Vad är RSI? RSI och teknisk analys av aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

4 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
RSI

RSI - För teknisk analys av aktier

Sidans innehåll

RSI eller relativt styrkeindex som det heter på svenska och Relative Strenght Index som det heter på engelska är ett verktyg inom teknisk analys där du snabbt kan se relationen mellan köpare och säljare för en aktie. Du får en överblick över en specifik akties nuvarande momentum och hastighet i trenden. Denna indikator tillhör gruppen momentumindikatorer och nu ska vi kolla närmare på den.

Vad är RSI?

RSI är en extremt användbar och väldigt populär momentumindikator. Kortfattat kan man säga att RSI jämför storleken av en akties upp och nedgångar och omvandlar detta till en siffra mellan 0 och 100. Förutom kursinformationen för det tidsspannet du ska titta på behövs egentligen bara en till parameter och det är upplösning/perioder. Vanligtvis är perioden 14 dagar.

RSI jämför storleken av en akties upp och nedgångar och omvandlar detta till en siffra mellan 0 och 100

Tillbaka får du alltså en siffra mellan 0 och 100 där 0 indikerar en aktie som är väldigt översåld och motsatsen blir då 100 som indikerar att en aktie är väldigt överköpt och den är det en balansgång däremellan.

De flesta analytiker anser att en aktie med ett RSI under 30 räknas som översåld tillika ett RSI över 70 räknas som överköpt.

Vad betyder översåld?

I regel ett RSI under 30. Översåld betyder att köparna är pessimistiska och momentumet i aktien är lågt. Vi har sett flera dagar (om perioden är inställd på dagar) med allt lägre stängningskurser.

Vad betyder överköpt?

I regel ett RSI över 70. Överköpt som då blir motsatsen till översåld innebär att investerarna är optimistiska och nya höga stängningskurser har bildats under den valda perioden.

Formel för RSI

Det är inte så vanligt att man räknar ut RSI själv för en aktie då detta är en såpass vanlig indikator att man finner den i alla terminaler och ofta direkt i webbläsaren hos nätmäklarna. Men här kommer en genomgång för att förstå grunden.

RS = Medelvärde av stängningar uppåt / Medelvärde av stängningar nedåt

RS är genomsnittet av alla positiva förändringar inom perioden, dividerat med genomsnittet av alla negativa förändringar vid stängning. Den vanligaste inställningen här är som sagt en period på 14 dagar och resultatet blir alltid en siffra mellan o-100.

RSI = 100 – 100/(1 + RS)

Exempel: Ponera att Volvo har gått upp i genomsnitt 10 punkter vid stängning och ned i genomsnitt 25 vid stängning under månaden. Vi delar 10/25 och får 0,4. Vi lägger till 1 och får 1,4. Vi delar 100 med detta värde och får 71,4. Sen drar vi av detta värde från 100.

RSI för Volvo i detta exempel blir då 28,6. Vilket skulle indikera "översåld".

RSI som indikator och dess bakgrund

RSI som indikator utvecklades i slutet på 70-talet av J.Welles Wilder och introducerades i hans bok "New Concepts in Technical Trading Systems" som kom 1978. Med denna indikator ville han påvisa ett nytt sätt att se på förhållandet mellan köpare och säljare. Det sägs att den först uppkom som en metod för J. Welles Wilder att se när vädret skiftade mellan de olika årstiderna.

Ett sätt att se förhållandet mellan dom allt svalare sommardagarna och allt kallare höstmorgnarna och således upptäcka ett skifte i årstid. Han kommer sedermera att döpa modellen till RSI - Relative strength index och börja använda den på börsen. Att det sen skulle bli en av de mest populära indikatorerna kunde han nog inte veta.

RSI som en del av en analysmetod

RSI i sig självt räknas inte som en analysmetod utan det brukar i regel vara ett delmoment i en större analysmetod. T.ex. för att hitta entry/exit i en aktie. Antingen i sig självt eller tillsammans med andra indikatorer som tillsammans ger dig en tillräckligt stor övertygelse om att ta ett beslut.

Ett sätt man kan använda RSI på är att leta efter divergens mellan denna och aktiekursen. Dvs att aktiekursen går åt ett håll medans RSI:et rör sig i ett annat och det kan innebära ett läge för köp eller sälj av en aktie.

Använd RSI för att upptäcka divergens

Som vi tidigare nämnt menade J. Welles Wilder att divergenser mellan RSI och aktiekursen var en stark indikation på att en vändning kan vara nära förestående.

En positiv divergens innebär att aktien noterar lägre botten medan RSI noteras på allt högre toppar. Vilket kan innebära att en vändning upp är på gång i aktien.

På motsvarande sätt innebär negativ divergens att aktien noterar högre topp medan RSI noterar allt lägre botten. Detta indikerar att en topp i aktien kan var inkommande.

negativ divergens
Exempel på en negativ divergens

Nybörjarguide till RSI

Vi kan rekommendera detta klipp om du på ett snabbt sätt vill få en summering och genomgång av RSI i videoformat (på engelska).

Här nämns även hur du kan använda RSI för att upptäcka divergens mellan RSI gentemot aktiekursen och därigenom hitta en möjlig köp eller säljsignal som vi nämnde ovan.

Vilken periodinställning av RSI ska jag ha?

Som tidigare nämnts är den vanligaste periodsinställningen 14 dagar. Så det kan fungera bra som en utgångspunkt när du börjar använda RSI för en aktie. Men detta kan vara en siffra som inte fungerar lika bra på alla aktier eller tillgångslag utan här kan det vara bra att prova sig fram.

Man kan gå så långt ner som att använda RSI i minutupplösning eller högt som månader. Det vanligaste är som sagt 14 dagar och det kan vara bra att börja där.

Läs även: Lär dig mer om teknisk analys för nybörjare.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 9 februari 2022. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.