Analyshus behåller köpråd för infrastrukturbolag – trots svagt resultat

Infrastrukturkoncernen Vestum presenterade ett svagare resultat för det andra kvartalet än förväntat. Trots detta ser företaget positivt på framtiden, särskilt inom Flow Technology i Storbritannien, där fler förvärv planeras. DNB Carnegie behåller köprekommendation på aktien.
- Vestums justerade ebita för andra kvartalet var 102 miljoner kronor.
- DNB Carnegie sänker sina prognoser för Vestums framtida resultat.
- Positiva framtidsutsikter för Flow Technology i Storbritannien.
Finwire rapporterar att infrastrukturkoncernen Vestum redovisade en justerad ebita på 102 miljoner kronor för andra kvartalet. Detta var 9 procent under konsensus och 8 procent lägre än samma kvartal förra året.
Marginalpress och prognossänkning
Resultatet påverkades negativt av marginalpress inom installationsverksamheten, som förväntas fortsätta i tre till sex månader enligt företaget. DNB Carnegie har därför sänkt sina prognoser för justerad ebita åren 2025-2027 med 3 till 5 procent.
Dessutom har prognosen för 2025 års justerade vinst per aktie sänkts med 11 procent på grund av valutaeffekter.
Framtida förvärv och rekommendation
Trots de svagare resultaten gav Vestum en positiv framtidsutsikt för sin Flow Technology-verksamhet i Storbritannien och meddelade planer på fler förvärv under andra halvåret 2025.
På konferenssamtalet gav Vestum en positiv framtidskommentar för Flow Technology-verksamheten i Storbritannien och uppgav att bolaget planerar fler förvärv i regionen under andra halvåret 2025. Därför behåller vi rekommendationen köp med en riktkurs på 11,5 kronor
DNB Carnegie
Riktkursen på 11,5 kronor motsvarar en ev/ebita på 11,0 gånger baserat på estimat för 2026, vilket är i linje med jämförbara företag och något lägre än Volati och Sdiptech.
DNB Carnegie ser förbättringar i balansräkningen som en faktor som gör aktien mer attraktiv på lång sikt. Detta stöds av det brittiska investeringsprogrammet AMP8.
Vestum fortsätter att fokusera på att köpa och utveckla företag inom bygg- och anläggningssektorn, främst i Norden, med målet att främja lönsam tillväxt.