9 % årlig avkastning sedan 2018 – Diversifiera din portfölj genom lokala investeringar som erbjuder fasta ränteutbetalningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen

9 % årlig avkastning sedan 2018 – Diversifiera din portfölj genom lokala investeringar som erbjuder fasta ränteutbetalningar

9

Genom FundingPartner har du som investerare möjlighet att låna ut pengar till lönsamma växande nordiska bolag i behov av kapitaltillskott. Via plattformen kan du diversifiera din portfölj via investeringar i fastigheter och tech.

– Något vi sett är ett ökat intresse från solida bolag som tidigare kunnat få bankfinansiering men på dagens marknad ser ett behov av att låna pengar snabbt och flexibelt, säger Eskil Vasänge, Senior Credit Associate på FundingPartner.

Sett till fastighetsbranschen visar en konjunkturprognos från SBAB visar att det kan komma att påbörjas färre än 20 000 bostäder år 2024. Detta skulle innebära en minskning med över 70 % sedan toppåret 2021. Detta till trots finns det utvecklare som ser möjligheter att förvärva mark och erhålla offerter till lägre pris idag än tidigare.

– En nedåtgående byggtrend är naturligtvis inte positiv för riket. Vi vill fortsätta främja fastighetsbranschen, men tittar noga på parametrar som läge och efterfrågan. Många proaktiva bostadsutvecklare jobbar med fristående hus i tätorter eller anslutning till större städer, där de kan bygga tämligen billigt och bedöms kunna bibehålla goda marginaler, fortsätter Vasänge.

Räntan du som investerare erhåller utgår från var projekts förutsättningar, rådande marknadsränta samt en bedömning om var räntan är på väg framgent då lånen löper ut. I var projektbeskrivning publicerad på hemsidan finns en tydlig genomlysning av lånets styrkor- respektive svagheter samt information om handgripliga säkerheter likt pant.

Snitträntan hittills i år har legat på 11,7 % och går vi tillbaka längre i tiden har vi sedan starten 2018 haft en genomsnittlig årlig avkastning på 9 %."

– Det viktigaste är att räntan återspeglar projektets risk samt ständigt kalibrerats utifrån marknadsläget. Vi har vidare sett att våra investerare uppskattar månatliga ränteutbetalningar, berättar Vasänge.

FundingPartner arbetar även med bolag inom tech- och venture debt. Detta innebär att investerare kan diversiera sin portfölj mellan olika marknader och industrier på plattformen.


– De techbolag vi är i kontakt med tenderar att vara ambitiösa, men har i dagsläget svårare att få tillgång till kapitalanskaffning via sina aktieägare. Satsar man på lönsam tillväxt behöver i många fall låna tillskjutande kapital för att uppnå sina mål. Detta för att hämta hem pengar till en mer förmånlig värdering senare, avslutar Vasänge.

Fakta om FundingPartner

-  FundingPartner grundades år 2017, och har haft över 120 % tillväxt de senaste två åren.

- FundingPartner har ca. 20 000  nordiska investerare anslutna till plattformen och   har sedan start till dagens datum förmedlat över 550 lån.

- Under samma period har räntenettot varit 9,5 % i genomsnitt för investerare efter kreditförluster på under 0,4 % vilket inneburit en genomsnittlig ränta på 9 %.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning och att alla investeringar kan resultera i förlust.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt