AI-jätten rusar - kör om både Amazon och Google
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

AI-jätten rusar - kör om både Amazon och Google

AI-jätten

Chiptillverkaren Nvidia – AI-hajpens stora vinnare – har i veckan passerat både Google-ägaren Alphabet och Amazon i börsvärde. Milstolparna är bara början på en tillväxtresa som är långt ifrån slut, enligt Nvidias medgrundare och vd Jensen Huang.

Nvidia blev med nya kurslyft i veckan det fjärde mest värdefulla bolaget på Wall Street. De enda tre som värderas högre just nu är giganter som Microsoft, Apple och Saudi Aramco.

Det senaste lyftet kommer inför Nvidias bokslut för 2023, som väntas på onsdag kväll.

– Chipen blir snabbare och snabbare och snabbare.

"Datacenter för 2 000 miljarder dollar"

Det var huvudbudskapet från chiptillverkaren Nvidias medgrundare och vd Jensen Huang på ett möte i Dubai i veckan.

Den snabba tekniska utvecklingen gör att Nvidia-chefen Jensen Huang inte tror att kostnaderna för att finansiera alla AI-projekt i världen just nu blir lika stor som många andra i branschen räknar med. Antalet datorer som behövs blir inte så mycket större när varje dator blir betydligt mer kraftfull, resonerar han.

Men samtidigt har Jensen Huang svårt att sätta ett finansiellt tak för den AI-hajp som präglat världen på senare tid.

– Vi är i början av denna nya era. Det finns omkring 1 000 miljarder dollar installerat i datacenter. Inom loppet av de kommande fyra eller fem åren kommer vi att ha datacenter för 2 000 miljarder som backar upp AI-mjukvaror runt om i världen, säger han enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Trots den smått obegripligt höga värderingen är det få bedömare som vågar stämpla aktiekursen som orimlig. Analytiker fortsätter presentera köprekommendationer och nya riktkurser en bra bit norr om dagens pris för aktien.

Prognoser pekar uppåt

Värdet på aktien ligger just nu cirka 30 gånger det kommande årets väntade vinst. Men analytikerkåren tycker generellt att det finns fog för detta. Prognoserna pekar mot att Nvidias försäljning kan vara fyra gånger så stor om bara två år, konstaterar tidningen Financial Times i en artikel.

Nvidias börsrally hänger samman med en bra tajmning med utveckling av nya typer av extremt kraftfulla chip, med namn som A100, H800 eller RTX4090. De används bland annat i utvecklingen av stora språkrobotar och andra stora AI-projekt som pågår just nu.

Fakta: Nvidia värt över 19 000 miljarder

AI-hajpen trefaldigade Nvidias börsvärde i fjol. Hittills i år har värderingen fortsatt uppåt, upp med nästan 50 procent till ett börsvärde på omkring 1 800 miljarder dollar (över 19 000 miljarder kronor).

Det kan jämföras med värdet på samtliga aktier på Stockholmsbörsen, som just nu uppgår till omkring 14 300 miljarder kronor.

Microsoft – en annan AI-vinnare – är Wall Streets högst värderade bolag med ett börsvärde på drygt 3 000 miljarder dollar. Nummer två är Apple, värt 2 815 miljarder, medan den statskontrollerade saudiska oljejätten Saudi Aramco – som har ett depåbevis som går att handla på New York-börsen – är värderat till 2 064 miljarder.

Källa: Bloomberg

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt