Analys: Är börsens mest blankade aktie köpvärd?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Analys: Är börsens mest blankade aktie köpvärd?

Analys:

Scandic Hotels, som nyligen upplevt en betydande aktieuppgång och rekordlönsamhet, har en fortsatt oklar framtid enligt en analys av Affärsvärlden. Även om aktien anses vara undervärderad finns det indikationer på att företagets marginaler kan sjunka.

  • Affärsvärlden ger en neutral rekommendation för Scandic Hotels aktie.
  • Trots rekordlönsamhet och en aktieuppgång finns det osäkerhetsfaktorer som pekar på potentiellt minskade marginaler.
  • Aktien anses fortfarande vara undervärderad med potential för en uppgång på över 30% på några års sikt.

Analysen av Scandic Hotels

Enligt Affärsvärldens analys kan Scandic Hotels aktie nå över 80 kronor om rörelsemarginalen på 7,7% för 2023 håller. Man räknar med en normalisering av lönsamheten framöver, till 6,5%, vilket är mer i linje med företagets pre-pandemiska resultat. Även med denna justering anses aktien vara billig och handlas till cirka åtta gånger rörelseresultatet (EV/Ebit).

Detta skriver Affärsvärlden, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Vi på Börskollen kan också notera att Scandic nyligen tog över ledartröjan från SBB som börsen mest blankade aktie, med över 17,5 procent av sitt kapital blankat. Man kan ställa sig frågan vad det egentligen är som blankarna ser framför sig i denna aktie?

Osäker framtid trots stark lönsamhet

Även om det finns en potentiell uppsida på över 30% på några års sikt, uttrycker Affärsvärlden osäkerhet kring framtida lönsamhet. Därför är deras råd för aktien neutral, och de avstår från att ge en köprekommendation på de nuvarande nivåerna.

Börskollen om Scandic Hotels

Scandic Hotels är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SHOT på Mid Cap. Scandic Hotels verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 36536 st ägare hos Avanza samt 9558 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Scandic Hotels Group bedriver hotellverksamhet. Störst affärsinriktning återfinns inom mellanklassegmentet, där bolaget innehar störst verksamhet inom den nordiska marknaden. Scandic Hotels Group etablerades ursprungligen under 1963 som Esso Motorhotell och bytte namn till Scandic under 1984. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Scandic Hotels, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Scandic Hotels

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt