Amazon anklagas för monopol på ljudböcker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Amazon anklagas för monopol på ljudböcker

Amazon

Amazon står inför en grupptalan i USA där företaget anklagas för att ha monopoliserat marknaden för ljudböcker. Enligt stämningen, inlämnad vid en federal domstol i Seattle, påstås Amazon bryta mot konkurrenslagar genom höga distributionsavgifter som påverkar författare som inte exklusivt använder deras plattform.

  • Amazon anklagas för monopol och brott mot konkurrenslagar.
  • Stämningen kräver över 5 miljoner dollar i skadestånd.
  • Marknaden för ljudböcker nådde nästan 2 miljarder dollar 2022.

Detaljer kring stämningen

Enligt en rapport från Reuters, har Amazon blivit föremål för en grupptalan i USA. Stämningen, som har inlämnats vid en federal domstol i Seattle, anklagar e-handelsjätten för att bryta mot amerikanska konkurrenslagar. Amazon beskylls för att ha infört höga distributionsavgifter för författare som inte använder deras plattform exklusivt.

Exklusivitetsavtal och påverkan på marknaden

Stämningen hävdar att dessa exklusivitetsavtal har "låst upp innehåll", vilket har försämrat möjligheterna för konkurrenter att konkurrera effektivt. Detta har påverkat ljudboksförsäljningen på flera miljarder dollar. Författare och rättighetsinnehavare som säljer sina verk genom Amazon ska enligt stämningen ha fått betala distributionsavgifter på 60 procent för exklusiva listor och 75 procent för försäljning av ljudböcker på Amazon och andra plattformar.

Ekonomisk påverkan och svar från Amazon

Stämningen kräver att Amazon betalar drygt 5 miljoner dollar i skadestånd och att drabbade författare och rättighetsinnehavare får grupptalan-status. Amazon har ännu inte kommenterat anklagelserna.

Enligt stämningen nådde marknaden för ljudböcker nästan 2 miljarder dollar under 2022. Här på Börskollen följer vi utvecklingen noga och kommer att rapportera vidare om eventuella nya händelser kring denna grupptalan.

Börskollen om Amazon

Amazon är ett företag som specialiserar sig på e-handel och molntjänster. Företaget tillhandahåller ett omfattande sortiment av tjänster, inklusive försäljning av böcker och hemelektronik online, samt andra konsumentprodukter. Dessutom erbjuder de molnbaserade tjänster genom Amazon Web Services till sina företagskunder. Amazons verksamhet sträcker sig över hela världen och de betjänar kunder inom många olika branscher. Företaget grundades år 1994 och har sitt huvudkontor i Seattle, Washington.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Amazon, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Amazon

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt