40 miljoner upp i rök – svensk undervattensfarkost körde vilse
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

40 miljoner upp i rök – svensk undervattensfarkost körde vilse

40

Den svenska obemannade undervattensfarkosten Ran, värd 40 miljoner och en av endast tre i världen, har gått förlorad under Antarktis isar. Det största bakslaget är dock den enorma förlusten för forskningen, särskilt inom Antarktisstudier.

  • Ran användes för att övervaka och samla in data från Thwaites glaciären, även känd som domedagsglaciären.
  • Den svenska undervattensfarkosten gick förlorad under isen, vilket har lett till ett avsevärt avbräck för forskningen.
  • Även om farkosten var värd 40 miljoner kronor, är det största förlusten möjligheterna för vidare forskning som nu gått förlorade.

Thwaites glaciären, ofta kallad domedagsglaciären, är en av de mest övervakade av det internationella forskarsamfundet. Detta övervakas vanligtvis med hjälp av undervattensfarkoster som Ran. Farkosten användes för att samla in data under isen för att fastställa hastigheten av glaciärens avsmältning.

Ran går förlorad

Ran försvann under en expedition under glaciären. Enligt Anna Wåhlin, professor vid Göteborgs universitet och projektledare för expeditionen, var det något under isen som tvingade farkosten att göra en serie undanmanövrar vilket till slut resulterade i att Ran gick in i nödläge under isen.

Detta rapporterar Hamnen om.

Förlusten av Ran

Förutom det monetära värdet på 40 miljoner kronor, är den största förlusten bortfallet av forskningsmöjligheter. Ran var en av endast tre liknande farkoster i världen, vilket innebär att förlusten kommer att påverka Antarktisforskningen framöver.

Planer finns dock för att ersätta Ran. Enligt Wåhlin söker de nu en finansiär för att täcka de avdrag som görs av försäkringsbolaget och den prisökning som skett under åren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt