Aktiemarknadens vanligaste fallgropar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Aktiemarknadens vanligaste fallgropar

Aktiemarknaden är ett populärt ställe att investera dina pengar på och få en hälsosam avkastning, men den kan också vara riskfyllt om du inte är försiktig. I denna artikel diskuterar de fem vanligaste fallgroparna som många gör när de investerar på aktiemarknaden.

Du saknar förståelse för marknaden

Likt som det är att hitta ett bra casino 2022, och veta vilket alternativ som är det bästa, innehar rätt licens och passar dina önskemål, gäller samma princip när det kommer till aktier.

Det första problemet, oavsett vilken typ av marknad det handlar om, är att du inte förstår den och vad det är du köper. Detta är ett vanligt misstag som många gör. De ser en aktie som ser ut att gå bra och investerar utan att egentligen veta något om företaget eller själva aktien.

Detta kan vara som upplagt för en katastrof om aktien plötsligt tar en vändning till det sämre. Därför är det viktigt att du har en tydlig förståelse för vad du köper och varför. Utan denna nyckelfaktor spelar du i princip med dina pengar.

Du tänker för kortsiktigt

Ett annat vanligt misstag är att tänka för kortsiktigt. Detta händer ofta när människor ser en aktie som har gått bra under en kort tidsperiod och tror att den kommer att fortsätta att stiga. Många har då förhoppningen att man på kort tid ska få en hög avkastning.

Men aktiemarknaden är inte alltid förutsägbar och bara för att en aktie har gått bra nyligen betyder det inte att den kommer att fortsätta att göra det. Om du ska investera i aktier måste du ha tålamod. Därtill gäller det även att du sätter realistiska mål då marknaden går upp och ner, och resultaten kan synas först efter ett par år.

Du satsar på aktier med hög aktivitet

Anledningen till att faktiskt tänka mer långsiktigt kring din investering, är för att en stabil utveckling av marknaden över tid, kan ge mycket bättre resultat. Detta eftersom det för en ovan aktiehandlare kan vara svårt att synkronisera köp och försäljningar med marknadens rörelser.

Det bästa är att hitta en bra aktie och hålla fast vid den på lång sikt. Ett exempel kan vara att en aktie ger en hög avkastning under år 1, men faller sedan i värde under året därpå. Dock ökar den sedan stadigt under kommande år, och kan i slutändan resultera i en mycket högre avkastning än vad det var under första året.

Du sprider inte dina risker

När du investerar i aktier, bör du alltid komma ihåg att sprida dina risker. Kortfattat innebär det att du inte ska lägga alla dina tillgångar på ett och samma kort, utan istället investera i olika aktier från olika företag. På så sätt kan du, om en aktie faller i värde, undvika att förlora alla dina tillgångar.

Förutom att antalet personer i Sverige som investerat på börsen ökat under 2021, visar Euroclears årliga rapport, att även diversifieringen i aktieportföljerna gått i samma riktning. Något som tyder på att allt fler inser vikten av att sprida sina risker.

Du låter känslorna styra

När det gäller investeringar på aktiemarknaden är det viktigt att komma ihåg att känslor inte ska spela någon roll. Det kan nämligen vara lätt att fastna i hypen kring en stigande aktie eller paniken när den faller.

Det är viktigt att hålla sig lugn och rationell när man fattar beslut, eftersom känslor kan grumla ditt omdöme och leda till dåligt beslutsfattande. Om du låter känslor styra dina investeringsbeslut är det mer sannolikt att du fattar impulsiva beslut som du senare kan ångra.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt