Lär dig mer om substansvärde och hur du räknar ut det - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

3 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vad

Vad betyder substansvärde?

Sidans innehåll

Substansvärde är ett begrepp som används för att värdera ett företag. Det förekommer ofta på aktiemarknaden och är av extra intresse i samband med köp av aktier i investmentbolag. Beräkning av värdet är också vanligt som verktyg för att räkna ut ett företags pris när det ska säljas i sin helhet till nya ägare. Definitionen av substansvärde är eget kapital delat med totalt antal aktier i företaget.

Med eget kapital menas den summa som är kvar när de bokförda skulderna har dragits av från de bokförda tillgångarna. Eftersom det för det mesta är mer intressant att få med marknadsvärdet av tillgångarna brukar istället justerat eget kapital användas vid beräkningen av substansvärdet. Då kommer till exempel marknadsvärdet av fastigheter, maskiner och andra tillgångar med.

Eget kapital (tillgångar-skulder) / antal aktier

Substansvärdet är med andra ord en kvot mellan ett företags eget kapital och det totala antalet aktier. Värdet är viktigt eftersom det hjälper köpare av aktier kan förstå vilket aktiepris som är rimligt att betala för bolaget. Substansvärdet brukar också anses vara det lägsta värdet som en säljare ska ta betalt för företaget. Det beror på att om försäljningspriset skulle bli lägre än substansvärdet är det mer ekonomiskt fördelaktigt att avveckla företaget och ta ut de pengar som blir över när tillgångarna är sålda och skulderna avbetalda.

Läs även: Bästa investmentbolag på börsen 2021

På aktiemarknaden används substansvärdet främst vid köp och försäljning av investmentbolagens aktier. Det beror på att värdet är enklast att beräkna just för denna typ av bolag. Substansvärdet är också ett bra sätt att beräkna goodwill i företag i samband med en företagsförsäljning. Värdet av goodwill är skillnaden mellan försäljningspriset och substansvärdet.

Hitta rätt substansvärde

Du kan ta reda på substansvärdet om du har tillgång till företagets balansräkning och göra en egen beräkning med hjälp av siffrorna från denna. Men det finns också mycket enklare sätt att hitta rätt substansvärde. Till exempel genom ett besök på hos Ibindex som redogör för substansvärde samt substansrabatt eller substanspremie för de olika investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Ibindex är viktat på substansrabatten och uppdateras på daglig basis. Här kan du följa flera av de stora investmentbolagen som till exempel Investors substansvärde och se vilken substansrabatt aktien har.

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger.

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger. Om värdet på de ägda bolagen är högre än vad investmentbolagen kostar får de som köper aktier i investmentbolagen en rabatt, den så kallade substansrabatten, och annars en premie, den så kallade substanspremien.

Räkna ut substansvärdet

Om du inte kan hitta värdet för det företag du är intresserad av går det även att räkna ut på egen hand. Formeln för beräkning av substansvärdet är följande:

Eget kapital (tillgångar-skulder) / antal aktier

Genom att göra denna beräkning får du fram substansvärdet för en aktie. Vi kan illustrera beräkningen med ett exempel.

Företaget A har 1 000 st utgivna aktier och ett eget kapital på 300 000 kronor. Substansvärdet blir då följande:

300 000 / 1 000 = 300 kr per aktie

Läs även: Investera i investmentbolag – 5 bolag som du bör hålla koll på!

På pappret kan det se mycket enkelt ut att beräkna värdet för ett företag. I verkligheten däremot kan värderingen av tillgångarna komplicera beräkningen. I till exempel industriföretag är det ofta svårt att göra en korrekt värdering av de tillgångar som företaget har. Det gör att värderingen i flera fall blir en ungefärlig uppskattning. I dessa fall är ofta andra nyckeltal bättre att fokusera på för den som är intresserad av att köpa aktier i företaget.

Se även en kort video från Avanza om substansvärde.

Fördelar med substansvärde

• Bra vid värdering av investmentbolag

• Ger ett lägsta pris för den som är i färd med att sälja sitt företag

• Bra verktyg för att värdera goodwill vid en försäljning

Nackdelar med substansvärde

• Visar inte värdet av kompetens och effektiva arbetsprocesser inom företaget

• Räknar inte med framtida avkastning

• Ger ingen prognos för kommande förändringar inom branschen

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 7 mars 2022. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader