Börskollen-intervju med investeraren och f.d. pokerproffset Pokertrader
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börskollen-intervju med investeraren och f.d. pokerproffset Pokertrader

Börskollen-intervju

I denna mycket matiga intervju får du en chans att bättre lära känna Pokertrader – tidigare pokerproffs men numera heltidsinvesterare. Han delar friskt med sig av sin resa, de lärdomar som har ackumulerats under åren och inslag från pokern och spelandet som har kommit att forma hans stil och inriktning som investerare. Den här intervjun vill du inte missa – oavsett om du är nybörjare eller mer “senior”!

Hej Pokertrader. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Som kanske framgår av namnet har jag en bakgrund som professionell pokerspelare vilket jag sysselsatte mig med i 10 år på en hög internationell nivå. Jag började spela mer eller mindre omgående efter gymnasiet då man kanske inte heller var stekhet ute på arbetsmarknaden som nybakad gymnasiestudent, så blev poker ganska snabbt ett bra sätt att tjäna pengar. Jag hade ett deltidsjobb som jag sa upp mig från, då jag tjänade så pass dåligt att det knappt gick ihop sig då det geografiskt var långt ifrån var jag bodde - kvar blev då pokern.

Det utvecklade sig utan att jag aktivt valde att kalla mig pokerproffs dagen efter jag sa upp mig, det mesta bara blev så naturligt. Då jag inte hittade något annat jobb några månader efter det att jag sa upp mig - samtidigt som jag tjänade mer och mer via pokern, sen satt man där 10 år senare och insåg knappt vad som hänt!

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Mitt första köp, som ännu finns dokumenterat, var för ganska exakt 20 år sen i ett bolag som glädjande nog för mitt dåvarande jag finns kvar än idag, nämligen Raysearch. 369 kr investerades här exkl. courtage. Jag har också ett vagt minne av att köpa aktier genom att tvinga min mamma att ringa in (det fick man göra förr) till SEB och köpa lite väl valda picks av mig för några hundralappar. Problemet var att courtaget enkel väg var 199kr per affär. Men dom pengarna tror jag är väl investerade 20+ år senare, då intresset i något mån funnits kvar och kanske startade precis där.

Jag har också ett vagt minne av att köpa aktier tvingade min mamma att ringa in (det fick man göra förr) till SEB och köpa lite väl valda picks av mig för några hundralappar.”

Jag minns också att jag ägde bland annat Emitor. Nu kommer en boomer-varning, men på den tiden var det bolaget stekhett då hela Sverige skulle skaffa sig en digitalbox för att kunna titta på linjär-TV, som Emitor var tillverkare av. Jag minns tom. att bolaget fick TV-tid då utbildningsministern Leif Pagrotsky hyllade bolaget/produkten. På ett mer aktuellt spår men ändå långt tillbaka i tiden, har jag ett klart minne av att jag också ägt något som kallades Gamers Paradise. Ett bolag om senare skulle köpa NiP, så redan då fanns ett intresse för Gaming och esport. Dock ska det understrykas att bolagen man köpte och ägde på denna tiden var mest sticka in handen i burken och se om man fick ut något. Det startade väl snarare med att bolaget lät coolt än att det fanns någon tankeverksamhet bakom. VCW-börssnack var också en kanal jag minns som jag var inne och rekade runt i. För den som inte sett den skapelsen, var det ett alldeles otroligt rörigt forum som skulle kunna liknas med en gruppchatt messenger där tusentals personer skriver, mer eller mindre i mun på varandra.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Pokern både pausade och återupptog aktieintresset. Jag la oerhört mycket tid på poker och att bli bättre på det i många år, där det inte direkt fanns utrymme till mycket annat. Dock växte mitt kapital så sakta från framgångsrikt pokerspelande, där jag också ville få lite avkastning på liggande pengar. Men jag tog ganska små risker initialt då jag hade dålig koll på allt.

Dock växte mitt kapital så sakta från framgångsrikt pokerspelande, där jag också ville få lite avkastning på liggande pengar.”

En sidostory som jag minns då var att jag låste pengar i en dansk bank med insättningsgaranti med en ränta på 7% per år(!). Pengar stod där i 12 månader, jag tog nöjt ut dom med räntan i handen men 2 veckor senare gick banken i KK. Med insättningsgarantin som gällde var det nog ingen fara på taket, men det sparade troligen en jäkla massa huvudbry.

Vidare i storyn, så följde jag några vänner som i sin tur hade någon duktig person de litade på kombinerat med lite eget mixtrande på börsen. Jag ägde bland annat Starbreeze extremt tidigt, allt för tidigt. Dom hade suttit fast i en otrolig massa härvor, som alla spelutvecklare på den tiden, där man satt i klorna på förläggare. Men jag gillade deras spel, som blev kopplingen för mig utan att ha koll på det finansiella eller värderingen i stort. Lyckligtvis sprang dom sedan över Overkill som blev vändningen samtidigt som digitaliseringen sköljde som en våg över hela industrin. Starbreeze är troligen tills dagens dato den absolut bästa investeringen procentuellt jag gjort.

...det är svårt att lära sig vissa saker på börsen om man inte gör felen själv. Det viktiga är att man inte fortsätter gå på den minerade stigen nästa tillfälle, vilket jag tror och hoppas jag har undvikit.”

Det ska dock tilläggas till den något glorifierade inzoomningen att jag har ägt otroligt mycket skit. Som antingen gått i konkurs eller avkastat väldigt dåligt, det är svårt att lära sig vissa saker på börsen om man inte gör felen själv. Det viktiga är att man inte fortsätter gå på den minerade stigen nästa tillfälle, vilket jag tror och hoppas jag har undvikit.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 14.000 följare) och även bloggare (Gamingaktier). Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Jag tycker mig se många som har en helt snedvriden uppfattning om varför man skriver öppet på sociala medier om aktier. Jag kan inte tala för alla, för det finns säkert någon som har andra mer diaboliska syfte än mitt. När man väl har många följare blir det en källa där man man måste dubbel- och trippelkolla all fakta man skriver, annars kommer den bli synad. Och att skriva publikt är ett otroligt bra verktyg för att gå tillbaka och kolla hur man tänkt eller tyckt för en tid sedan.

Det sista och största för min egen del om jag skriver bolagsspecifikt, man får kontakter som också är intresserade/specialiserade av just det nämnda bolaget. En kontakt startar på Twitter, sedan fortsätter ut i något mycket större och djupare där man kan delge och hjälpa varandra på ett helt annat sätt. Ett extremt exempel på detta är det Sydkoreanska bolaget Gravity, där jag tack vare Twitter fick tag på flera lokala investerare. Personer som vi sedan också åkte och träffade i just Sydkorea.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Jag har alltid varit ganska mycket min egen där jag inte riktigt trott på konceptet att läsa sig till kunskap. Något färgad av min egna bakgrund tycker jag i många sammanhang att utbildning är ganska överskattat. Många lägger ner massor av år på att utbilda sig och därmed ofta skuldsätta sig. Sedan när man väl kommer till det potentiella jobbet (om man ens orkar fortsätta i inriktningen) har du mycket lite nytta av vad du lärt dig i skolan ändå. Utbildningen senare i livet tycker jag ofta är mycket för att få in foten och sedan ta det därifrån.

Många som fastnade i det teoretiska träsket i poker blev världsbäst på poker…i teorin.”

Jag har aldrig läst speciellt mycket böcker, jag tror inte jag har läst en enda pokerbok tex. Många som fastnade i det teoretiska träsket i poker blev världsbäst på poker… i teorin. Men ingen, eller extremt få, vann några större summor trots deras teoretiska briljans. Att sitta och nöta in något för egen hand och göra alla fel tror jag är den bästa läxan man kan ta. Sen finns det säkert mycket gott av att hämta av böcker och tidigare personers kunskaper, missförstå mig rätt. Men problemet med mycket i livet är att många saker är oviktiga när det kommer till kritan om du ändå tar fel beslut när det verkligen gäller något.

På pappret är dessa kanske de bästa investerarna i världen och kan räkna ut en DCF-modell perfekt i 20 år framåt, bara det att det där spelar absolut ingen roll i slutändan. Sitter du ändå och säljer på corona-botten kan du lika gärna placera i fonder trots att du kan 25 decimaler i pi. Jag tror väldigt mycket på att få in riktiga timmar före teoretiska timmar. Sen som sagt, det finns garanterat stora genvägar att hitta hos tidigare kloka personer att läsa och lyssna till, men man måste omsätta det rätt i praktiken ändå, annars blir du oavsett bara boksmart i allt du gör i livet. Men för att nämna några så älskar bland annat vad Buffett och Munger gör när de pratar om ekonomi och investeringar. Allt förklaras i väldigt logiska och simpla termer som vem som helst kan ta till sig, trots att det kan vara ett komplext ämne de svarar på.

...det finns garanterat stora genvägar att hitta hos tidigare kloka personer att läsa och lyssna till, men man måste omsätta det rätt i praktiken ändå, annars blir du oavsett bara boksmart i allt du gör i livet.”

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?


Simpelt får det gärna vara tillväxtbolag med lönsamhet inom tech till låga värderingar. Jag vill ogärna förlora pengar helt enkelt, men när jag tillgodosett det behovet, vill jag gärna lämnas kvar med en optionalitet i bolaget, med en större uppsida om X och Y inträffar. Jag avskyr bolag som eldar upp pengar som om det vore ett krav – vilket marknaden idag älskar. Amazon har förstört en hel generation med människor som alltid kan peka och säga: “men titta hur bra det går för Amazon som förlorat pengar i decennium”. Startupvärlden är helt översköljd av människor som vill ta risk, tror dom själva i alla fall. Men i slutändan är det enda dom vill är att ta risk med någon annans pengar och fortsätta bränna dessa tills man antingen blir störst i världen eller går i konkurs de nästkommande 6-60 månaderna. Det är en modell som jag kan lova inte fungerar. Det går ganska många failures på att ett Amazon som blir världens största bolag i sin nisch.

Jag avskyr bolag som eldar upp pengar som om det vore ett krav – vilket marknaden idag älskar. Amazon har förstört en hel generation med människor som alltid kan peka och säga: “men titta hur bra det går för Amazon som förlorat pengar i decennium”.”

En tidigt inspiration för min del var Börssnacks “utmaningen”. Där lades det upp lite småroliga bolag men som grundkrav att alla måste vara lönsamma. Man fick en ganska sund världsbild om man hade det som bas för hur man tittade på bolag och vilka värderingar dom har, något som garanterat lever kvar i mitt börs-dna idag.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

Är inte bolaget lönsamt ska det till något alldeles extra för att jag ska investera. Ett exempel hämtat ur relativ närtid är Mag Interactive som jag investerade i primärt runt sommaren 2019. Bolaget hade då en kassa (taget ur minnet) på motsvarade ca 8 kr med en kurs på 11 kr. Verksamheten värderades extremt lågt där den potentiella nedsidan kändes mycket låg. Jag tror aldrig en digital verksamhet som spelutveckling någonsin ska värderas på det sättet förutsatt att man har någon utveckling mot framtiden. Även fast chansen må vara liten i vissa bolag finns alltid chansen att bolaget kan få en hit för sin storlek, hävstången är extremt hög även fast det inträffar sällan så blir optionsvärdet väldigt attraktivt i sådana läge som i MAG.

Skulle jag kategorisera det lite grovt:

  • Risk att förlora pengar
  • Bolaget måste ha en låg värdering i relativ närtid (jag har ingen kristallkula som många andra verkar äga)
  • Bolaget måste vara lönsamt (väldigt sällan jag bryter det)
  • Bolaget får gärna växa
  • Bolaget får gärna vara digital och därmed ha hög skalbarhet

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Då är det viktigt att man gjort sin hemläxa och har stark conviction, annars blir man suckern som säljer på botten medan plugghästarna 3 år senare skrattar hela vägen till banken.”

Det är simpelt, jag köper när bolaget är billigt och säljer när det inte är billigt längre. Det måste nödvändigtvis inte vara så att jag tycker bolaget är dyrt, men det börjar i alla fall angränsa till det. Ibland kan det vara bättre att passa vidare pucken till en annan typ av investerare om man ser bättre läge någon annanstans. Det svåraste i det här att dels komma överens med sig själv när något är billigt och dyrt, därefter ska du komma överens med marknaden. Det finns många fall där man tror man köpt något billigt, sen fortsätter den gå ner 50% till. Då är det viktigt att man gjort sin hemläxa och har stark conviction, annars blir man suckern som säljer på botten medan plugghästarna 3 år senare skrattar hela vägen till banken.

Man måste våga ge bolag chansen också, ett kvartal är otroligt kort tid.”

Att zooma ut tror jag är en annan extremt viktig faktor idag. Hela samhället har blivit extremt uppspeedat av sociala medier och i den trenden har även nätbanker hakat på. Man har direkt i fickan access till att köpa och sälja hela tiden. Jag tror att folk blivit alldeles för “flippriga” och vill agera konstant, det kommer kosta mycket i sämre perioden än den vi haft senaste åren. Att inte agera på den dålig rapport kan vara det bästa du kan göra över tid. Man måste våga ge bolag chansen också, ett kvartal är otroligt kort tid. Många verkar missförstått logiken med börsen. Många bolag har värderingar som bygger på otroliga framgångar 20-30 år framåt i tiden. Samma grupp som tenderar att äga dessa, är det mest kortsiktiga och är just dom som inte borde sälja rent logiskt. 1 dåligt kvartal av 120 förändrar inte jättemycket.

“Coronabörskraschen” gav ju onekligen en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Har du gjort några större modifieringar i din strategi efter denna händelse?

Ingen fick känna på den riktiga smärtan av att förlora riktigt jävla mycket pengar under riktigt jäkla långt tid, DET förändrar hur du tänker på risk och ekonomi.”

Jag har skrivit om det här publikt tidigare, jag tror folk inte lärde sig ett jäkla skit. Det gick alldeles för snabbt, folk hade knappt fått blodsmak i munnen. Däremot är det väldigt populistiskt och enkel att sätta en etikett på att man drog enorma lärdomar av perioden. Där sedan faktan är att marknaden darrade som ett asplöv när det börjar blåsa snålt och vederbörande hoovrade över “sälj-allt-knappen” (vissa gjorde även det). Testa att ha det så i 3 år i streck, så ska vi se hur många som finns kvar. Långa perioder av förluster gör ont, och det gör väldigt ont psykologiskt. Det kan låta hårt men poängen som jag beskrev lite tidigare om att vara boksmart, kommer tillbaka här. Ingen fick känna på den riktiga smärtan av att förlora riktigt jävla mycket pengar under riktigt jäkla långt tid, DET förändrar hur du tänker på risk och ekonomi.

Summeringen av coronabörsen (och andra kriser) är att alla vet precis hur dom ska agera inför, ända tills det händer, då råder det återigen totalpanik och alla åren man lagt av lärdom är totalt bortblåsta.”

Att på något totalt ologiskt sätt bli outbailad av låga räntor och att Fed pumpar in pengar har inte gjort dig till en bättre investerare, troligen sämre. Så det är kanske lärdomen, att försöka se på sin egen insats, om det verkligen är rimligt att jag ska överprestera index med många 100% i den största krisen vi haft sedan 2008. Summeringen av coronabörsen (och andra kriser) är att alla vet precis hur dom ska agera inför, ända tills det händer, då råder det återigen totalpanik och alla åren man lagt av lärdom är totalt bortblåsta.

“Everybody's got a plan until they are punched in the mouth” - Mike Tyson

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Ju mer tid jag lagt på börsen, och förhoppningsvis blivit bättre, så har jag bara lagt fler och fler bolag i “to-hard-pile”. Från poker har man fått ett väldigt tydligt tankesätt där logiska mönster och rationellt tänkande premieras på ett eller annat sätt. Det har man tagit med sig och implementerat i allt i livet, men kanske i synnerhet börsen. Jag försöker svara på svåra frågor genom enkla svar, går det inte att svara på så går jag hellre vidare och tittar på något enklare. Ett konkret exempel är estimat som bygger på bolagsvärderingar långt in i framtiden - en framtid som dessutom kan vara väldigt suddig.

Jag försöker svara på svåra frågor genom enkla svar, går det inte att svara på går jag hellre vidare och tittar på något enklare.”

Kambi har jag tex följt genom åren, och köpte in mig 2019 för en mindre del av portföljen. En position jag tänkt låta ligga i X antal år för jag tycker mycket är sunt runt bolaget och vad dom gör, men jag hade svårt att värdesätta det mot framtiden, därför förblev sizen liten. I starten av 2021 tyckte jag dimman lättat betänkligt. Det blev enklare för en lekman att ställa upp grova estimat framåt på hur marknaden skulle se ut, vilket var mycket svårt 2019 då starten av USA bara skett. Nu tror jag att man kan handla bolaget till rimliga värderingar bara 2 år framåt. Men istället fokuserar marknaden på att VD:n inte valt rätt slips eller gått på en föreläsningskurs. Sådant skapar möjligheter.

Jag tror verkligen man ska försöka spetsa in sig på några branscher man följer och bli bäst i. Kambi har varit ett sådant bolag jag följt i många år, men också kommit i kontakt med under min tid som pokerspelare. I mitt fall har gambling och gaming blivit naturliga val för den röda tråden i min portfölj. Den delen har jag nog utvecklat ännu starkare genom åren, även fast jag från tid till annan breddat mig.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Jag har ingen direkt mål med mina investeringar i nuläget. Jag trivs med det jag gör idag, och har väl de 5 sista åren börjat pilla lite mer med onoterade bolag, där jag också försöker involvera mig på ett annat sätt. Förhoppningen är att det ska bli en läroprocess men där motparten också kan få ut något av mig, då mest troligt runt gaming eller gambling. Jag har ju fortsatt ett stort intresse av gaming och gambling privat. Jag tycker underhållningen är skitkul – så det bli lite nytta med nöje!

Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Nej inte alls, folk borde fokusera på vad börsen är till för primärt. Om man tycker dessa frågor är viktiga tror jag det finns mycket bättre saker att göra än att stoppa in pengarna i ett svart hål som ska uppfinna något orealistiskt miljövänligt som aldrig kommer att lyckas. För att agera motvikt till mig själv och alla som tycker jag är en idiot, så är jag själv till 95% vegan och redan där tror jag man gör mer “nytta” än att var med i den 3:e nyemissionen i valfritt greentechbolag.

Om man tycker dessa frågor är viktiga tror jag det finns mycket bättre saker att göra än att stoppa in pengarna i ett svart hål som ska uppfinna något orealistiskt miljövänligt som aldrig kommer att lyckas.”

Återigen tror jag man kommer lite tillbaka till praktik före teori. Många vill ju vara lite miljömedvetna och moderna men ingen gör ju något åt det i slutändan. Det är ju supernajs att åka på den där semestern och konsumera mat från andra sidan jorden. I den här frågan tycker jag folk är hycklare på höga hästar som inte tänker längre än näsan räcker. Allt i världen är skit på ett eller annat sätt om man får vara lite cynisk. Äter du dina chips i soffan är dessa säkert friterade med palmolja som i sin tur leder till att man måste skövla regnskogar. Klickar du hem dina lågpriskläder från Wish är de säkert producerade under usla omständigheter. Placera hellre dina pengar där du har bäst chans till avkastning, och ta sedan loss dessa pengar om X år och gör något du brinner för där du påverkar på riktigt. Istället för att “låtsas-bry-dig” som är så modernt idag.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Börsen är en fantastisk plats att spara pengar långsiktigt för alla, inte bara de som är extremt pålästa.”

Jag har själv skrivit ganska mycket om hur jag tänker på Gamingaktier.com/blogg genom åren. Men aktier är lite som schack och poker på det sättet. Spelet ser otroligt lätt ut vid första anblick men är otroligt komplext under ytan. Man behöver inte alltid dyka under ytan för att tjäna pengar, allt beror på ambitionsnivå. Börsen är en fantastisk plats att spara pengar långsiktigt för alla, inte bara de som är extremt pålästa. Det finns någon typ av skev bild där man behöver ett stort kapital för att starta och/eller vara superkunning, så är inte fallet.

Sätter man bara en så enkel gräns som att bolaget måste vara lönsamt tror jag man plockar bort en väsentlig andel av alla minor på fältet de kommande åren.”

Men man ska inte heller vara en idiot, man måste orka tänka lite logiskt här också. Det är inte så troligt att du och 28 000 forumkrigare har sprungit på en maskin som spottar ut guld även fast många verkar tro det. Folk fastnar så lätt i det filtret, något som liknas vid ett casino. Ingen slår ett casino över tid, det är matte, den vinner man inte över. På samma sätt agerar jag gärna motpool till alla som vill sätta sina pengar i en “forumkrigare-strategi” med förhoppningsbolag. Det är lika säkert att man kommer förlora sina pengar där på 5-10 års sikt som att casinot tar alla dina pengar över tid. Sätter man bara en så enkel gräns som att bolaget måste vara lönsamt tror jag man plockar bort en väsentlig andel av alla minor på fältet de kommande åren.

Sparande utan större intresse:

  • Börja direkt, den bästa tiden att börja var igår
  • Återkommande sparande
  • Fonder

Sparande med större intresse:

  • Börja direkt, den bästa tiden att börja var igår
  • Återkommande sparande
  • En mix av lönsamma bolag (gärna mindre så man kan förstå dom) och fonder som sedan skärs bort när man fått mer kött på benen

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Jag är extremt propagerande för att man ska ha 100% av sitt kapital allokerat om man kan (utan brist på investeringsidéer).”

Jag har ingen aning, man borde bry sig väldigt lite om sådant om man ska bli långvarig och framgångsrik på börsen. Jag är extremt propagerande för att man ska ha 100% av sitt kapital allokerat om man kan (utan brist på investeringsidéer). Den som på ett logiskt och matematiskt korrekt sätt kan tydliggöra för att man överavkastar genom att sitta på cash förtjänar nobelpriset. Det förutsätter att man har övernaturliga krafter och kan tajma marknaden vilket ingen eller väldigt få klarat av. Merparten av de som klarat av det kan mycket väl vara en en faktor av slump. Avkastar börsen i snitt X%, är det fullständigt ologiskt att inte mosa in hela kapitalet om tillfälle ges. Time in the market, beats timing in the market. Folk kan få sitta och rita i sina grafer och räknade på påhittade tekniska nyckeltal bäst dom vill. Ge mig 100 personer som är långsiktiga och 100% allokerade i 50 år så lovar jag dom kommer krossa den andra gruppen bestående av lika många personer. Frågan är bara om någon enstaka slinker igenom fool-by-randomness filtret av TA/kontant-sidan eller alla “förlorar”.

Vidare på ursprungsfrågan, många är väldigt rädda för volatilitet och att förlora sitt kapital, den rädslan måste man övervinna. Enklast gör man genom att inte logga in om man tycker det är jobbigt.

....många är väldigt rädda för volatilitet och att förlora sitt kapital, den rädslan måste man övervinna. Enklast gör man genom att inte logga in om man tycker det är jobbigt”

Om du fritt får välja några börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Jag ska erkänna att jag fick fundera en bra stund här för att komma på något bra svar. Jag tycker tyvärr finansbranschen är ganska smutsig generellt och många skor sig ganska bra på de “enkla” framgångarna alla haft senaste åren, då fonder troligtvis sprungit otroligt långt över sitt riktiga väntevärde.

Det har skapats många micro-bubblor där allt blir en självuppfyllande profetia där fonderna måste fortsätta ösa in pengar trots att värderingarna inte går att räkna hem i vår generation eller än värre, företaget verkar gå åt helvete. Men så länge aktiekurserna går upp är alla nöjda och förvaltarna skär loss hundratals miljoner från bordet genom att placera aktier som är nära att ingå i någon typ av tillväxt-/småbolags-index som egentligen finns tillgängligt för vem som helst.

En som jag fått uppfattningen börjat ifrågasätta saker som dessa och jobbar på ett helt annat sätt med värderingar etc är David Zaudy/@capitaldormant. Ett konto som jag verkligen uppskattat på Twitter sista året är, så det blir mitt pick!

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida investeringar!

Tips: Du vill väl inte missa nästa spännande intervju? Prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ladda ner vår smidiga nyhetsapp – givetvis helt gratis!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.