Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

3 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
MACD

MACD – Vad är MACD?

Sidans innehåll

Moving averages, eller glidande medelvärden, är viktiga komponenter för alla som sysslar med teknisk analys. MACD är en av de mest kända och består av två indikatorer: en MACD-linje och en signallinje. Det kanske mest särskiljande draget i denna indikator är fokus på kortsiktiga trender. Här gäller det att ha is i magen, men samtidigt vara redo att snabbt agera för att kunna se resultat.

Vad är MACD?

MACD står för Moving Average Convergence/Divergence. På svenska är det glidande medelvärdens konvergens/divergens. Beroende på vem man frågar och i vilket sammanhang, kan ordet beskrivas på olika sätt:

• Ett verktyg som används vid teknisk analys
• En oscillator för att hitta trender (vanligtvis kortsiktiga trender)
• En momentumindikator

Alla dessa tre förklaringar (eller en kombination av dem) är korrekta. Ska man bryta ned det så generellt som möjligt på ren svenska är det kanske lättare att beskriva vad en MACD-indikator faktiskt är och vad den representerar.

Till att börja med visar MACD relationen mellan två glidande medelvärden av en akties pris. Båda dessa värden är exponentiellt glidande medelvärden (förkortas EMA från engelskans Exponential Moving Average) men baserade på två olika tidsspann, EMA 26 och EMA 12. I detta fall innebär siffrorna antalet dagar, alltså 26 och 12 dagar.

Hur använder man då EMA 12 och EMA 26 för att få fram MACD? Jo, man subtraherar helt enkelt medelvärdet från EMA 12 med EMA 26 och får därmed fram hur stor skillnaden är mellan dessa tal:

MACD = EMA 12 - EMA 26

Därefter använder man sig av signallinjen för att få fram köp- eller säljsignaler. Signallinjen representerar det glidande medelvärdet för 9 MACD-perioder. Köpsignaler kommer när signallinjen korsar MACD-linjen underifrån och säljsignaler när den korsas ovanifrån.

Snabb förklaring av EMA, konvergens och divergens

Det ekonomiska språket utvecklas ständigt och det kan ibland vara svårt att hänga med i svängarna. Här är en snabb förklaring av några de ord som används i denna artikel:

• EMA - Exponentiellt glidande medelvärde. Mer vikt läggs på siffror ju närmare nutiden de är. Detta skiljer det mot SMA (enkelt glidande medelvärde) som visar genomsnittspriset utan någon vikt på om värdet är långt bak i historien eller aktuellt.

• Konvergens - När två värden dras mot varandra, eller möts (när två linjer korsas i en graf).

• Divergens - När två värden dras ifrån varandra (när skillnaden mellan två linjer är hög).

Vad för information kan man få från MACD?

MACD är som sagt en av de vanligaste momentumindikatorerna inom teknisk analys och de flesta handelsplattformar har en inbyggd funktion för att få fram det. Anledningen till att det är så pass populärt är framför allt två saker:

• Den är relativt enkel att förstå i jämförelse med en del indikatorer.

• Den ger information om när trenden vänder.

• Den ger information om signalernas styrka, oavsett om det gäller köp- eller säljsignaler.

Utöver det så är MACD framför allt stark för att identifiera kortvariga trender där andra längre glidande medelvärden ibland kan lagga efter.

Exempel på köp- och säljsignaler i MACD. Grafen visar Hennes & Mauritz-aktien i Börsdata.

Undvik fallgroparna med MACD

Det finns egentligen ingen direkt "nackdel" med MACD, förutom de som kan appliceras på i princip alla andra indikatorer och nyckeltal, det vill säga:

• För alla seriösa handlare bör andra analysverktyg och nyckeltal användas tillsammans - Du bör aldrig agera utifrån MACD som enda analysverktyg.

• Eftersom den utgår från EMA 26 som längsta tidsperiod är det inte särskilt användbart för långsiktiga investeringar.

• Även om MACD kan vara effektivt för att hitta kortsiktiga trender så ger den ingen hint om när trenden startar - bara att en trend pågår.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att du behöver veta två saker för att MACD ska kunna vara ett effektivt verktyg i din verktygslåda: Förstå vad MACD baseras på och representerar, förstå de generella för- och nackdelarna med glidande medelvärden generellt. Är du på den nivån kan MACD absolut hjälpa dig att hitta och agera utifrån pågående trender innan de flesta andra har hunnit fånga upp vad som händer.

Läs mer: Lär dig mer om teknisk analys för nybörjare.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 30 april 2021. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.