GAV - Hur du räknar ut och använder anskaffningsvärdet - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

3 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
GAV

GAV aktier - vad det är och vad det säger

Sidans innehåll

GAV är något alla börshandlare bör känna till, men ska akta sig för att stirra sig blind på. Det är nödvändigt för att räkna ut om du gjort vinst eller förlust på en specifik aktie som du handlat flera gånger, men utöver det är det antagligen bäst att kategorisera GAV som något man primärt använder i skattesammanhang.

GAV är en förkortning för genomsnittligt anskaffningsvärde.

Vad är GAV aktier?

GAV är en förkortning för genomsnittligt anskaffningsvärde. Det är alltså inget begrepp för en viss typ av aktier, utan ett sätt räkna ut det pris som du betalat för att äga en specifik finansiell tillgång, till exempel aktier, fonder eller råvaror.

Hur räknar jag ut GAV på mina aktier?

Formeln och uträkningen för GAV är väldigt enkel om du bara har köpt en viss aktie vid en enda tidpunkt. Något klurigare (men inte så mycket) blir det om du handlat aktier vid andra tidpunkter då aktiekursen varit högre eller lägre än första gången. Det går också göra mer eller mindre exakt beroende på om man räknar med courtage eller inte.

Exempel 1

För enkelhetens skull börjar vi med enklaste möjliga scenario. Du har köpt 10 aktier i ett företag för 100 kr per aktie. Inköpspriset blir då 1 000 kr totalt. GAV, det genomsnittliga anskaffningsvärdet, ligger då helt enkelt på 100 kronor.

Exempel 2

Om vi är kvar i samma exempel, kan vi låtsas att du därefter köpt fem aktier  i samma företag, men då låg priset på 120 kr. Då ser det ut såhär:

100 * 10 = 1 000 kronor
120 * 5 = 600 kronor
GAV = 1 600 / 15 = 106,7 kronor

Du delar helt enkelt den totala summan du handlat för med antalet aktier du totalt köp.

Bäst med låg eller hög GAV?

GAV i sig själv är ingen siffra som man bör fokusera alltför mycket på. Allting handlar om huruvida ditt inköpspris är högre eller lägre än nuvarande aktiekurs. Är dagens aktiekurs högre än ditt genomsnittliga inköpspris/GAV - ja, då har du gått med vinst och GAV spelar ingen större roll.

Ovanstående paragraf kan låta självklar, men det är inte ovanligt att man försöker hålla nere GAV för att det "känns bra" att ha ett lågt anskaffningsvärde. I sig är det inget fel, men om det förblindar dig från köp- och säljsignaler kan det vara värt att skaka av sig idén om att GAV ska vara låg.

Tänk dig till exempel att du äger aktier i ett bolag som det just nu går väldigt bra för. Du har köpt aktier vid flera tillfällen och har gjort allt för att köpa när aktiekursen är som lägst. Din GAV är alltså mycket låg. So far so good.

Tänk sedan att aktien ökar markant i värde och allting pekar på att det kommer öka ytterligare. Är det bäst att vara nöjd med det du har? Ja, absolut. Det finns så klart tusentals faktorer som spelar in om man ska köpa eller inte. Men - du ska inte låta bli att köpa bara för att hålla din GAV nere. Om allting tyder på att aktien kommer fortsätta öka i värde så är det absolut värt att överväga köp, trots att det "förstör" din låga GAV.

Poängen är att låg GAV aldrig ska vara målet - målet ska vara att ha en GAV som är lägre än det aktuella priset på aktien. Och det kan i vissa fall innebära att köpa även om aktien är dubbelt så dyr som när du köpte första gången.

Gav och skatter

Det genomsnittliga anskaffningsvärdet är ingen siffra som alltså direkt ska påverka om du ska köpa eller sälja, förutom i jämförelse med GAV och nuvarande aktiekurs.

GAV är istället framför allt en viktig del vid skatteuträkningar. Vid skatteuträkningar behöver man så klart veta hur mycket som totalt köpts och hur mycket som sålts för att kunna göra eventuella avdrag. Glöm dock inte att på investeringssparkonton (ISK) schablonskattar man oavsett vinst eller förlust och behöver alltså inte bry sig om att beräkna någon GAV.

Läs mer: Aktietips & Inspiration

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 16 februari 2021. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader