Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

9

9 % årlig avkastning sedan 2018 – Diversifiera din portfölj genom lokala investeringar som erbjuder fasta ränteutbetalningar

Genom FundingPartner har du som investerare möjlighet att låna ut pengar till lönsamma växande nordiska bolag i behov av kapitaltillskott. Via plattformen kan du diversifiera din portfölj via investeringar i fastigheter och tech.

– Något vi sett är ett ökat intresse från solida bolag som tidigare kunnat få bankfinansiering men på dagens marknad ser ett behov av att låna pengar snabbt och flexibelt, säger Eskil Vasänge, Senior Credit Associate på FundingPartner.

Sett till fastighetsbranschen visar en konjunkturprognos från SBAB visar att det kan komma att påbörjas färre än 20 000 bostäder år 2024. Detta skulle innebära en minskning med över 70 % sedan toppåret 2021. Detta till trots finns det utvecklare som ser möjligheter att förvärva mark och erhålla offerter till lägre pris idag än tidigare.

– En nedåtgående byggtrend är naturligtvis inte positiv för riket. Vi vill fortsätta främja fastighetsbranschen, men tittar noga på parametrar som läge och efterfrågan. Många proaktiva bostadsutvecklare jobbar med fristående hus i tätorter eller anslutning till större städer, där de kan bygga tämligen billigt och bedöms kunna bibehålla goda marginaler, fortsätter Vasänge.

Räntan du som investerare erhåller utgår från var projekts förutsättningar, rådande marknadsränta samt en bedömning om var räntan är på väg framgent då lånen löper ut. I var projektbeskrivning publicerad på hemsidan finns en tydlig genomlysning av lånets styrkor- respektive svagheter samt information om handgripliga säkerheter likt pant.

Snitträntan hittills i år har legat på 11,7 % och går vi tillbaka längre i tiden har vi sedan starten 2018 haft en genomsnittlig årlig avkastning på 9 %."

– Det viktigaste är att räntan återspeglar projektets risk samt ständigt kalibrerats utifrån marknadsläget. Vi har vidare sett att våra investerare uppskattar månatliga ränteutbetalningar, berättar Vasänge.

FundingPartner arbetar även med bolag inom tech- och venture debt. Detta innebär att investerare kan diversiera sin portfölj mellan olika marknader och industrier på plattformen.


– De techbolag vi är i kontakt med tenderar att vara ambitiösa, men har i dagsläget svårare att få tillgång till kapitalanskaffning via sina aktieägare. Satsar man på lönsam tillväxt behöver i många fall låna tillskjutande kapital för att uppnå sina mål. Detta för att hämta hem pengar till en mer förmånlig värdering senare, avslutar Vasänge.

Fakta om FundingPartner

-  FundingPartner grundades år 2017, och har haft över 120 % tillväxt de senaste två åren.

- FundingPartner har ca. 20 000  nordiska investerare anslutna till plattformen och   har sedan start till dagens datum förmedlat över 550 lån.

- Under samma period har räntenettot varit 9,5 % i genomsnitt för investerare efter kreditförluster på under 0,4 % vilket inneburit en genomsnittlig ränta på 9 %.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning och att alla investeringar kan resultera i förlust.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.