Aktierna som blivit billigare efter ”Liberation Day” – dessa sticker ut

Donald Trumps tullpaket i början av april skapade inledningsvis börsturbulens, men har även lett till varaktiga förändringar i aktievärderingar på Stockholmsbörsen. Flera bolag har blivit billigare eller dyrare, mätt i P/E-tal, till följd av justerade vinstprognoser och förändrad riskaptit. Det konstaterar analyshuset ABG i en färsk genomgång.
- Trumps tulldeklaration ledde till stora kursrörelser på Stockholmsbörsen.
- Värderingar av vissa bolag har förändrats avsevärt sedan "Liberation Day".
- Förändrade P/E-tal drivs av både kursändringar och vinstprognoser.
Börsen föll som mest 15 procent efter att Trumps så kallade ”Liberation Day” offentliggjorts den 2 april. Men när flera av tullarna senare pausades och ett nytt avtal med Kina tillkännagavs den 12 maj, svarade marknaden med ett rally. Sedan bottennoteringen den 7 april har indexet återhämtat sig med 20 procent. Det uppger ABG i sin analys.
Vinnare och förlorare på aktiemarknaden
Bland aktierna med lägre P/E-tal återfinns Bergman & Beving, SSAB och Vitrolife. Förvärvsdrivna Bergman & Beving, vars export till USA utgör mindre än två procent av omsättningen, har fått uppjusterade vinstprognoser vilket sänkt P/E-talet med 17 procent.
SSAB och Vitrolife har på liknande sätt sett stigande vinstprognoser men fallande kurser, vilket lett till lägre värderingar.
Omsorgsbolaget Humana sticker ut med en negativ utveckling: aktien har tappat 15 procent samtidigt som vinstprognosen sänkts med 10 procent – ett dubbelslag som pressat värderingen.
Bland de dyrare aktierna
På andra sidan återfinns bolag där värderingen stigit trots försämrade vinstprognoser – ett tecken på ökad riskaptit snarare än förbättrad lönsamhet. Bioteknikbolaget Biotage rusade 56 procent på rapportdagen i samband med ett bud.
Volvo Cars har samtidigt återhämtat hela sitt kursfall, trots att vinstprognosen justerats ned med 36 procent sedan tullpaketets lansering.
Trumps tullutspel har fått snabbt avklingande effekt på indexnivå – men bolagsvärderingarna har förändrats mer varaktigt. Justerade vinstutsikter och varierande marknadssentiment har ritat om värderingskartan på flera håll.