Aktiechefen tror på sommarrekyl och uppköpsfest i höst
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Aktiechefen tror på sommarrekyl och uppköpsfest i höst

Aktiechefen

Stockholmsbörsen har nyligen haft en nedgång, medan USA-börserna har stigit tack vare techbolagen. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, förutspår en sommarrekyl och en ökad uppköpsaktivitet i höst. Han ser även en potentiell risk i den smala börsuppgången i USA.

  • Stockholmsbörsen har backat med cirka 3 procent senaste månaden.
  • USA-börserna har dragits upp av techbolag som Nvidia.
  • Karl Hedberg ser en ökad uppköpsaktivitet på börsen till hösten.

I en ny analys pekar analyshuset Carnegie på att Stockholmsbörsen inte hållit jämna steg med de techdrivna USA-börserna den senaste tiden. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, menar att valet till Europaparlamentet i början av månaden skapade turbulens på flera europeiska aktiemarknader, vilket även påverkade Stockholmsbörsen negativt.

Techbolagen driver USA-börserna

En stor skillnad mellan USA och Stockholmsbörsen är den draghjälp som de amerikanska techbolagen har gett. Nvidia och andra stora techbolag har haft en betydande inverkan på USA-börserna, medan ett likaviktat index över S&P500 visar en mer dämpad utveckling, likt den i Stockholm och övriga Europa. Detta indikerar att marknaden har gått in i en lugnare sommarperiod.

Sommarrekyl och uppköpsaktivitet

I analysen ser Karl Hedberg en potentiell risk i att USA-börsernas uppgång har varit driven av ett fåtal bolag, vilket gör styrkan i uppgången mindre övertygande. Samtidigt är det ett tecken på att AI-temat fortfarande är starkt och kan driva marknaden positivt under hösten, menar han. Han rekommenderar aktiva privatinvesterare att öka kassan inför en trolig sommarrekyl, vilket kan erbjuda köptillfällen inför årets sista kvartal.

För investerare som inte vill minska sin portfölj, råder Hedberg att se över sin exponering mot bolag med höga förväntningar inför nästa rapportperiod. Enligt Hedberg är det mer intressant att titta på bolag som släpat efter de senaste åren och som kan ha potential att leda marknaden framöver.

Förväntningar inför rapportperioden

Hedberg förutspår att den kommande rapportperioden i mitten av juli kan bli en utmaning, då förväntningarna på vinstnivåer och efterfrågan är höga. En rapportperiod med resultat i linje med förväntningarna kan leda till att investerare minskar aktierisken och ökar likviditeten inför en osäker höst med potentiella räntesänkningar och det amerikanska presidentvalet.

Han tror också på fortsatt hög uppköpsaktivitet i höst då det finns mycket kapital tillgängligt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt