Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

2 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vad

Vad är P/E-tal?

Sidans innehåll

P/E är ett ekonomiskt begrepp som exempelvis kan användas i aktieanalys. P/E står för price/earnings vilket direkt översatt till svenska blir pris/vinst.

Man kan använda P/E-talet för att se hur billig eller dyr en aktie är. Fördelen är att man kan jämföra bolag av olika storlek med varandra och då att vinsterna ställs i relation till priset. En nackdel är att företag genom redovisningstekniska justeringar som t.ex periodisering kan påverka den redovisade vinsten och såleded P/E-talet. Något som kan vara värt att tänka på.

Använda P/E tal vid värdering

Att använda P/E-talet är inte att likställa med att göra en fullständig värdering. Nyckeltalet bör inte heller användas separat för att jämföra aktier utan fler faktorer måste vägas in innan ett beslut kan tas gällande hur attraktivt ett bolag verkar.

Man kan använda P/E-talet för att se hur billig eller dyr en aktie är och ett "stabilt" P/E-tal brukar ligga på 10-15.

Om vinsten är hög i förhållande till aktiepriset så bör P/E-talet vara lägre, medan om den är mindre bör P/E-talet vara högre.

P/E-talet säger altså hur lång tid det tar innan man får tillbaka sin investering, förutsatt att vinsterna förblir oförändrade.

Beräkna P/E-tal för förhoppningsbolag

För företag som inte gör vinst beräknar man inget P/E-tal. Denna typ av bolag och aktier kan ändå ha en kurs om man förväntar sig att företaget ger vinst i framtiden. Vanligtvis kallas dessa bolag förhoppningsbolag och värderingen utav dessa måste då grunda sig på andra nyckeltal eller värden som man ser i bolaget.

Vad är ett rimligt P/E-tal?

Företag med jämn och stabil vinst har ofta P/E-tal på 10–15.

En snabb genomgång

Nedan följer en bra förklaring som summerar P/E-talets användningsområde från Alexander på Nordnet.

Alexander på Nordnet förklarar P/E-tal

Så här kan du räknar du ut P/E-talet för ett bolag

Om en aktie kostar 200 kr och vinsten per aktie efter skatt är 20 kr så är P/E = 10. Man får genom P/E-tal reda på hur många år det tar/kan ta innan man genom vinsten får tillbaka på sin investering (förutsatt att företaget delar ut allt alternativt återinvesterar det och höjer värdet).

Läs även: Vad är CAGR och hur kan jag använda mig av det?

Enligt exemplet så kommer det ta 10 år tills man tjänat in hela sin investering om bolaget fortsätter göra exakt samma vinst under hela den perioden, vilket inte är så troligt dock.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 5 februari 2021. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.