långivare också hög risk, men det är långt ifrån självklart.

Ett videoklipp för den som önskar fördjupa sig ytterligare.

Ett sätt att få ut någon nyttig information utifrån nyckeltalet som utomstående, är att jämföra med andra liknande företag inom samma bransch. Det siffran till slut visar är ju hur stor del av företaget som finansierats med eget kapital i jämförelse med lån. Därför är viktad kapitalkostnad alltid en komponent när man räknar på den ekonomiska lönsamhetsmåttet EVA. Det används också ibland i för att utvärdera ett företags ROIC (Return on Invested Capital).

I slutändan är de ett viktigt nyckeltal att känna till, men är kanske ännu mer beroende av andra kalkyler och nyckeltal för att man ska kunna extrahera någon värdefull slutsats och kontext.

Läs mer: Vad är ROI? Hur räknar man ut och använder ROI?

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter