Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

3 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Räntabilitet

Räntabilitet på eget kapital - ROE

Sidans innehåll

Räntabilitet på eget kapital. Avkastning på eget kapital. ROE - kärt barn har många namn. Detta är ett nyckeltal som mäter hur mycket avkastning ett bolag genererar sett till ägarnas satsade kapital. Det är ett nyckeltal som presenteras i procent och många hävdar att det är ett av de viktigaste nyckeltalen att titta på vid värdering av ett bolag. Men det finns några fallgropar och tips att tänka på när du tittar på ROE och det ska vi gå igenom nu

Räntabilitet - ett lönsamhetsmått

Till att börja med ska vi titta närmare på vad ordet Räntabilitet betyder. Räntabilitet är synonymt med Avkastning och är ett lönsamhetsmått som man använder för att mäta om ett företags vinst är tillfredsställande sett till kapitalet.

Kapitalet i fråga kan vara olika beroende på vad du vill räkna på. Men vanligast följande.

  • Räntabilitet på eget kapital.
  • Räntabilitet på totalt kapital
  • Räntabilitet på sysselsatt kapital
  • Räntabilitet på operativt kapital

Vi kommer främst gå igenom Räntabilitet på eget kapital i denna artikel men även snudda lite på räntabilitet på totalt kapital.

Vad är räntabilitet på eget kapital?

Med ordet räntabilitets betydelse utrett ska vi nu titta närmare på Räntabilitet på eget kapital. När vi nu vet att räntabilitet är synonymt med avkastning så kanske du redan räknat ut att det helt enkelt betyder avkastning på eget kapital.

Detta är ett nyckeltal som även du som privatinvesterare kan dra stor nytta av. T.ex när du gör en fundamental analys av ett bolag

Som tidigare nämnts så är detta ett nyckeltal som mäter hur mycket avkastning ett bolag genererar sett i förhållande till ägarnas satsade kapital. Det anses vara ett nyckeltal främst för företagsägare för att räkna på hur pass bra avkastning ens investering ger. Men vi tycker inte du ska stanna där bara för att du inte äger företaget du gör en bedömning av. Detta är ett nyckeltal som även du som privatinvesterare kan dra stor nytta av. T.ex när du gör en fundamental analys av ett bolag då det påvisar bolagets förmåga att generera vinst sett i förhållande till det egna kapitalet.

Men det finns några fallgropar att passa sig för när du nyttjar detta nyckeltal. Ett tips är att även titta på skuldsättningen. Ett bolag kan ha ett lågt eget kapital. Men samtidigt generera ett bra resultat. Vilket på pappret ger ett bra ROE eller räntabilitet på eget kapital. Samtidigt kan företaget sitta på en väldigt hög belåning som ger dopad ROE kan man säga. Ett tips är att även titta på skuldsättningsgrad samt soliditet i kombination med ROE för att få en mer rättvis bild.

Räntabilitet på eget kapital - vad är en bra siffra?

Om du räknar ut ett företags ROE och resultatet visar på 10 procent eller under kan räntabiliteten anses vara svag. Samtidigt hävdar de kunniga att ett resultat på över 10 procent anses vara god räntabilitet på eget kapital. Måttet på räntabilitet kan beräknas både innan och efter skatt, vilket ger olika utformningar på formeln. Dem grundläggande formeln förblir dock densamma. Se räkneexemplet nedan.

Hur kan ett företag förbättra sin ROE?

Om man kollar i räkneexemplet så kan ett företag förbättra sin ROE genom att minska det egna kapitalet i bolaget. Men även genom att förbättra resultatet och generera en högre vinst, vilket även ger en bättre ROE. Dock kan även ett företag förbättra sin ROE genom att låna in pengar vilket kan ge en felaktig bild för dig som tittar på ett bolag, vilket vi nämnde tidigare. Med andra ord något att se upp med för dig som utomstående.

ROE på Svenska

ROE betyder Return On Equity vilket på svenska benämns som avkastning på eget kapital eller räntabilitet på eget kapital som har samma betydelse.

Läs även: Förklaring av Du Pont - Vad är Du Pont modellen?

Genomgång av avkastning på eget kapital i videoformat

Som att vara tillbaka i skolbänken och på en lektion i företagsekonomi. Att läsa sig till något funkar för många och är i regel det snabbaste sättet att lära sig något nytt. Men ibland kanske det inte fastnar eller du befinner dig i en miljö där lyssna och titta funkar bättre. Vi hittade ett bra klipp där avkastning på eget kapital tas upp tillsammans med en snabb repetition om soliditet.

Han börjar lite kort med att repetera soliditet för att sedan berätta hur du kan räkna på ränta på eget kapital samt ränta på totalt kapital och skillnaden mellan dessa.

Räntabilitet på eget kapital

Formel för räntabilitet på eget kapital och hur räknar man ut ROE?

Nu ska vi kika lite närmare på hur du räknar ut avkastning på eget kapital med andra ord din ROE. Formeln ser ut som följer:

Räntabilitet på eget kapital = Resultat / Eget kapital * 100

Exempel 1.
Vinst efter skatt: 320.000 kr
Eget kapital: 210.000 kr

ROE: 320.000 / 210.000 = 1,52 = 152%
Bolagets avkastning på eget kapital är 152%

Exempel 2.
Vinst efter skatt: 10.000 kr
Eget kapital: 120.000 kr

ROE: 10.000 / 120.000 = 0,08 = 8%
Bolagets avkastning på eget kapital är 8%

I exempel 1 ser vi ett företag med väldigt bra ROE samtidigt som det ser lite sämre ut i exempel 2. Med sämre menas att ägarna får en relativt låg avkastning på sitt satsade (eget) kapital medans i exempel 1 så ger företaget en väldigt hög vinst sett till den relativt låga insatsen. En riktigt bra ROE med andra ord.

Läs även: Vad är kassalikviditet?

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 5 februari 2021. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.