Formel CAGR – Vad är CAGR och hur räknar man ut det?
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Formel

5 minuters lästid

Formel CAGR – Vad är CAGR och hur räknar man ut det?

CAGR står för Compound Annual Growth Rate, vilket är ett nyckeltal i form av ett räknesätt som används för att räkna ut den årliga avkastning på dina investeringar. Med andra ord kan det förkortas som beräkning av årlig värdeökning. Detta kan gälla investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper.

Med CAGR kan du som aktieinvesterare se över om dina innehav har gått bra eller dåligt, det vill säga om du gjort bra eller dåliga investeringar över en tid.

Med CAGR kan du som aktieinvesterare se över om dina innehav har gått bra eller dåligt, det vill säga om du gjort bra eller dåliga investeringar över en tid. Oavsett om du gör det privat i en liten skala eller om du faktiskt livnär dig på olika investeringar kan mätning av CAGR vara bra att göra ibland. I den här texten går vi igenom allt om CAGR och hur man räknar ut det!

Vad är CAGR?

Trots att ni precis fick en snabbkurs i vad CAGR är så finns det mer detaljer än så att gå igenom. Som nämnt är CAGR är en form av nyckeltal som används då du vill räkna ut din årliga avkastning på en viss investering eller för din portfölj som helhet. Uttrycket står för Compound Annual Growth Rate, vilket även är den korrekta översättningen av CAGR på svenska.

Investeringarna kan röra sig om allt från aktier och fonder till obligationer och andra värdepapper, och kan beräkna en period på ett eller flera år. Anledningen till att man använder sig av CAGR är helt enkelt för att man vill beräkna avkastning och se över hur ens investeringar har gått.

På så sätt kan du också se om de följer förväntningarna, eller om det krävs några åtgärder för att dina investeringar ska gå bättre. Det må kanske låta som en komplicerad och invecklad metod att använda. Men faktum är att CAGR är en formula som används av investerare av olika grad över hela världen.

Varför räkna fram CAGR?

Oavsett om du investerar i aktier eller andra värdepapper på kort eller lång sikt så kan en beräkning med CAGR ge dig en snabb överblick över hur du har lyckas med dina investeringar. Med den metoden kan du se årlig avkastning över kortare eller längre perioder, samt få en bild av om du ska fortsätta på samma spår eller om du bör ändra din taktik.

Med CAGR kan du fatta snabbare, och förhoppningsvis också bättre, beslut, samt avgöra om du ska investera mer.

Man investerar ju trots allt i aktier, fonder, obligationer och liknande för att få sina pengar att växa - för att få en viss avkastning helt enkelt. Så att med ett smart verktyg kunna hålla koll på om investeringarna faktiskt går bra kan vara värt mycket.

Med CAGR kan du fatta snabbare, och förhoppningsvis också bättre, beslut, samt avgöra om du ska investera mer. Du får kontroll över din avkastning och minskar risken för att dina pengar fortsätter att minska om det visar sig gå dåligt.

Hur beräknar man CAGR?

Så till det mest intressanta – hur beräknar jag CAGR? Faktum är att det inte är så svårt som det låter, utan det krävs bara att du vet vilka värden du ska kolla på. För att räkna ut ditt CAGR behöver du hålla koll på tre olika värden, dessa är:

  1. Ingångsvärde – inköpspris av dina aktier
  2. Utgångsvärde – värdet på dina aktier idag
  3. Investeringstid – under vilken period du investerat

Med andra ord är det först och främst viktigt att du bestämmer dig för vilken tidsperiod du vill analysera dina investeringar. Din avkastning kan variera väldigt mycket beroende på vilket period du kollar på och vilket tidsperspektiv du har – en investering kan se jättebra ut på 1 års sikt, men på 3 år kanske det inte alls ser lika bra ut.

Räkna ut CAGR

För att det hela ska bli lite tydligare har vi satt ihop ett litet räkneexempel på hur du kan använda dig av räknesättet.

Exempel: Låt säga att du år 2010 investerade 100 000 kr i aktier, fonder eller obligationer. Dina aktier har sen gått upp till ett värde om 150 000 kr, där du alltså då gjort en viss procentuell avkastning beroende på vilken tidsperiod du är intresserad av.

Kollar du då på en tidsperiod om 1 år (år 2011), där det visar sig att aktierna gått från 100 000 kr till 150 000kr, innebär det att du gjort en procentuell avkastning på 50% på 1 år.

Kollar du istället på en tidsperiod om 2 år (2012) så innebär det att du gjort en avkastning på 22,47%.

På 3 år (2013) är det istället en avkastning på 14,47%, och så vidare.

Så gör du för att räkna ut CAGR - formel och excel

Vill du räkna ut din CAGR så finns det mängder av sidor där du kan använda smarta räkneverktyg. Alltså behöver du inte sitta och räkna på olika formler själv (vilket kan vara rätt svårt), utan det finns hjälp att få.

Vill du utmana dig själv och beräkna CAGR på egen hand finns det en CAGR formula som du kan använda för att räkna ut din genomsnittliga årliga avkastning, samt en variant du kan använda för att räkna ut CAGR i excel på flera år.

CAGR-formel

Den vanliga formeln för uträkning av CAGR är den som du kan använda utan komplicerade program och formler i excel. Den ser ut såhär

(slutbelopp/startbelopp)^(1/antal år)-1

För att räkna med denna formel kan vi använda oss av exemplet ovan. Du började dina investeringar och köpte aktier för 100000 kr år 1, vilka sen växte och blev till 150000 kr på 3 år. Sätter du in de värdena i vår CAGR formel ser det ut såhär

(150000/100000)^(1/3)-1

På så sätt får du fram vilken genomsnittlig avkastning du har haft per år.

CAGR formel excel

Vill du istället ta hjälp av excel och den CAGR formel som du kan applicera där så ska du använda denna (se resultat nedan):

(Cell of Last Year - Cell of First Year) ^ (1 / Antal år) -1

För att räkna ut CAGR i excel med den här formeln gäller det att du är någorlunda familjär med just att skapa formler i excel. Det finns alltså inte redan en färdig formaterad formel, utan du måste fylla i den manuellt genom att anpassa den korrekt.

Använder vi samma exempel som ovan bör du utgå från det första året, det vill säga år 2010 där du gjorde en investering om 100 000 kr. Ditt innehav ökar med olika stora summor per år, men efter 4 år (2014) har du kommit upp i totalt 150 000 kr på ditt konto. Hur har utvecklingen gått egentligen om vi kollar på din procentuella avkastning?

År

2010

2011

2012

2013

2014

CAGR på 4 år

Investering

100000 kr

112500 kr

115000 kr

130500 kr

150000 kr

 13,95%

Utveckling

12,5%

2,22%

13,48%

14,94%

Vill du nu använda formeln i excel så innebär det att vi ska fylla i våra värderingar. Alltså sista året (F2) och första året (B2), sen antalet år (4). Vår formel som du ska mata in skulle alltså se ut såhär:

(F3-B3) ^ (1/4) -1

När du väl skapat formeln och matat in de värderingar du vill räkna ut enligt formeln struktur så behöver du bara klicka på enter. Kollar vi då på exemplet ovan så kommer svaret att bli ungefär 13,95%, vilket då innebär att det är den genomsnittliga årliga avkastning du gjort på 4 år.

Det må se komplicerat ut såhär, men att fylla i formeln är egentligen inte så svårt! Gå in i excel, skriv in de uppgifter du vill räkna på, applicera formeln och fyll i dina värderingar. Klicka sen på enter och gör om till procent. Vips, så har du den. Annars finns det som sagt hjälp att få för att räkna ut detta.

Läs även: Räntabilitet på eget kapital

Oavsett hur du vill göra och vad du vill räkna ut så kan alla ta del av sitt CAGR på ett smidigt och enkelt sätt för att hålla koll på dina investeringar och dess avkastning.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter