Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

5

5 skäl: Fondsparande bästa sparformen för ett långsiktigt sparande

Att spara i fonder är en ständigt ökande trend. Hela 73 procent av svenska folket fondsparar idag och det är den sparform som flest anser vara bäst för ett långsiktigt sparande.

Fondsparande har länge varit en populär sparform i Sverige, förmodligen för att det anses som ett relativt enkelt sätt att få pengar att växa på, och idag är alternativen och tillvägagångssätten många. I och med att intresset för sparande ökar så ökar också utbudet av spartjänster och det populäraste på marknaden just nu verkar vara fondrobotar. Att kombinera automatisering av en robot med professionell förvaltning är ett vinnande koncept och något som fondroboten Fundler tog fasta på redan för sex år sedan.

Vad är fördelen med att spara hos en fondrobot?

En fondrobot hjälper dig att automatisera ditt fondsparande. Utifrån dina mål och val av risk får du förslag på fonder eller färdiga fondportföljer som passar dig och via engångsinsättningar eller månadsspar via autogiro överförs pengarna till ditt sparande. Sedan parerar fondroboten kursrörelser inom portföljen och fördelar dina pengar mellan portföljens olika delar. På så sätt får dina pengar bästa möjliga utveckling på just den risknivå som du själv bestämt.

Att använda sig av en fondrobot är alltså ett bra alternativ för dig som vill att dina pengar ska följa marknadens utveckling och ta del av ränta-på-ränta-effekten.

Det mest relevanta för dig som fondsparare är att titta på avkastning i förhållande till risknivå. Det innebär att man jämför portföljer eller fonder i samma riskklass”, förklarar Ulf Ahrner, investeringschef på Fundler.

Fonder viktigaste sparformen för barn


Att fondsparande är den vanligaste sparformen till barn eller barnbarn förvånar nog ingen. För att verkligen kunna ta del av pengarnas utveckling på börsen och ränta-på-ränta-effekten krävs en sparhorisont på några år, gärna så lång tid som möjligt.

Forskning visar att fonder är den viktigaste finansiella tillgången för barn i alla åldrar och att fondsparandet också kan utjämna livschanser i den unga generationen. Hela 90 procent av föräldrar sparar till sina hemmavarande barn och av dem tycker 67 procent att fonder är den bästa sparformen. En tiondel av barnen i Sverige blir fondägare redan under sitt första levnadsår, sedan stiger andelen och i tonåren är mer än hälften av alla barn fondägare.

"Vi på Fundler är stolta över att vi kunnat ge våra kunder högst riskjusterad avkastning totalt sett jämför mot likvärdiga konkurrenter. Du vill förstås ha högsta möjliga avkastning utifrån den risknivå som du valt och känner dig bekväm med,” säger Ulf Ahrner.

5 anledningar till att du borde fondspara

 1. Låt sparandet gå på autopilot
  Oavsett om du är en van sparare eller nybörjare så brukar de flesta uppskatta när det är enkelt och lättillgängligt. Den enda ansträngningen som krävs är i princip att starta upp sparandet och öppna ett konto. Idag har de flesta spartjänsterna en app som gör det extra smidigt att komma igång. Väljer du sedan att pengarna ska dras från ditt konto via ett autogiro månadsvis så har du gjort det ännu enklare för dig. Därefter kan du gå in någon gång per år och checka av att fonderna som du valt utvecklas som förväntat och att riskspridningen håller ungefär den nivå som du tänkt dig.
 2. Bättre riskspridning
  När det kommer till sparande är det alltid viktigt att sprida sina risker – speciellt nu när vi befinner oss i osäkra börstider. Genom ett fondsparande automatiseras riskspridningen då en fond helt enkelt består av flera olika aktier. Om du väljer att månadsspara i en fond har du spridit risken ytterligare eftersom du inte behöver bry dig om börsens tillfälliga svängningar. När du månadssparar investeras dina pengar i både upp- och nedgång vilket ökar chanserna att ta del av börsens långsiktigt stigande trend.
 3. Anpassa insättningen efter din ekonomi
  När du sparar i fonder väljer du själv vilket belopp du vill sätta av till ditt sparande, och insättningen kan du alltid minska eller öka med tiden. Återigen gör du det enklast för dig med ett autogiro, men oavsett bör du komma ihåg att öka summan för insättning om du t.ex. får en löneökning. I tider som dessa kan vissa känna att de måste dra ner aningen på sparandet, men det viktigaste är att det blir av. Med den goda vanan att alltid sätta av till sparandet så fort lönen kommer in på kontot bygger du upp din framtida ekonomiska trygghet.
 4. Ta del av ränta-på-ränta-effekten
  Genom att investera i fonder så ger du dina pengar en chans att växa. Med tiden och ränta-på-ränta-effekten växer pengarna snabbare. Du får alltså avkastning på din avkastning. Ju högre avkastning du får, desto mer kraftfull blir ränta-på-ränta-effekten och dina pengar kan växa snabbare.
 5. Enklare att spara hållbart
  Under de senaste åren råder en stark hållbarhetstrend och självklart följer många fonder med på tåget. Vikten av hållbara investeringar är stor och den som vill sätta sina pengar i arbete på börsen kan idag välja från ett stort utbud av fonder med en hållbar inriktning. På så sätt är du med och tryggar framtiden i världen samtidigt som du tryggar din framtida ekonomi.


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt