Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

2022

2022 avslutas med osäkerhet för investerare

Efter ett par svåra år med en global pandemi som påverkat marknader och tillverkningsprocesser runt om i världen så såg 2022 ut att vara den positiva vändpunkten. Äntligen så fanns det ett ljus i slutet av tunneln för investerare att se fram emot, men tyvärr så blev 2022 inte det framgångsrika år som många förutspådde.

En tillbakablick på 2022

När året började, så började den globala ekonomin bli bättre efter Covid-krisen, och flaskhalsar i leveranskedjan började lossna.

De flesta av världens aktiemarknader var optimistiska och i november och december 2021 nådde de stora indexen nya rekordhöjder. Även om pandemin har påverkat CFD handel och kryptovalutor så såg det ut att trenda positivt under tidigt 2022.

Inflationstakten gick upp, men centralbankerna ville inte höja räntorna. Tanken var att inflationen var "tillfällig" och att den skulle gå ner när ekonomin återgick till det normala. Amerikanska 10-åriga statsobligationer slutade 2021 med en ränta på 1,51 %, vilket var mycket lägre än där de hade varit under större delen av det föregående decenniet.

Första kvartalet: Krig börjar och räntorna går upp

Tidigt på året började marknaderna gå ner eftersom inflationen fortfarande gick upp och spänningarna mellan Ryssland och Ukraina blev värre. Det är intressant att de sektorer som gick bäst i januari gjorde det ännu bättre under resten av året. När de geopolitiska spänningarna steg i början av året började också råolja och guld att stiga.

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Detta orsakade ett nytt problem i försörjningskedjan. I mars nådde priset på råolja 129 dollar, vilket förmodligen satte stopp för teorin att inflationen bara är tillfällig.

Under andra kvartalet började verkligheten att sjunka in

Under andra kvartalet fick investerare ta itu med dåliga nyheter från flera håll.

Inflationstakten fortsatte att stiga över hela världen. I april rapporterades det att den amerikanska konsumentinflationen för mars var 8,5 %, vilket var den högsta den hade varit sedan 1980-talet. Priserna steg i ungefär samma takt i Europa och överallt annars.

I maj höjde den Amerikanska centralbanken räntorna med 0,5 % och började säga att räntehöjningar kan ske snabbare i framtiden. I andra delar av världen började centralbankerna höja räntorna eller sa att de skulle göra det snart.

Bolåneräntorna började gå upp kraftigt över hela världen och det blev tydligt att bostadsmarknader som redan var för heta hade problem. Även om huspriserna inte sjönk direkt, sjönk försäljningen av bostäder kraftigt över hela världen.

De flesta av världens stora index föll med mer än 20 % från sina toppnoteringar, vilket kallas en björnmarknad. Mer riskfyllda tillgångar gick ännu sämre. Under kvartalet föll den populära tillväxtfokuserade ARK ETF med 40 % och Bitcoin föll med 56 %.

Vinstförväntningarna faller för tredje kvartalet

Även om det såg dåligt ut hade marknaderna ytterligare ett rally på björnmarknaden i slutet av andra kvartalet, som fortsatte till ungefär mitten av tredje kvartalet. Så fort fler dåliga nyheter kom ut tappade rallyt farten.

Den amerikanska centralbanken varnade för att räntorna sannolikt kommer att fortsätta stiga ett tag. Även om beslutsfattare sa att det inte var riktigt där än, föll USA i en teknisk lågkonjunktur.

När Ryssland stängde av gasen till Europa började det se ännu värre ut i Europa och Storbritannien. För första gången på 20 år föll euron till samma värde som den amerikanska dollarn. Detta gjorde det mer sannolikt att Storbritannien skulle befinna sig i en lågkonjunktur i slutet av året.

Det ser därför högst osäkert ut inför slutet på 2022 och även inför inledningen av 2023. Exakt vart marknaden kommer att röra sig, är något som vi väntar på med spänning.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt