63 000 vårdanställda kan vägra övertid
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

63 000

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. – Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda.

Nu har Medlingsinstitutet beslutat om medling i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sobona, som representerar vårdanställda inom Stockholms region.

På arbetsgivarsidan för övriga Sverige står Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i nuläget har man inte kunnat komma överens med facket. Vårdförbundet har sagt nej till fortsatta samtal med både SKR och Sobona.

– Parterna behöver snarast återuppta medlingen för att kunna komma överens. Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera punkter men när det gäller deras krav om arbetstidsförkortning kan vi inte göra det i det här tuffa ekonomiska läget, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Vårdpersonal över hela landet omfattas

Några av fackets krav handlar om schemaläggning, kortare arbetstid, mer tid för återhämtning, få schemalagd tid för kompetensutveckling och högre OB-ersättning.

De som omfattas är landets regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor, biomedicinska analytiker samt de anställda på de privatägda sjukhusen Capio Sankt Göran, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm inklusive ambulanssjukvården i Stockholm.

– Det vore olyckligt om den här konflikten bryter ut för den får en omfattande påverkan på hälso- och sjukvården, säger Jeanette Hedberg.

Konflikt bryter ut på torsdag

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro menar att vården blir sämre och att patienterna drabbas redan i dag av att personalen är utarbetad.

– Vår arbetsgivare säger att blockaden är samhällsfarlig. Om det är samhällsfarligt att vi går hem när arbetspasset är slut och inte jobbar övertid, ja då är det redan samhällsfarligt varje dag. Om politiken planerar en sjukvård där man får täcka upp för nästan 2 000 saknade anställda då får politiken ta ansvar för det, säger hon.

Har man inte nått en överenskommelse på torsdag nästa vecka bryter blockaden ut vilket innebär att Vårdförbundets medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivarna inte får nyanställa andra medlemmar för att täcka upp.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt