Aktiechefen: Sommarrekyl ger köpläge – satsa på dessa aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Aktiechefen: Sommarrekyl ger köpläge – satsa på dessa aktier

Aktiechefen:

Börsen är avvaktande inför viktiga datapunkter i såväl Sverige som globalt, som måste smältas. Aktiechefen på Carnegie Private Banking tror på en kortsiktig rekyl innan marknaden återhämtar sig senare i år.

  • Förväntad rekyl under sommaren kan skapa köpläge.
  • Fokus på bolag med rimliga värderingar och god vinsttillväxt.

Stockholmsbörsens avvaktande utveckling

Stockholmsbörsen har haft en avvaktande utveckling den senaste månaden. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, menar att den senaste konsolideringen bör tolkas positivt. I en svagare marknad hade sämre inflationsstatistik och förväntningar om framskjutna räntesänkningar kunnat leda till en tydligare nedgång. Nu ser investerare istället att konjunkturen tycks mjuklanda, vilket stödjer vinstutsikterna och förväntade räntesänkningar, även om de sker senare än väntat.

Sommarrekyl kan skapa köpläge

Hedberg håller fast vid sin tidigare prognos om en möjlig sommarrekyl på börsen. Han förutspår viss osäkerhet inför det amerikanska presidentvalet, vilket kan skapa volatilitet i marknaden de kommande månaderna. En sådan rekyl skulle kunna ge ett bra tillfälle att köpa in sig i marknaden inför andra halvåret. Det uppger Carnegie i en uppdaterad analys.

Investeringsstrategier och marknadens förväntningar

Hedberg rekommenderar att placerare fokuserar på bolag med rimliga värderingar och god förväntad vinstutveckling. Det kan vara bolag som har släpat efter börsen men förväntas återhämta sig, exempelvis inom skog och telekom. Han nämner också industribolag som drivs av långsiktiga strukturella trender och småbolagssegmentet som intressanta investeringar.

Verkstadsbolagen har gått starkt i år, men Hedberg varnar för att de senaste siffrorna om industriorder, som visade en nedgång på 8 procent i månadstakt och 16 procent i årstakt, stödjer en mer försiktig syn på sektorns vinstutveckling. Han anser att det kan vara ett bra tillfälle att ta hem vinster i sektorn.

Slutligen noterar Hedberg en ökad riskvilja på IPO-marknaden, vilket kan leda till en mer aktiv höst med fler börsnoteringar. Han nämner att både institutionella och privata investerare har blivit mer intresserade av börsnoteringar det senaste halvåret.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt