Börsen öppettider 2021 | Stockholm & övriga - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Börsen

2 minuters lästid

Börsen öppettider 2021 – Stockholmsbörsen, Norden, USA och övriga börser

När öppnar börsen och när stänger den? Nedan finner du ordinarie samt avvikande öppettider för börsen i Sverige, Finland, Danmark, Norge, USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Portugal.

När öppnar och stänger börsen?

Börsen har öppet, vad man brukar kalla, kontorstider. Stockholmsbörsen, såväl som de flesta andra nordiska och europeiska börserna, har exempelvis öppet 09:00 - 17:30 medan Oslobörsen stänger något tidigare, redan 16:25. Öppettider för den amerikanska börsen och Kanada är 15:30 - 22.00 svensk tid.

Det innebär att börsens öppettider är helgfria vardagar och har stängd på helger. Det finns några undantag, dels då olika länder ställer om till/från sommar- och vintertid vid olika tillfällen och dels när det kommer till specifika helgdagar då börsen kan vara stängd eller ibland har öppet halvdag och då vanligtvis stänger 13:00.

Avvikande öppettider finner du i tabellen nedan.

Öppettiderna gäller i regel för vanlig aktiehandel. För mer detaljerad information om öppettider för derivat och teckningsrätter se Nasdaq OMX.

Öppning- och stängningscallen för börsen

I Sverige pågår öppningscallen mellan 08:45 och 09:00 och stängningscallen mellan klockan 17:25 och ca 17:30.

Syftet med callen och denna “auktion” är att få en hög omsättning som visar tydligt vart aktiens nuvarande marknadspris är, dvs det pris där flest köpare och säljare är beredda att göra affär. Kortfattat kan man alltså säga att callen är till för att hitta jämviktspriset.

Alla köpare och säljare visas i aktiens orderbok och om det finns köpare som är villiga att betala mer än lägsta säljkurs kommer priserna att korsas i orderdjupet. Handelssystemet samlar dock kontinuerligt ihop alla köp- och säljorder och räknar fram det pris till vilket flest aktier kan omsättas. Detta pris kallas jämviktspris. Vid öppnings- respektive stängningstillfället sker avslut till det aktuella jämviktspriset.

Hur handlar man callen?

För att vara säker på att få köpa aktier i callen lägger du din köporder en bit ovanför den nivå där jämviktspriset ligger för tillfället. Om aktiens jämviktspris i den pågående callen till exempel ligger på 40 kr så kan du lägga din köporder på 45 kr. När callen avslutas kommer du att få köpa aktier på det jämviktpris som bestäms. Ändras inte jämviktspriset i detta fall så kommer du alltså att få köpa aktierna för 40 kr st, trots att du lagt din köporder på 45 kr.

Samma princip gäller oavsett om du vill köpa i öppnings- eller stängningscallen. Vill du istället sälja i öppnings- eller stängningscallen lägger du istället din säljorder en bit under det nuvarande jämviktspriset.

Volym i öppnings- och stängningscallen

Dessa auktioner gör att det ser ut som att de går igenom väldigt stora volymer i marknaden, speciellt i slutcallen. Det gör det också men eftersom all handel under callen samlas på en och samma minut så ser det alltid ut att vara extra mycket. Det är dock vanligt att stora fonder eller institutionella aktörer gör sina affärer i callen vilket gör att volymerna ibland kan explodera, inte minst i slutcallen.

Ordinarie öppettider och avvikande öppettider för Stockholmsbörsen

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter