Allmänna pensionen når ny bottennivå – ”systemet fungerar inte”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Allmänna pensionen når ny bottennivå – ”systemet fungerar inte”

Allmänna

Den allmänna pensionen i Sverige har nått en historisk bottennotering och uppgår nu till i genomsnitt 44 procent av slutlönen. Det visar en ny rapport från Folksam. Detta är långt under det ursprungliga målet på 60 procent. Samtidigt har den totala pensionen sjunkit till 70 procent av slutlönen, vilket även det är en bottennotering.

  • Allmänna pensionen har sjunkit till 44 procent av slutlönen.
  • Totala pensionen har minskat till 70 procent av slutlönen.
  • Andelen pensionärer med tjänstepension har minskat.

Enligt den senaste rapporten från Folksam, "Den allmänna pensionen fortsätter att sjunka – en rapport om pensionsnivåerna 2024", har den allmänna pensionen sjunkit till en ny bottennivå på 44 procent av slutlönen. Detta står i stark kontrast till det tidigare målet på 60 procent.

Fler går i pension tidigare

Rapporten noterar även att fler personer går i pension före eller vid 65 års ålder jämfört med för 20 år sedan. Andelen pensionärer med tjänstepension har också minskat från 93 procent 2014 till 89 procent 2022. Detta har resulterat i att den genomsnittliga tjänstepensionen som andel av slutlönen har sjunkit från 23 procent till 22 procent.

Folksams förslag för förbättring

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, kommenterar situationen: "Det finns tyvärr inte särskilt mycket att fira nu när vårt allmänna pensionssystem i år fyller 30 år. Nuvarande pensionssystem fungerar inte som det var tänkt och det är dagens och kommande pensionärer som får ta konsekvenserna i form av en sämre ekonomisk trygghet."

Folksam har föreslagit flera åtgärder för att höja den allmänna pensionen med upp till 30 000 kronor per år. Dessa inkluderar höjning av både intjänade och framtida pensionsrätter, en "gas" som fördelar överskottet i inkomstpensionssystemet och en moderniserad garantipension. "Det finns sätt som skulle höja den allmänna pensionen med ungefär 30 000 kronor per år, vilket Folksam också redovisat för exempelvis ledamöterna i pensionsgruppen. Nu är det upp till våra politiker att skyndsamt vidta åtgärder som stärker arbetets betydelse för pensionen och gör pensionssystemet rättvist och robust igen," säger Håkan Svärdman.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen inom pensionsfrågor och informera våra läsare om eventuella förändringar och förbättringar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt