"AI för hela slanten" – Teknikfonden kommenterar Q1-rapporterna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

"AI för hela slanten" – Teknikfonden kommenterar Q1-rapporterna

AI för hela slanten

De globala teknikjättarna har fortsatt att leverera imponerande resultat under första kvartalet 2024, med särskilt starka prestationer från Microsoft och NVIDIA. "Du som investerare ska kunna känna dig trygg med att portföljen kommer kunna hantera både teknikskiften och konjunktursvackor då fonden består av allt från hälsa till hållbar energi", skriver TIN Fonder i ett färsk blogginlägg där man summerar upp den gångna rapportperioden.

  • Microsofts intäkter steg med 17 procent och vinsten med 20 procent.
  • NVIDIA:s försäljning ökade med 262 procent och vinsten med 628 procent.
  • Novo Nordisks försäljning växte med 22 procent och deras rörelseresultat med 27 procent.

Microsoft och NVIDIA i ledningen

Microsoft rapporterade en intäktsökning på 17 procent till 62 miljarder dollar och en vinstökning på 20 procent till knappt 22 miljarder dollar. VD Satya Nadella framhöll företagets roll i att leda AI-utvecklingen, med särskilt fokus på ChatGPT och AI-modellen GPT 4o. TIN Fonder kommenterar;

Vi kan med bestämdhet slå fast att vi aldrig kommer gå tillbaka till en värld utan en digital assistent. De personer och företag som inte anpassar sig till de nya tjänsternas möjligheter riskerar en rejäl uppförsbacke framöver."

NVIDIA, som utvecklar högteknologiska chip främst inom AI och avancerad datagrafik, såg en försäljningsökning på 262 procent till 26 miljarder dollar och en vinstökning på hela 628 procent till knappt 15 miljarder dollar. VD Jensen Huang betonade att AI-revolutionen nu är i full gång och att NVIDIA spelar en central roll i denna omvandling.

Diversifierade prestationer inom dominerande bolag

Novo Nordisk fortsätter att imponera med sina viktminskningsläkemedel, Ozempic och Wegovy. Försäljningen ökade med 22 procent till 65 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 27 procent till 32 miljarder danska kronor. Det största problemet för bolaget är att möta den höga efterfrågan på deras produkter.

Alphabet, Googles moderbolag, rapporterade en intäktsökning på 13 procent till 81 miljarder dollar och en vinstökning på 57 procent. VD Sundar Pichai underströk företagets styrka inom AI och deras världsledande infrastruktur.

"Inte många bolag kan brösta miljardinvesteringar inom AI och samtidigt växa vinsten med 50 procent, något som Alphabet alltså lyckats med under första kvartalet", kommenterar TIN Fonder.

Andra noterbara prestationer inkluderar Nintendo, som trots en omsättningsminskning på 10 procent ser fram emot lanseringen av en ny konsol, och Salesforce, som rapporterade en intäktsökning på 11 procent till 9,1 miljarder dollar och en vinstökning på 650 procent.

Sammanfattningsvis visar resultaten från Q1 2024 att innovation och starka varumärken fortsätter att driva tillväxten för dessa globala jättar, vilket ger dem en stark position för framtiden, summerar teknikfonden TIN World Tech.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt